ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

                                                                             27.12.2016

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι νόμοι του κράτους είναι υποχρεωτικοί για τους φορείς και τους πολίτες. Δεν ξέρουμε επακριβώς τα αίτια βάσει των οποίων ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος 4387/2016 ο οποίος και θα εφαρμοστεί από 1/1/2017 σε όλες του τις διατάξεις.

  1. Κατά την προσωπική μου άποψη οι Βρυξέλες και οι δανειστές μας οι οποίοι μας δανειοδοτούν για να μην πτωχεύσουμε σα χώρα είναι εκείνοι που διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά μας, αφού επί πολλές δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις δανειζόντουσαν με σκοπό τις παροχές που έδιναν σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού με στόχευση το λαϊκισμό ώστε να κυβερνούν τη χώρα, αδιαφορώντας για τα οικονομικά των πολιτών.
  2. Φυσικά το ΤΣΜΕΔΕ θα εξακολουθεί να υφίσταται μέσα στον ΕΦΚΑ κι επομένως είναι υποχρεωμένο το ΕΦΚΑ να μας χορηγεί τουλάχιστον μέχρι το 2018 τις συντάξεις μας βάσει των διατάξεων που διέπουν το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι σήμερα.

Επομένως, εμείς σαν συνταξιούχοι θα συνεχίσουμε την πορεία μας βάσει του Καταστατικού μας που ως κύριο σκοπό έχει βάσει του άρθρου 2 την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και τη βελτίωση της θέσης τους ως συνταξιούχων.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ.    

  1. Για τα 8 οριστικά τελευταία αιτήματά μας προς την Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με το υπ’ αρίθμ. πρωτοκόλλου 85128/23.12.2016 έγγραφο του Προέδρου και αφορούν:

α. Την υλοποίηση της απόφασης παρακράτησης του 1€ από τα μέλη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που θα συνοδεύεται με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

β. Την απόφαση για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής των ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών μηχανικών εφόσον τεκμηριώνεται νομικά και αναλογιστικά.

γ. Στο κληροδότημα Αξελού βάσει του υπομνήματος του αρμοδίου δικηγόρου του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ επί του οποίου τελικά θα αποφασίσει η Δ.Ε. του ΕΤΑΑ.

δ. Την παραχώρηση ηλεκτρονικών διευθύνσεων του ΤΣΜΕΔΕ στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ που θα γίνει δεκτό κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας της Διοίκησης με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όταν θα απαντηθεί το σχετικό αίτημα.

ε. Όσον αφορά την παρουσία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ στο υπόγειο του κτιρίου επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5 το συγκεκριμένο αίτημα θα μπορέσει να απαντηθεί μετά την 1η φάση λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ.

στ. Τα αιτήματά μας 1,2, και 3 κατά την άποψη της Δ.Ε. άπτονται πολιτικών αποφάσεων και υπερβαίνουν τη Διοίκηση ενός ΝΠΔΔ. Άρα βάσει αυτών είμαστε υποχρεωμένοι να αναμένουμε τις λύσεις τους.

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Εμάς ως συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ μας ενδιαφέρει βασικά το θέμα των συντάξεων που παίρνουμε για να ζήσουμε τις οικογένειές μας.  

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται ήδη, ώστε από 1/1/2019 να ξεκινήσει η καταβολή τους με βάση το νέο σύστημα, ήτοι εθνική, ανταποδοτική και προσωπική διαφορά.

Με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής πριν από τις αργίες των Χριστουγέννων, προβλέπεται η διαδικασία επανυπολογισμού και το σαφές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των παλαιών συντάξεων με τον νέο τρόπο, όπως αυτός ορίζεται στο νόμο Κατρούγκαλου.

Η διαφορά μεταξύ του ποσού που προκύπτει από τον παλαιό τρόπο υπολογισμού και του καινούργιου ονομάζεται προσωπική διαφορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η προσωπική διαφορά θα είναι θετική, δηλαδή οι ήδη συνταξιούχοι λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που θα λάβει ένας νέος συνταξιούχος, έχοντας ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο νόμο (το ΔΝΤ ζητεί μετ’ επιτάσεως να κοπεί άμεσα η προσωπική διαφορά σε όλους τους συνταξιούχους), ή δεν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», με άμεση συνέπεια στο ύψος των συντάξεων, οι παροχές θα παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι οι συντάξεις που θα εκδοθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού (βασική +

ανταποδοτική) θα αρχίσουν κάποια στιγμή να αυξάνονται ακολουθώντας την πορεία του ΑΕΠ και τον τιμάριθμο.

Αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει τα εξής: Χρονοδιάγραμμα, Διαδικασία επανυπολογισμού, Ποιες συντάξεις επανυπολογίζονται, Παλαιές συντάξεις, Αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, Εθνική Σύνταξη, Ανταποδοτική Σύνταξη, Προσωπική Διαφορά.

Πρέπει να προσέξουμε εμείς οι συνταξιούχοι τι μας βλάπτει από όλα αυτά, και να βρούμε έναν κατάλληλο εργατολόγο προς το παρόν να μας αναλύσει το θέμα βάσει των ισχυουσών διατάξεων του ΤΣΜΕΔΕ και να μας πει τι πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να αντιδράσουμε νομικά σ’ όλες τις περιπτώσεις των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ τους οποίους εκπροσωπούμε. Να γίνει δηλαδή μια δουλειά σε βάθος από τη μεριά μας διότι έχουμε υποχρέωση αφενός τόσο προς τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ που μας ψήφισαν για την περίοδο 2016-2019 αλλά και αφετέρου για τις μελλοντικές γενιές των συνταξιούχων τους οποίους πρέπει να υποστηρίξουμε πάση θυσία, αν και κατά τη γνώμη μου αυτό πρέπει να γίνει από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ με τη νομική υπηρεσία του, βάσει των εισφορών που καταβάλλονται από τους εν ενεργεία μηχανικούς μέχρι σήμερα και ανάλογα με τα έτη που έχουν στο επάγγελμα.

Το θέμα είναι πολυσύνθετο και για όλους τους συνταξιούχους της χώρας που είναι σε πλήθος 2.700.000 άτομα και το οποίο θα έχει επιπτώσεις όταν θα συνταξιοδοτηθούν και επομένως κατά τη γνώμη μου δεν θα προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 να τα εφαρμόσει διότι θα καταπέσει ως κυβέρνηση εξαιτίας των συνταξιούχων που θα έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες από την εφαρμογή αυτού του νόμου που εφαρμόζουν ουσιαστικά οι δανειστές μας και την καυτή πατάτα την έχει η Κυβέρνηση.     

                                                                        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ