Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

                                                                                    12.6.2017

Εμείς στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ουσιαστικά η διαχείριση των δημοσιονομικών της Ελλάδας γίνεται από τους δανειστές μας.

            Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι, μετά την μεταπολίτευση, εξαιτίας νόμου που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, και ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα, το 5% του ΑΕΠ χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση υπέρ ορισμένων φορέων, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ισοσκελίζουν τις ετήσιες εισφορές με τις ετήσιες παροχές τους. Έτσι, όπως είναι γνωστό, ορισμένοι φορείς όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ επιχορηγούνται με το 5% του ΑΕΠ.

            Τουτ’ αυτό σημαίνει ότι 5% Χ180 δις ευρώ = 9 δις ευρώ επιχορηγείται από την Κυβέρνηση σ’ αυτά τα ταμεία που δεν έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς.

            Συνεπώς, επειδή τα ετήσια έσοδα του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι περίπου 50 δις ευρώ, και επειδή το Κράτος  έχει ανάγκη τα 9 δις ευρώ για τις επιχορηγήσεις, αναγκάζεται να προβαίνει σε δανεισμό από την Ευρώπη. Έτσι, είναι γνωστό σε όλους μας, ότι επί μια 30ετία από τότε μετά τη μεταπολίτευση, κάθε χρόνο το Δημόσιο δανείζεται, δηλαδή 30 έτη Χ 9δις ευρώ = 270 δις ευρώ.

            Διαβάζουμε σήμερα, λοιπόν, ότι ο κ. Μπαρόζο ομολογεί ότι το Grexit δεν έχει εκλείψει και ουσιαστικά εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Επί λέξει αναφέρει:

«Είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί λύση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές» εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης.

            Παραπέρα, εκτιμά ότι σύντομα η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, εκτιμώντας όμως ότι θεωρεί δύσκολο να υπάρξει λύση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές.  

            Επιπροσθέτως αναφέρει ότι  υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει, αλλά είναι πεπεισμένος ότι «Ελλάδα και εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία».

          Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε:

«Είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί λύση πριν από τις γερμανικές εκλογές. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επαρκείς διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων– γιατί είναι ένα πράγμα να ψηφίσεις και να νομοθετήσεις και κάτι άλλο να το εφαρμόσεις- υπάρχουν όμως τρόποι να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα ήταν κάτι πολύ άδικο για τον ελληνικό λαό έπειτα από όσα έχει υπομείνει».

Ο Μπαρόζο επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν έχει εκλείψει απολύτως το ενδεχόμενο του Grexit. «Εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να στηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα για να φύγει. Δεν βρίσκονται μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Αν η Ελλάδα έφευγε το 2011 ή το 2012 αυτό θα αποτελούσε μία συστημική πρόκληση για όλους. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη. Αντιθέτως, πολλοί θεωρούν ότι αν φύγει η χώρα, οι άλλες θα τα καταφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι αχρείαστες εγχώριες πολιτικές κόντρες κόστισαν στη χώρα μας.

«Σε περιόδους κρίσης πρέπει όλοι να συσπειρώνονται, όταν διακυβεύονται θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα τα κόμματα πρέπει να συζητούν σοβαρά και να συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός εθνικού συμβιβασμού με την καλή έννοια του όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Χώρες που είχαν προβλήματα όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία κατάφεραν να βγουν πολύ πιο γρήγορα από τις δικές τους κρίσεις διότι απέφυγαν μερικά πολιτικά λάθη που έγιναν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ευφυείς, καινοτόμοι, ικανοί. Γιατί λοιπόν δεν έχετε μπορέσει να βγείτε από την κρίση όπως έκαναν άλλες χώρες; Διότι είχατε αχρείαστες πολιτικές κόντρες που κόστισαν πολλά στην ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Είμαι της γνώμης ότι εμείς οι συνταξιούχοι, που είμαστε ευφυείς, καινοτόμοι και ικανοί να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του χρέους και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι για μια 5ετία από σήμερα να παγώσουν τα τοκοχρεολύσια προς τους δανειστές για να μπορέσει να αναπνεύσει η Ελλάδα και είμαστε κι εμείς οι συνταξιούχοι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς της ΕΣΤΑΜΕΔΕ είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε από κοντά όλα τα ανωτέρω, για να μπορούμε στα μέλη μας να λέμε την αλήθεια και να παρακολουθούμε ρεαλιστικά τα πράγματα, όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας, λαμβανομένου υπόψη ότι το συνταξιοδοτικό της χώρας είναι σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό έλλειμμα.                                                                                                                                                                     ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

About Αθανάσιος Φιλιππίδης