ΔΣ – Εφάπαξ – Μισθοδοσίες ΚΚΕ – Αγυρτεία – Διοίκηση ΕΦΚΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αφού αναλάβαμε όλοι δυνάμεις, επανερχόμαστε.

ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28/8/19 ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Το ΔΣ απασχολήθηκε κυρίως με ενημέρωση επί όλων κατά το δυνατόν των αποφάσεων και ειδήσεων κατά το διαρρεύσαν διάστημα ώστε να μεθοδευτεί καλύτερα η δράση υπέρ των συμφερόντων μας το μεν για άμυνα, το δε για εφαρμογή του πλούσιου προγράμματός μας. Με συντομία αναφέρθηκαν :

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Όπως είπε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης εκκρεμούν να δοθούν 470.000 και 223.000 για επανυπολογισμό. Το Σεπτέμβρη θα παρουσιαστούν τα εκκαθαριστικά των συντάξεων, επιστρέφουν 86 υπάλληλοι για επιτάχυνση. Επίσης τέθηκε πλαφόν 3725 € καθαρά προ φόρων για μια ή πολλές συντάξεις

  • Θα θέσουμε στη διάθεση και της νέας διοίκησης ΕΦΚΑ ομάδα εθελοντών όπως και με τον ΕΤΕΑΕΠ για ανατροπή του ρυθμού. Αν ο επανυπολογισμός μας αδικεί πιθανόν να προχωρήσουμε σε πρότυπη αγωγή/προσφυγή, μπούσουλα για όλους.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.     1,5 εκ συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τις περικοπές. Σημασία έχει η απόφαση ΣΤΕ περί της νομιμότητας ή μη του Νόμου Κατρούγκαλου που εκκρεμεί από το 2017. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης ΣΤΕ έλαβε απόφαση προ 3μήνου ότι θα δικαιωθούν μόνον όσοι είχαν κάνει ήδη προσφυγές.                                                                                                                           Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ασκηθεί η πρώτη αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ από τον ΕΦΚΑ για πρόσφατη απόφαση Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δέχεται απόφαση του Πρωτοδικείου και καταλογίζει σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017.

  • Θα αναμείνουμε την έκδοση απόφασης ΣΤΕ και μετά θα επανέλθουμε

——————————————————-

ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ

Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που ρυθμίζει τα ζητήματα της διαδοχικής ασφάλισης «άνοιξε» ο δρόμος για χιλιάδες γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ και τα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών και των αυτοκινητιστών αλλά και των γιατρών και μηχανικών που είναι ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ ώστε να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας κάνοντας χρήση της ειδικής διάταξης του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότηση των μητέρων.

———————————————————–

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ

Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με τη μελέτη μηχανισμού οργάνωσης κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

  • Θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή μας για να υποστηρίξουμε, αντί των ιδιωτικών ασφαλειών, Επαγγελματικά Ταμεία υπό τον έλεγχο του Κράτους που λύνουν και το πρόβλημα της Νοσοκομειακής Περίθαλψης και σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία έναντι εφικτής προαιρετικής συμμετοχής.

———————————————————–

ΝΕΟΙ (ΜΕΤΑ 13/5/16) ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (νόμος Κατ ρούγκαλου) έλαβαν ‘’κουτσουρεμένες’’ συντάξεις έως και 465 ευρώ τον μήνα.

Το σχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου εργασίας ( Βρούτσης, Μηταράκης) προβλέπει αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Έμφαση θα δοθεί στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες. 

  • Θα επανυποβάλουμε στο Υπουργείο τις υποβληθείσες προεκλογικά προτάσεις μας στον κ. Βρούτση

————————————————————

ΟΙΚΟΔΟΜΗ (ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ)

–  αναστολή για μια τριετία, δηλαδή έως και το τέλος του 2022 του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων.

–  αναστολή για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

–  θέσπιση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων εφόσον οι δαπάνες αποδεικνύονται με παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις).

——————————————————————-

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΟΥΣ

Οσοι χρωστάνε, για να πάρουν σύνταξη έχουν τις δυνατότητες α) 120 δόσεις χωρίς μείωση σύνταξης β) με επανυπολογισμό γλυτώνουν πολλά, αλλά με μείωση της σύνταξης 100-150 €  

===================================

 ΕΦΑΠΑΞ

Στείλαμε στους αρμόδιους Υπουργούς νέα πολυσέλιδη μελέτη για να επιβοηθήσουμε στη λήψη σωστών αποφάσεων μετά την κατάργηση της γνωστής εγκυκλίου, με συνημμένο και πίνακα υπολογισμού.

Σας καταγράφουμε πιο κάτω την κατάληξη της επιστολής μας.

«……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………..

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

 Δεν μπορούμε να δεχθούμε να βλέπουμε γύρω μας εφάπαξ των 20.000€ – 200.000€ και να διασύρονται οι συνταξιούχοι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, για τα δήθεν «χρυσά εφάπαξ» των 10.000€ που δήθεν τους δόθηκαν χαριστικά με φωτογραφική εγκύκλιο, ενώ  σίγουρα είναι οι αδικημένοι και θα πρέπει να τους χορηγηθούν και συμπληρωματικά ποσά. Δεν είναι δίκαιο ο νομοθέτης να θέλει να υπολογίσει το δικό τους εφάπαξ με την χειρότερη πενταετία, ενώ για τους άλλους με την καλύτερη και όταν μετά από πολύ αγώνα με απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα, πείσαμε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το δίκιο μας, πάλι αδικηθήκαμε και με την επίμαχη εγκύκλιο χρησιμοποιούνται ΟΛΑ τα έτη ασφάλισης ενώ στους άλλους χαριστικώς τα πέντε έως είκοσι.

Το κίνητρο για την απλοποίηση του υπολογισμού των εφάπαξ και οι τεχνικές αδυναμίες δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων.

Εμείς, εποικοδομητικά, σας καταθέσαμε τις θέσεις μας και δύο προτάσεις.

Τολμήστε και διορθώστε τα κακώς κείμενα του άρθρου 35 του νόμου 4387/2016.

 

Αναμένοντας την αποδοχή άμεσα του αιτήματός μας για συνάντηση,

Με εξαιρετική εκτίμηση,

Κ. Δούκας                                                      Σ. Γκουλιούμης

Πρόεδρος                                        Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος Τομέα Μελετών

=====================================

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ ΚΚΕ

Συνάδελφοι,

Συνάδελφος μας έστειλε μια ανάρτηση του διαδικτύου που κατ΄αυτόν ρίχνει φως στη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος γύρω μας, ημών των ερασιτεχνών εθελοντών.

Από τα όσα γράφονται και δεν διαψεύστηκαν για τους εργατοπατέρες τονίζουμε :

 «τα επαγγελματικά στελέχη του Κόμματος στηρίζονται οικονομικά με ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» και                                                                                        «ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982απαγορεύει τη συμμετοχή μη εργαζομένων στον κλάδο ή στην επιχείρηση σε σωματείαεπιχειρησιακά και κλαδικά. Επίσης, ο ίδιος νόμοςαπαγορεύει την εμπλοκή των κομμάτων στα συνδικάτα». Βλ.

https://tsiminiera.com/?p=3467&fbclid=IwAR2JPPruzUxsKMjXZ26e-INZUvZoIyz1GSwLQZcBBKq7Qtm8SUEwjC2vsU0

=========================================

 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΥΡΤΕΙΑ

Οι δύο κομματικοί εγκάθετοι εξακολουθούν να σέρνουν, δίκην Γκαιμπελς, τα 2500 € παρότι ο πρόεδρος δημοσίευσε για χάρη σεβασμού των συναδέλφων την 6/4/19 στη γενική επιστολή με τίτλο ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (βλ. και facebook Μάχιμοι Μηχανικοί 7/4/19) τα φωτοαντίγραφα των εγκρίσεων ΔΣ και ΓΣ των τιμολογίων και της αλληλογραφίας των δύο σωματείων που διεξήχθη το Μάρτιο του 2017 ! Αυτά σε πλήρη γνώση και συνυπευθυνότητα του Τζατζάνη, γιατί τότε δεν είχε αποπεμφθεί ακόμα από Γεν. Γραμματέας, και για να προστατευθεί το σωματείο από τις λυσσώδεις προσπάθειές του να το διαλύσει μπλοκάροντας τα λεφτά του στην Τράπεζα με ψευδείς καταγγελίες όπως και τώρα, διό και ο πρόεδρος πρώτα δάνεισε το ταμείο και μετά δέχτηκε την πρόταση ΠΕΤΟΜ να μπει στο λογαριασμό του για ασφάλεια η συμμετοχή της στα έξοδα κοινών νομικών ενεργειών.                                          Τους παραδίδω όχι στην περιφρόνηση, αλλά στη σιχαμάρα όλων σας.

======================================

 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΚΑ

Εξαιρετικές κατά τη γνώμη μας οι επιλογές για τη νέα Διοίκηση ΕΦΚΑ, μας γεμίζουν αισιοδοξία για την ευόδωση των δίκαιων διεκδικήσεών μας.

Διοικητής ο συνάδελφος Χρήστος Χάλαρης Η-Μ ΕΜΠ με ειδίκευση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση βλ. https://www.in.gr/2019/08/21/economy/oikonomikes-eidiseis/episima-neos-dioikitis-tou-efka-o-xristos-xalaris/

Υποδιοικητής και Αναπληρωτής Διοικητή ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος που έχει εκπροσωπήσει τα συμφέροντά μας στο ΣΤΕ και όχι μόνο. Μια ιδέα για το πολύ πλούσιο βιογραφικό του βλ. https://athmonionvima.gr/marousi/o-konstantinos-tsagkaropoylos-analamvanei-a-ypodioikitis-toy-efka/?fbclid=IwAR3PcNfHknGPoeKArqeYbUnYbdzutw05CeiElue9N1heeQqXVFDpZkJSbwE

ΜΣΧ,

Κ. Δούκας                                                            Δ. Κούγκας

Πρόεδρος                                                       Γεν. Γραμματέας