Εφάπαξ – Εκλογές

Συνάδελφοι,
Η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης στην ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ πλησιάζει. Μη λιποψυχήσετε. Η Πανεπιστημονική προσπαθεί να στήσει δεύτερο πραξικόπημα : Να περιορίσει ασφυκτικά το χρόνο έκφρασης της ελεύθερης βούλησής σας μέσω της ψήφου σας, σε ένα δίωρο άγνωστης ώρας έναρξης. Υπάρχει γιατρικό. Τη μέρα της ΓΣ και εκλογών ελάτε παρέες – παρέες με ξηρά τροφή, πολύ νερό και αποφασισμένοι να μη φύγετε αν δεν ολοκληρώσετε τη νικηφόρα διαδικασία. Αυτοί παλεύουν ιδιοτελώς για το ξεπερασμένο οριστικά νεανικό τους όνειρο ώστε να φύγουν οψέποτε ευχαριστημένοι. Εμείς για τα απτά δίκια μας, που έχουν όνομα, με ακράδαντη τεκμηρίωση μετά βαθιά μελέτη.
Το «Δημοκρατία-Εκλογές» το υποδεχτήκατε με πρωτοφανή έκρηξη : το διαβάσατε οι μισοί μέσα στις δυο πρώτες ώρες κυκλοφορίας του! Οι της Π το φοβήθηκαν, ούτε το συζητάνε, σας θέλουν υποχείρια. Στείλτε μας λοιπόν μέχρι το Σαββατοκύριακο την αίτηση εγγραφής που βλέπετε στο site www.estamede.gr, ή πατώντας στο τέλος αυτού του κειμένου.
Σήμερα μπαίνουμε στα πρακτικά θέματα, αρχίζοντας από το ΕΦΑΠΑΞ που αφορά ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους που το πήραν από 1/9/2013 μέχρι σήμερα, ως και τα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε μειώσεις, ούτε παρανομίες, ούτε επιβολή επιστροφής 4.000 €, παρά μόνο νόμιμες αυξήσεις που δικαιούμαστε.
Παρά την επιτυχημένη σε πολλά νέα ασφαλιστική πολιτική, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤΕ του 2019, δεν θυσιάζουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων σε κανένα βωμό σκοπιμότητας. Αν δεν εισακουστεί το δίκαιο με την πειθώ, θα παλέψουμε για πιλοτική – πρότυπη ΜΙΑ δίκη, σύντομη και με εκατοντάδες υπογραφές. Σας παραθέτουμε την κατάληξη από την τεκμηρίωσή μας, λόγω μεγάλου όγκου της μελέτης του πανίσχυρου Τομέα μας Μελετών. Μη στενοχωρηθείτε αν δεν τα καταλαβαίνετε όλα, δεν πάμε για εξετάσεις. Πρόκειται για την τελευταία μας αίτηση προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το Υπουργείο και το ΕΤΕΑΕΠ. Αν δεν εισακουστούμε, θα κάνουμε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μαζί βεβαίως με τη συμμετοχή μας στην μικρής διάρκειας Δημόσια Διαβούλευση.
Το θέμα είναι : Επαναδιατύπωση της με αρ. πρωτ. οικ. 797/13.12.2017 σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης (για τα εφάπαξ) των «παλαιών» μηχανικών, σύμφωνο με το Νόμο χωρίς τροπολογία, απολύτως δίκαια και για μισθωτούς και για αυτοαπασχολούμενους.
«………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………
Τώρα, αναφορικά με την ουσία του προβλήματος, σας εκθέτουμε και την λύση που τα συνδυάζει όλα, με ένα excel:

Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗ με τον νόμο.
Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΗ για όλους.
Δεν απαιτεί τροποποίηση του νόμου.
ΚΑΝΕΙΣ δεν νομιμοποιείται να την αμφισβητήσει, στο πλαίσιο του νόμου, απεναντίας θα είναι όλοι και ευχαριστημένοι.
Είναι ανεξάρτητη του πόσες φορές και πότε ο ασφαλισμένος μηχανικός είχε την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου ή του μισθωτού.
Παρέχει και μια μικρή ευελιξία στο ΕΤΕΑΕΠ για τα παραγόμενα αποτελέσματα, αναφορικά με το αν και με ποιά επιτοκιακή ακολουθία θα αναπροσαρμόσει τις εισφορές στο επίπεδο τιμών του 2013.
Πλησιάζει την σχετική απόφαση του ΣτΕ Ολομελείας 734/2016, όπου ως επιτοκιακή ακολουθία δέχεται αυτή που προκύπτει όχι μόνον με βάση τον ΜΔΤΚ αλλά, πέραν αυτής, και με βάση το τεχνικό επιτόκιο (ΤΕ) που είναι η μεταβολή της αξίας του χρήματος με σταθερές τιμές ΔΤΚ (βλ. συνημμένο απόσπασμα της ΣτΕ 734/2016, όπου αναφέρεται και το υπʼ Αρ. Πρωτ.: οικ. 14528/1024/7.5.2014 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που υπολόγισε τις συσσωρευμένες εισφορές ασφαλισμένου).


Είναι προφανές, βεβαίως, ότι στο κείμενο της σύμφωνης γνώμης της ΕΑΑ, θα αναφέρεται ότι: «τα ποσοστά αναπλήρωσης εκάστης περιόδου με ποσοστό εισφοράς διάφορου του 4%, υπολογίζονται από τον τύπο: Ποσοστό αναπλήρωσης περιόδου με ποσοστό εισφοράς διάφορο του 4%= Σταθμισμένος μέσος όρος των υπολογιζόμενων ποσοστών αναπλήρωσης εκάστου έτους με αναλογική αναπροσαρμογή του ποσοστού 60% ως προς το ύψος της εισφοράς (δηλαδή διαιρώντας την εισφορά εκάστου έτους δια του ύψους της εισφοράς που προκύπτει με βάση τον μ.ο. των συνταξίμων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας έως τις 31/12/2013 και ποσοστό βεβαίως 4%)», ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
Ενδεχομένως, ως παραδείγματα, να ολοκληρώνονται με τελικά αριθμητικά αποτελέσματα (στήλες 14, 15 δηλαδή) και δύο περιπτώσεις:
α) αυτοαπασχολούμενος μηχανικός με περίοδο ασφάλισης από 1/7/1979 έως 31/12/2013 και β) μισθωτός με την ίδια περίοδο ασφάλισης και με ανώτατες μηνιαίες εισφορές.

Σημείωση:
Οι εισφορές στη στήλη 5 του υπολογιστικού φύλλου, καταχωρίσθηκαν αυτές που χρησιμοποιεί και δέχεται η αρμόδια υπηρεσία.
Το εάν θα γίνει αναπροσαρμογή των εισφορών στο επίπεδο τιμών του 2013, προφανώς θα αποφασισθεί από το ΕΤΕΑΕΠ (είχε αποφασισθεί άλλωστε από το ΔΣ ΕΤΑΑ στην 430/28-12-2016 – θέμα 20ο – συνεδρίασή του) ή το Υπουργείο και θα είναι προϊόν της βούλησής των να τελειώσουν το θέμα των εφάπαξ των μηχανικών που εκκρεμεί από το 2016, με ορθό, δίκαιο και σύννομο τρόπο, με παραγόμενα αποτελέσματα ανάλογα με αυτά των άλλων ασφαλισμένων και βεβαίως ανάλογα και με αυτά των δικαστικών αποφάσεων.»

————–

Συνάδελφοι, μέσα μας είναι όλα, ας βρούμε τη δύναμη να τα δοκιμάζουμε στην πράξη, να τα γκρεμίζουμε και να τα ξαναχτίζουμε καινούργια.

ΕΡΡΩΣΘΕ – ΜΑΧΕΣΤΕ – ΑΓΑΛΛΙΑΣΘΕ