Φιλιππίδης- Δώστε πίσω στα Ταμεία 15 δισ. από το κούρεμα

*Αναδημοσίευση από Άρθρο στην Ελευθεροτυπιά του Αθανάσιου Φιλιππίδη

Ευχόμαστε να βελτιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο της διοικητικής ενοποίησης, εκπονείται ήδη μελέτη από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που χαρτογραφεί την υφιστάμενη κατάσταση και χαράζει έναν οδικό χάρτη για τη διοικητική και λειτουργική μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών δομών της κύριας σύνταξης στη χώρα μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πληροφορούμε ότι το ΚΕΠΕ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός διευθυντής είναι ο Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, και μέλη του δ.σ. οι Στυλιανός Κατρανίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Παπαδημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεώργιος Λελεδάκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτριος Βαρούτσης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διεύθυνση του Κέντρου είναι Αμερικής 11, Αθήνα, και όποιος θελήσει να διερευνήσει έτι περισσότερο για το Κέντρο αυτό, όσον αφορά τις έρευνές του, τις δραστηριότητές του και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, δεν έχει παρά να εισέλθει στον υπολογιστή και θα καταλάβει ότι είναι ορθή η απόφαση του κ. υπουργού να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, ώστε τελικά να απαλλαγούμε από όλο αυτό το συρφετό των Ταμείων και να υπάρξει μία διοικητική και οικονομική ενοποίηση, ώστε να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Η τελική δομή

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι ο κ. Βρούτσης προσπαθεί, με τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων, να οριστικοποιήσει την τελική δομή του ασφαλιστικού συστήματος που θα καθιστά δυνατή την ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, την αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων και την ανάπτυξη οικονομικής κλίμακας.

Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, δήλωσε δημοσίως τη βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία για όσους έχουν πληγεί από την κρίση και την παροχή δυνατότητας κυρίως στους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους γιατρούς να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα, επιλέγοντας χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, όπως συμβαίνει στον ΟΑΕΕ. Αυτό θα είναι ευεργετικότατο για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από πολλές άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, λόγω της κρίσεως στην οικοδομή. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε δημοσίως ότι αποκλείει νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις και στα όρια ηλικίας, παρά την ενοποίηση των Ταμείων που έρχεται.

Είναι γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων «ασφυκτιά» από τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης. Εχει κυκλοφορήσει ότι το υπουργείο θα καλύψει τον κλάδο υγείας στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και χρέη από εισφορές. Επίσης ακούγεται ότι το υπουργείο Εργασίας θα επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα για να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα Ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης δήλωσε επίσης δημόσια ότι: Πράγματι, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, οι σημερινές συνθήκες στην αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ωστόσο, πρέπει να πούμε μια αλήθεια. Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια στο παρελθόν το ατελείωτο «γαϊτανάκι» των συνεχών αλλαγών στις ρυθμίσεις οφειλομένων λειτούργησε καταστρεπτικά για την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους εργαζομένους. Επιβραβευόταν η ασυνέπεια και από το βάρος του αθέμιτου ανταγωνισμού εν τέλει οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις. Με αυτήν ακριβώς τη λογική, την τελευταία «παραθύρου ευκαιρία», θεσπίστηκε η πρόσφατη ρύθμιση για τη «νέα αρχή». Δήλωσε ο κ. υπουργός ότι: Παρακολουθεί τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της και, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, μελετάει τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της σε όφελος αυτών που έχουν πράγματι πληγεί από την κρίση.

Κατά τη δική μας άποψη, το ΚΕΠΕ θα επισκεφθεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα γνωματεύσει για το καθένα χωριστά, εάν δηλαδή έχει βιωσιμότητα και κατά πόσον. Η αναλογιστική μελέτη που είναι υποχρεωμένα να συντάξουν, δίδει την δυνατότητα στα Ταμεία να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβιώσουν. Ενα είναι βέβαιο, ότι πράγματι θα υπάρξουν τεράστιες μεταβολές με αποκλειστικό σκοπό το κράτος να σταματήσει σιγά σιγά να επιχορηγεί όσα επιχορηγεί (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κ.λπ.) και έτσι να ανακουφιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους, που δεν αντέχει άλλο. Δεν είναι επιτρεπτό ο μισοί Ελληνες να πληρώνουν τους φόρους των και οι άλλοι μισοί να κλέβουν την Εφορία. Χρόνια τώρα αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδος και είναι ανάγκη να επιλυθεί, χωρίς κατά τη γνώμη μας η κυβέρνηση να φοβηθεί το πολιτικό κόστος, διότι θα αφορά την καλυτέρευση των συνθηκών επιβίωσης όλων των ελληνικών νοικοκυριών.

Εμείς στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, που είμαστε και μέλη της, περιμένουμε με μεγάλη ικανοποίηση να μας επισκεφθεί το κλιμάκιο του ΚΕΠΕ στις προσεχείς ημέρες και είμαστε έτοιμοι να του χορηγήσουμε όλες τις καταστατικές διατάξεις του ΤΣΜΕΔΕ από της ιδρύσεώς του το 1940 μέχρι σήμερα, οι οποίες απεικονίζονται στον ιδρυτικό Νόμο του 1940, τον Ν. 915/79, το Ν. 2084/92, τον Ν. 3518/2006, τον Ν. 3555/2008 και το Νόμο για το κούρεμα των ομολόγων. Επίσης τους νόμους των Μνημονίων, που μας μείωσαν τις συντάξεις των συνταξιούχων μας.

Δραματικές εξελίξεις

Θα τονίσουμε ιδιαίτερα το διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε νέους και παλαιούς και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Τις δραματικές μειώσεις των συντάξεων των συν/χων μας, τις μεγάλες και δυσβάσταχτες αυξήσεις εισφορών, τη συνεχιζόμενη και διευρυνόμενη ληστεία των αποθεματικών του Ταμείου μας, τη βίαιη και χωρίς σχεδιασμό και συναίνεση του ΤΣΜΕΔΕ ενοποίηση με τον ΟΑΕΕ. Την απαγόρευση να αυξήσουμε το προσωπικό μας, με συνέπεια η συναλλαγή των ασφαλισμένων με το Ταμείο μας να γίνεται βασανιστική. Τον Ν. 3655/2008 που μας ενοποίησε με το ΤΣΑΥ και το ΤΑΝ, κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΤΑΑ με ακόμα περισσότερα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα για τους ασφαλισμένους μας.

Θα τονίσουμε ιδιαίτερα: Την απώλεια της αυτοτέλειας του ΤΣΜΕΔΕ, την τεράστια απώλεια των αποθεματικών μας από το κούρεμα των ομολόγων. Την πλέον των 1 δισ. ευρώ οφειλή του ελληνικού κράτους από την θεσμοθετημένη συμμετοχή του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος προς τα Ταμεία, που χρονολογείται από το 1992 μέχρι σήμερα. Τις υπέρμετρες και αναποτελεσματικές αυξήσεις εισφορών που έχουν επιβληθεί με τον Ν. 3986/2011. Τις αναλογιστικές μελέτες του καθηγητού Νικολάου Φράγκου (τέσσερις) που αναφέρεται στις εισροές και εκροές των ασφαλισμένων. Τα ισοζύγια και τις προτεινόμενες λύσεις.

Επίσης να λάβει υπ’ όψιν το ΚΕΠΕ και την τελευταία αναλογιστική μελέτη του καθηγητού Αλέξανδρου Ζυμπίδη που εξεπόνησε για λογαριασμό του ΤΕΕ, τις δραματικές μειώσεις των συντάξεων των συν/χων μας που ξεπερνούν το 30% και να προσδιορισθεί ο βαθμός βιωσιμότητας του ΤΣΜΕΔΕ.

Θα ζητήσουμε να επανέλθει ο κλάδος υγείας του Τομέα και να εξαιρεθούμε από τον ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την Πολιτεία ώστε να αναθερμανθεί η οικοδομή, διότι περίπου 40% των μηχανικών του ΤΕΕ έχουν πληγεί και είναι άνεργοι.

Το ΚΕΠΕ στο ΤΣΜΕΔΕ

Εχω τη γνώμη ότι όταν το κλιμάκιο του ΚΕΠΕ επισκεφθεί το Ταμείο μας και αφού του χορηγήσουμε τα απαραίτητα υπομνήματά μας και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μας ζητήσει, είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα γνωματεύσει θετικά προς τον κ. υπουργό για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο Ταμείο μας, εξαιτίας της αντικοινωνικής πολιτικής του υπουργείου, που ειδικά για το ΤΣΜΕΔΕ, που ποτέ δεν επιχορηγήθηκε, θα έπρεπε να ήταν τελείως διαφορετική, εξ αντιδιαστολής με τα Ταμεία που γνωρίζουμε ότι επιχορηγεί το κράτος και αναφέρομαι σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ κ.λπ.

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε οι διοικήσεις όλων αυτών των Ταμείων να είχαν επιλύσει μόνες τους τα προβλήματά των και όχι να εμφανίζονται στα κανάλια διοικητές, όπως για παράδειγμα του ΙΚΑ, και να διαμαρτύρονται ότι ο τρόπος εισπράξεως των εργοδοτών ειςφορών δεν είναι αναποτελεσματικός, χωρίς όμως να καταβάλλεται προσπάθεια ενεργοποίησης του τρόπου εισπράξεως αναγκαστικά όπως κάνει το Δημόσιο όταν ένας οφειλέτης δεν πληρώνει τους φόρους του.

Ολοι ομιλούν και διαμαρτύρονται ότι είναι υπεύθυνη η τρόικα και οι δανειστές μας που φθάσαμε σ’ αυτή τη θέση. Εμείς πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, επιχορηγούσαν τα αδύνατα Ταμεία, όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως και επειδή τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν επαρκούσαν, αναγκάζονταν και δανείζονταν περίπου 10 δισ. το χρόνο. Με απλά μαθηματικά, 30 χρόνια με 10 δισ. το χρόνο, αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ και μαζί με τα τοκοχρεολύσια έφθασαν τα 360 δισ. ευρώ. Κατά τη γνώμη μας, όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση δεν μπόρεσαν να κάνουν καλή διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδος και έπρεπε, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, να κάνουν την αντίστοιχη κοινωνική πολιτική και να μην αυξάνουν τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων με τα γνωστά ρουσφέτια των υπουργών και των βουλευτών για το πελατειακό όφελός τους, με αποτέλεσμα να δανείζονται συνεχώς.

Δυστυχώς συνεχίζεται η ίδια εγκληματική τακτική, η οποία οδήγησε την ελληνική οικονομία στη χρεοκοπία: διόγκωνε συνεχώς τα δημόσια ελλείμματα και αύξανε το δημόσιο χρέος με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο λαϊκισμός όλων των κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση, που είχανε για σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιας του λαού για την ψήφο του, μας ανάγκασε να ερευνήσουμε και μελετήσουμε τους νόμους της χρηματοδότησης διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων και ανακαλύψαμε τα πιο κάτω: Οτι για το 2013 ο ΟΓΑ χρηματοδοτήθηκε από τον Ελληνα φορολογούμενο με 3,7 δισ. ευρώ, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 2,2 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 1,6 δισ. ευρώ, το ΝΑΤ 1,00 δισ. ευρώ, το ΤΑΠ – ΟΤΕ 535 εκατ. ευρώ, το ΕΤΑΑ 24 εκατ. ευρώ, κ.λπ. άλλα Ταμεία με σύνολο επιχορηγήσεων 14,08 δισ. ευρώ. Γελάω ακόμα που ανακάλυψα ότι εγώ ο φορολογούμενος επιχορηγώ και το Ταμείο του ΟΤΕ με πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Παντού μειώσεις

Από την άλλη πλευρά έχουμε την τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων από τη συνεχιζόμενη μείωση των εισφορών, από εισφορές εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της υψηλής εισφοροδιαφυγής, καθώς και τις αυξήσεις των εκροών από την αύξηση των συνταξιοδοτικών και λειτουργικών δαπανών, ήλθε να επιδεινώσει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Συνοπτικά τα Ταμεία είχαν τοποθετήσει με αποφάσεις των διοικήσεων σε 7,4 δισ. ευρώ ομόλογα και 14 δισ. ευρώ σε καταθέσεις (διαθέσιμα) στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοινό κεφάλαιο), συνολικά περίπου 21 δισ. ευρώ και δυστυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε τα 14 δισ. ευρώ χωρίς τη συγκατάθεση των διοικήσεων των φορέων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Με τα στοιχεία του PSI οι απώλειες στις ονομαστικές αξίες είναι της τάξεως του 53% και σε πραγματικές αξίες άνω του 70%. Κατά τη γνώμη μας, ένα ειρωνικό μπράβο στον τότε υπουργό της κυβέρνησης και σε όλη την κυβέρνηση, που, για να καλύψουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές της, δανειζόνταν χωρίς έλεος, με αποτέλεσμα οι σημερινές γενιές να βρίσκονται προ αδιεξόδου και να υπάρχει τεράστια φτώχεια στον ελληνικό λαό.

Η δικιά μας ζημία στο ΤΣΜΕΔΕ είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Εδώ και τώρα απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάει να δανειστεί από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ τα 15 δισ. ευρώ που προήλθαν από το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων και να τα επιστρέψει αμέσως στα Ταμεία αυτά, διότι υπάρχει σήμερα τρομακτικό έλλειμμα που καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της φοροδιαφυγής, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης κοινωνικών πόρων.

Συμπερασματικά, ύστερα από όσα προηγουμένως αναφέραμε, η άποψή μου είναι ότι πρώτη φορά η κυβέρνηση της χώρας ζητά τη γνώμη έμπειρων και καταξιωμένων καθηγητών Πανεπιστημίων, να γνωματεύσουν ειδικά για κάθε ασφαλιστικό φορέα τις προτάσεις τους για την επιβίωσή τους. Είναι μία καλή αρχή και εξομοιώνω το ΚΕΠΕ σαν μια ανεξάρτητη αρχή που θα γνωματεύσει με ειλικρίνεια ποιες ήταν οι λανθασμένες αρχικές και οι τελευταίες πολιτικές των κυβερνήσεων για την κοινωνική ασφάλιση. Είμαι βέβαιος ότι το εγχείρημα θα επιτύχει, διότι βασίζεται σε υγιείς και σωστές εισηγήσεις των έμπειρων καθηγητών και κυρίως μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Κατά τη γνώμη μου η προσπάθεια του υπουργείου θα είναι ωφέλιμη και θα οδηγήσει σε συμπεράσματα τόσο προς όφελος των Ταμείων όσο και σε όσους ασφαλισμένους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις των. Η μόνη όμως ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προτείνουμε, δηλαδή να δανεισθεί το κράτος εδώ και τώρα 15 δισ. ευρώ από ΔΝΤ και Ε.Ε. και να τα μοιράσει στα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσά αντίστοιχα με το κούρεμα των ομολόγων που υπέστη κάθε Ταμείο.