Πρακτικό Νο 6, ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Πρακτικό Νο  6
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ Δ.Ε.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 09/10/2018 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕΣυνήλθε το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ την Τρίτη 9.10.18, στις 11.00 π.μ. στον 2οόροφο του κτηρίου της  οδού  Κολοκοτρώνη  4  του  πρ. ΤΣΜΕΔΕ
Παρόντες ήταν στην έναρξη εννέα σύμβουλοι :
Δούκας Κώστας πρόεδρος, Κατσούλης Γιάννης αντιπρόεδρος, Σκαμάγκας Αλέξανδρος γ. γραμματέας, Καραπιστόλης Δημήτρης γραμματέας, Τσιβεριώτης Γρηγόρης ταμίας, Βουδικλάρης Θεόδωρος Κοσμήτορας, Λυγιαζής Κώστας, Λεμπέσης Χρήστος, Τσουρουνάκης Γιάννης, μέλη.
Παρών  ήταν επίσης ο Πρόεδρος  της  εξελεγκτικής  επιτροπής Δημήτριος  Κούγκας και αρωγά  μέλη.
Προ της έναρξης της συνεδρίας ο Πρόεδρος κάλεσε τον συν Τζατζάνη να γίνει νέα αρχή αίροντας το παράλογο να ζητούν οι της Πανεπιστημονικής να μετάσχουν σε ΔΣ του οποίου αμφισβητούν τη νομιμότητα και επικαλούμενος το ότι με γνώση και πραότητα επιτυγχάνονται ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ όπως πρόσφατα με τα εφάπαξ που αλλιώς θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να διεκπεραιωθούν, ενώ τώρα από το 2013 φτάσαμε σε 3 εβδομάδες στο 2015 για μεγάλο τους μέρος. Εις δε τις κινητοποιήσεις να συμπράττουμε. Οι της Π αρνήθηκαν και τότε κλήθηκαν να αποχωρήσουν δις και δεν το έπραξαν. Ο Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρία και κάλεσε την Αστυνομία που έλαβε τα μέτρα της να εκκενώσει την αίθουσα αν υποβαλλόταν μήνυση. Τούτο δεν το δέχτηκε ο Πρόεδρος αυτή τη φορά και για λόγους αρχής και γιατί δεν διαθέτει χρόνο για χάσιμο σε θεατρινίστικες αψιμαχίες, αλλά εν τω μεταξύ μέχρι να διακριβωθούν όλα αυτά παρήλθε ικανό διάστημα και οι της Π απήλθαν.

Διαπιστωθείσας απαρτίας, μετά την αποχώρηση της Πανεπιστημονικής, έγιναν ενημερώσεις και ελήφθησαν αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα :

  1. Έδρα σωματείου
  2. Επιτροπές Κατσούλη
  3. Εγγραφή νέων μελών
  4. Εφάπαξ
  5. Συντάξεις
  6. Παρουσίαση στα ΔΣ ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ προγράμματος ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ασφάλισης περίθαλψης
  7. Λειτουργία αίθουσας συγκεντρώσεών μας
  8. Αξελός
  9. Επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων αγωγών
  10. Οικονομική αυτοδυναμία σωματείου
  11. Έγκριση δαπανών
  12. Μέτρα ώστε να μη παρεμποδίζεται η ροή των ενεργειών από παρεμβολές κομματικής σκοπιμότητας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Θέμα 1 :  Έδρα
Ανησυχήσαμε από δημοσιεύματα ότι το μέγαρό μας θα φιλοξενήσει, μαζί με το Εσπέρια και τον ΟΤΕ, την Μπιενάλε από 26/10 έως 9/12. Η αρμόδια σύμβουλος της Υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου μας καθησύχασε ότι αυτό δεν επηρεάζει τα γραφεία μας διότι αφορά στο ισόγειο πρώην εγγυητικών.
Για την παραχώρηση μόνιμης, αντάξιας του έργου μας, έδρας στείλαμε το Συνημμ. 1. Η κυρία σύμβουλος μας είπε ότι θα συζητήσουμε το θέμα με τον νέο χρήστη για να βρούμε ει δυνατόν λύση. Θα συνεχίσουμε ώστε να γίνει δέσμευση εκ των προτέρων, διότι μας συμφέρει η εκεί παρουσία μας.

Θέμα 2 : Πρόταση επιτροπών αντιπροέδρου Κατσούλη
α. Προστασίας Αποθεματικών, Υγείας και Συντάξεων.
β. Εσωτερικής Οργάνωσης ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
γ. Αντιμετώπισης στοχευμένων Δράσεων και Ενεργειών Κομματικοποίησης και Διάλυσης της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
δ. Διαμόρφωσης Στρατηγικής και Τακτικής Αντιμετώπισης του Τοκογλυφικού και Διεφθαρμένου μέρους του Πολιτικοοικονομικού Κατεστημένου.
ε. Επιλογής Επιστημονικών και Τεχνολογικών Εφαρμογών Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης.
Έγιναν ομόφωνα δεκτές

Θέμα 3 : Εγγραφή νέων μελών   
Ο Πρόεδρος και το Αρωγό μέλος Χ. Λαζαρίδης ανέλαβαν τη διεκπεραίωση του αιτήματος λήψης των στοιχείων επικοινωνίας των 35.000 ασφαλισμένων του συνδικαλιστικού φορέα μας. Στηλιτεύθηκε η παρεμβολή Τζατζάνη που ζητάει κι αυτός τα ίδια στοιχεία ενώ η ΠΕΤΟΜ είναι επιστημονικό σωματείο που άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν αριθμεί τόσους ομότιμους επιστήμονες, πέραν της εγνωσμένης σε όλους προπαγανδιστικής χρήσης παρά τον δεσμευτικό όρο που αναγράφεται στις αιτήσεις εγγραφής. Απλά είναι η συνήθης τακτική της αντιγραφής των ενεργειών μας, της σύγχυσης στις υπηρεσίες και τελικά της παρεμπόδισης ευόδωσης των προσπαθειών μας.
Υποδείχτηκαν και άλλοι τρόποι που θα δοκιμαστούν στην πράξη.

Θέμα 4 : Εφάπαξ 
Επισημάνθηκε η ριζική αλλαγή στον ρυθμό καταβολής τους μετά την σύνθετη, ολοκληρωμένη παρέμβασή μας στην υπηρεσία με τη σύμπραξη του νέου συνάδελφου Διοικητή. Επισυνάπτεται το τελευταίο συναφές έγγραφό μας (συν 2).

Θέμα 5 : Συντάξεις
Αποφασίστηκε να ερωτηθεί η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΦΚΑ αν δέχεται τη βοήθειά μας κατά το πρότυπο των εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ. Αν είναι θετική να συγκροτηθούν ομάδες, θιγόμενων και των ιδίων, Εθελοντών που να εκπαιδευτούν από τον Σ. Γκουλιούμη στη διεκπεραίωση βάσει νέου excel εφόσον του ζητηθεί. Θυμίζουμε ότι τώρα η καταβολή καθυστερεί πέραν των δύο ετών.

Θέμα 6 : Παρουσίαση στα ΔΣ ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ προγράμματος ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ασφάλισης περίθαλψης
Πέραν της συναδελφικής αλληλεγγύης ο λόγος είναι ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλιζόμενων τόσο και οι προσφερόμενες παροχές ενώ το κόστος μειώνεται.
Ήδη ο συν Στασινός δήλωσε στην 8μελή Επιτροπή μας που τον επισκέφτηκε ότι ο ίδιος είναι θετικός αλλά θα αποφασίσει η ΔΕ του.
Ο δε συν Μακέδος μας ζήτησε γραπτά το πακέτο παροχών προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.
Φυσικά θα τονιστεί και στους δύο ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κοινή και με εμάς προσπάθεια.
Την προώθηση να παρουσιαστούμε στα ΔΣ ανέλαβαν οι συν Κούγκας και Λυγκιάρης.

Θέμα 7 : Λειτουργία αίθουσας συγκεντρώσεών μας  
Αποφασίστηκε η δημιουργία κανονισμού λειτουργίας της.
Διαλέξεις, ενημερώσεις, ασφάλιση περίθαλψης, αγωγές, συνταξιοδοτικό, εφάπαξ, think tank για συγκεκριμένα θέματα, πολιτισμός, κ. ά.

Θέμα 8 : Αξελός
Έχει γίνει ήδη πλήρης ενημέρωση σε όλους με Ημέιλ πώς προσπαθούμε να ανατρέψουμε τις συνέπειες της εσφαλμένης στρατηγικής της Πανεπιστημονικής, επισυνάφθηκε δε το τελευταίο πρακτικό εργασιών της Επιτροπής Εκτελεστών.
Είδε το φως της δημοσιότητας η αναγγελία αξιοποίησής του από το Υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλα 29 ακίνητα του Πειραιά. Η σύμβουλος της Υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου μας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δεσμευτική η αναγγελία αλλά, όπως και στην Αθήνα προηγουμένως, αποσκοπεί στη διερεύνηση τάσεων. Υποστηρίξαμε ότι η βούληση της διαθέτιδας να αξιοποιηθεί ως οίκος ευγηρίας των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ και για την υγεία τους οφείλουμε να είναι σεβαστή και ότι εμείς ως Εκτελεστές υπέχουμε τεράστιες ευθύνες τις οποίες οπωσδήποτε θα αναλάβουμε. Έγινε κατανοητό και συμφωνήθηκε να της παρασχεθούν στοιχεία (διαθήκη, πρακτικά, κλπ) και να επαναληφθεί η συνάντηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να αναστρέψουμε υπέρ ημών την εκδηλωθείσα δραστηριότητα του Υπουργείου, δηλ. υπέρ της τήρησης του περιεχομένου της διαθήκης, με τη βοήθεια και του νέου Εκτελεστή, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ συν Μπουλανίκη.

Θέμα 9 : Επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων αγωγών
Συγκροτήθηκε επιτροπή από τους συν Κούγκα, Τσιβεριώτη, Λυγκιάρη που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για την γνώση των αποφάσεων και επιτάχυνση έκδοσης των υπολοίπων.

Θέμα 10 : Οικονομική αυτοδυναμία σωματείου      
Ο Γρ. Τσιβεριώτης ανέλαβε να τρέξει το 1 € μετά το εξώδικο που κάναμε με επισκέψεις στον ΕΦΚΑ μαζί με τον δικηγόρο.
Για το 0,20 € υπάρχει το ευχάριστο ότι ανιχνεύθηκε ο δρόμος που οδηγεί προς τη λήψη του αλλά υπάρχουν ακόμη νομοθετικά αγκάθια για την καταβολή του.

Θέμα 11 : Έγκριση δαπανών
Επειδή ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί πλέον να πληρώνει το λογαριασμό τηλεφώνου μας έγινε αποδοχή της τηλεφωνικής σύνδεσής μας με το δικό μας ΑΦΜ. Ο Ταμίας συν Τσιβεριώτης ζήτησε και έλαβε έγκριση για τις πληρωμές του 2103225997 μεταξύ των οποίων και των παλαιοτέρων χρεών της τάξεως των 700 €

Θέμα 12 : Μέτρα ώστε να μη παρεμποδίζεται η ροή των ενεργειών από παρεμβολές κομματικής σκοπιμότητας         
Διατυπώθηκαν ορισμένες προτάσεις που θα δοκιμαστούν στην πράξη.

Περατωθείσας της συνεδρίας υπογράφηκε το πρακτικό από τους παρόντες ως έπεται

Κ. Δούκας
Ι. Κατσούλης
Α. Σκαμάγκας
Δ. Καραπιστόλης
Γ. Τσιβεριώτης
Θ. Βουδικλάρης

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1


ΕΣΤΑΜΕΔΕ  

Ένωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών
και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
Κολοκοτρώνη 4 & Π. Πατρών Γερμανού 3-5, Αθήνα

Προς                                                                                                                                     Τους Υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυρία  Έφη Αχτσιόγλου και Κύριο Τάσο Πετρόπουλο
ΕΝΤΑΥΘΑ                                                                                                                        
Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2018

ΘΕΜΑ:  Παραχώρηση έδρας στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Αξιότιμοι Κυρία και Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν 4554 / 2018
“…. Η ακίνητη περιουσία δύναται να παραχωρείται προς χρήση σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προς υλοποίηση έργων ή προγραμμάτων κοινωφελούς ή προνοιακού χαρακτήρα…”
Ζητούμε την έγκριση της παραχώρησης κατάλληλης έδρας στο σωματείο μας ΕΣΤΑΜΕΔΕ στο μέγαρο Κολοκοτρώνη 4, στο οποίο στεγαζόμαστε από το 1945 δηλ επί 73 έτη βάσει εγγράφων.  Θα κάνομε εκεί θαύματα όπως το υποσχεθήκαμε πέρυσι στον κ. Υπουργό βάσει του συνημμένου Υπομνήματος και σύμφωνα με τη δική σας ανακοίνωση :
«η αναβίωση των κενών χώρων στο πλαίσιο της έκθεσης ΑΒ6, κατ’ εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εργασίας (4554/2018) περί παραχώρησης ακινήτων για πολιτιστικές και λοιπές χρήσεις,… συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αποδίδοντας κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, ενώ διατηρούν τον σεβασμό στον χαρακτήρα των ακινήτων».
Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων Αξελού στον Πειραιά που διακαώς επιθυμείτε.
Σας ζητούμε μια συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για την  περαιτέρω επεξεργασία του θέματός μας.
Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος       Κώστας Δούκας                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας    Αλέξανδρος Σκαμάγκας

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 2

ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Προς
Τον Διοικητή ΕΤΕΑΕΠ κ. Ν. Μπρίκη
ΕΝΤΑΥΘΑ
Συνάδελφε Πρόεδρε,
Παραδώσαμε το τελικό βελτιωμένο excel όπως σας υποσχεθήκαμε.
Έχουμε έτοιμη ομάδα 4 + 4 συναδέλφων εθελοντών για αρωγή της Υπηρεσίας σας.
Απαιτείται όμως εντολή σας ότι οι εθελοντές μας :
Θα μοιράζουν τους φακέλους σε 3 κατηγορίες ήτοι : ελεύθεροι επαγγελματίες μόνον, ελεύθεροι και μισθωτοί μέχρι 2006, ελεύθεροι και μισθωτοί και από το 2007.
Θα επεξεργάζονται τους φακέλους των δύο πρώτων περιπτώσεων και όταν βρίσκουν ότι λείπουν στοιχεία θα τους δίνουν σε δική σας υπάλληλο να στέλνει έγγραφο προς τον δικαιούχο.
Οπωσδήποτε η μία εκ των δύο έμπειρων υπαλλήλων και οι εθελοντές μας, θα προχωρούν ταχύτατα τα εφάπαξ των δύο πρώτων κατηγοριών που προετοιμάσθηκαν από εμάς  και δεν έχουν πρόβλημα, ώστε να υπάρξει η επιθυμητή μαζική παραγωγή αποφάσεων χορήγησης εφάπαξ.
Αυτά θα ελέγχονται  και θα υπογράφονται από δικούς σας δεόντως και θα στέλνονται όπου χρειάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για  πληρωμή από την ΗΔΙΚΑ.
Ήδη έχουμε ειδοποιήσει δύο φορές όλους τους συναδέλφους μας περί αυτού, οπότε φυσικό είναι να υπάρχει υπέρβαση σειράς όταν λείπουν στοιχεία.
Πρέπει λοιπόν να δοθεί ΓΡΑΠΤΗ εντολή για τα παραπάνω από σας, όπως δώσατε για την κα Νικητοπούλου, αλλιώς οι υπάλληλοι δεν τα προχωρούν γιατί φοβούνται  και δεν θα πετύχουμε το στόχο μέχρι τέλους του έτους.
ΜΣΧ,