ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕ ΤΣΜΕΔΕ ,ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. ΠΕΤΡΑΤΟΣ.

Ε Σ Μ Ε Δ Ε
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Δ/νση: Κανακάρη 99-101, Πάτρα, τηλ. 2610 276813, Κιν. 6944419974, ΤΚ 26221, e-mail: nipetratoseng@yahoo.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕ ΤΣΜΕΔΕ ,ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Την Δευτέρα 15η Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση της Ένωσης της επικεφαλίδας στην Πάτρα με θέμα το Προσχέδιο Νόμου του Ασφαλιστικού όπως αυτό έχει δει το φως της Δημοσιότητας. Μετά την παρουσίαση των κυριοτέρων διατάξεων που μας αφορούν διαπιστώσαμε, ότι η εφαρμογή του θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στους εν ενεργεία Μηχανικούς και ΕΔΕ αλλά και στους Συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ καθ’ όσον :
1. Δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας αλλά και από ένα σχέδιο μακροοικονομικό και αναπτυξιακό , με βάση των οποίων, βασίζεται η ίδρυση του νέου ασφαλιστικού φορέα.
2. Δεν είναι τεχνοκρατικά δομημένο κατά τους οικονομολόγους – εργατολόγους.
3. Εξαφανίζει και ακυρώνει τους ιδρυτικούς Νόμους του ΤΣΜΕΔΕ ΑΝ 2326/1940 και Ν 3518/2006 και με το 43ον άρθρο του καταργεί το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τα εντάσσει στο ΕΦΚΑ.
4. Το ΕΦΚΑ υφαρπάζει την κινητή και ακίνητη περιουσία μας, δεσμεύοντας και τα αποθεματικά του καθόσον, με το άρθρο 43 όλα, περιέχονται αυτοδίκαια στον ΕΦΚΑ ως καθολικό διάδοχο.
5. Αμφισβητείται από το νέο φορέα η εγγυοδοσία – πιστοδοσία την οποία χρόνια παρέχει το ΤΣΜΕΔΕ στις κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις της χώρας.
6. Ανάγει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών και ΕΔΕ με φορολογικά κριτήρια οδηγώντας ειδικά τους Νέους Μηχανικούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Το ασφαλιστικό μετατρέπεται σε φορολογικό.
7. Οδηγούν οι διατάξεις του στην νομιμοποίηση των αντισυνταγματικών Νόμων των περικοπών των συντάξεων και των εφάπαξ και για 12η φορά μεθοδεύει την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών των συνταξιούχων μηχανικών και ΕΔΕ, παρά την μέχρι σήμερα περικοπή των κατά 45%-65% και παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.
8. Υποβαθμίζει περαιτέρω την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, και νομιμοποιεί την κατάργηση των οδοντιατρικών παροχών που μας παρείχε ο κλάδος Υγείας ΚΥΤ του ΤΣΜΕΔΕ.
9. Κατασκευάζει ένα δυσκίνητο ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα για να παρέχει συντάξεις σε 2.700.000 συνταξιούχους και παροχές και περίθαλψης υγείας σε 10.000.000 άμεσα και έμμεσα Έλληνες ασφαλισμένους και σε1.000.000 μετανάστες και πρόσφυγες, Επαναπροσδιορίζει τις συντάξεις 2.700.000 συνταξιούχων, με ισοπεδωτικά κριτήρια, προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους εις βάρος των υπολοίπων παραβαίνοντας τις αρχές της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας του Συντάγματος (άρθρα 5§1 και 25§1).
10. Νομιμοποιεί την εγκληματική κλοπή των 2,5δις. ευρώ αποθεματικών του Ταμείου μας που έγινε με το PSI και ξεχνά την οφειλή του Δημοσίου προς το ΤΣΜΕΔΕ των 749 εκ. από την τριμερή χρηματοδότηση Ν. 2048/1992 (ΦΕΚ 165Α/92).
Η επιβολή των νέων αυτών δυσβάστακτων μέτρων όχι μόνον δεν θα επιλύσει το Ασφαλιστικό Σύστημα αλλά θα δυσχεραίνει την απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ καθώς και την προσφορά των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για την υγεία των πολιτών και θέτει έτσι την ταφόπλακα στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας μας.
Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε ομόφωνα από την Γ.Σμας όπως Ζητηθεί ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ το προσχέδιο Νόμου. Οι προτάσεις μας για το ΤΣΜΕΔΕ που ψηφίστηκαν από την παρούσα Γ.Σ. και απευθύνονται προς την Κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, να τις μελετήσει και αν χρειαστούν μερικές βελτιώσεις να τις συζητήσουμε μαζί σας όπως προτείνουμε κατωτέρω είναι:
1) Να παραμείνει αυτοτελές το ΤΣΜΕΔΕ έστω και κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΑΑ, όπως είναι σήμερα, οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητο, να αποχωρήσει από τον ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) και να δημιουργήσει δικό του κλάδο ιατροφαρμακευτικής και οδοντιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του. Το ΤΣΜΕΔΕ ιδρύθηκε από τους ΕΔΕ κα τους Μηχανικούς και να παραμείνει σε αυτούς .Δεν έχει επιχορηγηθεί από το Κράτος ΠΟΤΕ ούτε με 1 ευρώ, είναι βιώσιμο και οικονομικά εύρωστο, με κινητή & ακίνητη περιουσία που δημιουργήθηκε από εισφορές αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη του , έχει μια ιστορία 80 χρόνων και δεν μπορεί να το εξαφανίσουν 2 αράδες του άρθρου 43 του εγκληματικού αντιασφαλιστικού προσχεδίου του Νόμου που δημοσιεύσατε στέλνοντας στο πουθενά 160.000 ασφαλισμένους Μηχανικούς και ΕΔΕ ή άλλως.
2) Να μετασχηματισθεί το ΕΤΑΑ σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού (κατά την πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου) με θεσμοθετημένη την αρχή της καθολικότητας και υποχρεώτικότητας και για τους τρεις σήμερα τομείς ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ, ίσως να εξεταστεί και η ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, και εφόσον κληθούν οι κοινωνικοί φορείς ΤΕΕ, ΠΙΣ, ΠΔΣ, σε διαβούλευση πάνω στο σχέδιο μετασχηματισμού του ΕΤΑΑ σε επαγγελματικό,
3) Και πριν από τα ανωτέρω καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων για την αντισυνταγματικότητα των Νόμων των περικοπών των συντάξεων Ν3865/10, Ν3863/10, Ν3996/11, Ν4051/12, Ν4093/12 και την τελευταία απόφαση 2288/15 του ΣτΕ και να επαναφέρει τις συντάξεις των Μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ στα πριν του 2009 ανεκτά όρια, καθόσον οι Νόμοι των μνημονίων συντάχθηκαν για να περιορίσουν το Δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, που προέκυψε από τις επιχορηγήσεις του κράτους προς τους ΦΚΑ Να σας επισημάνουμε πως το ΤΣΜΕΔΕ δεν επιχορηγήθηκε στα 80 χρόνια της ιστορίας ούτε με μια δραχμή, ούτε με ένα ευρώ, Είναι ανωτέρω Νόμοι αντισυνταγματικοί, παράνομοι, αυθαίρετοι, και ποινικά κολάσιμη, η εφαρμογή τους,( για περικοπές στις συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ), για μια αριστερή κυβέρνηση να συνεχίζει αυτήν την αδικία, να προδίδει το αίσθημα του δικαίου που έχουν τα μέλη της.
4) Την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών 2,5 δις. ευρώ του ΤΣΜΕΔΕ λόγω του PSI σε μετρητά ή με την δυνατότητα αναπλήρωσης της απώλειας αυτής με ακίνητα του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε εφαρμογή του Ν 4046/2012 ή άλλως να προβείτε στην ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (πρόταση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά με τα 14 δις. ευρώ που περίσσεψαν από τα 25δις, ευρώ που χρεώθηκε ο πτωχός ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών Τα ακίνητα πού θα αναπληρώσουν τα κλεμμένα 2,5 δις, εμείς οι Μηχανικοί, οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι, που αναμορφώσαμε την Ελλάδα, μελετώντας και κατασκευάζοντας τα ιδιωτικά και δημόσια αναπτυξιακά έργα της μεταπολεμικής Ελλάδος, έχουμε την δύναμη, εμπειρία, θέληση να τα επενδύσουμε και με τα κέρδη που θα μας αποφέρουν να ελαττώσουμε τις εισφορές των εν ενεργεία συναδέλφων μας, αλλά και να αυξήσουμε τις συντάξιμες αποδοχές μας, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Ζητάμε αυτό που μας ανήκει. Τα 2,5δις. που μας κλάπηκαν είναι οι ασφαλιστικές μας εισφορές, των συναδέλφων που έφυγαν από την ζωή, των συνταξιούχων με τις αναξιοπρεπείς συντάξεις, και των εν ενεργεία συναδέλφων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Καίτοι επανειλημμένα σας έχουμε υποβάλλει τα υπομνήματά μας (και βρίσκονται στο συρτάρι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια για τα κατωτέρω:
α. Να καταβάλετε στο ΤΣΜΕΔΕ 749εκ (το ποσό μέχρι 1/1/93 ήταν 642,2εκ.) τα οποία μας οφείλει το κράτος από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν 2048/1992 (ΦΕΚ 165Α/92 νόμος Σιούφα). Στα ελλειμματικά ταμεία τα χρήματα της τριμερούς χρηματοδότησης το κράτος κατά πληροφορία που έχουμε τα έχει δώσει, στο ΤΣΜΕΔΕ ούτε 1 ευρώ.
β. Εφαρμόσατε κακώς και εσείς τον Ν 4254/2014 (ΦΕΚ 85Α΄/14) πού ψήφισαν οι προηγούμενες από σας κυβερνήσεις για την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ στα εκτελούμενα δημόσια και ιδιωτικά έργα καθώς και στις μελέτες. Οι κρατήσεις αυτές είχαν ψηφισθεί με τον ΑΝ 2326/1940 άρθρο 7, ιδρυτικό νόμο του ΤΣΜΕΔΕ., και επιβάρυναν μόνον τους αναδόχους των έργων και σύμφωνα με την απόφαση 2509/1997 του ΣτΕ αποτελούσαν εργοδοτικές εισφορές και δεν επιβάρυναν το Κράτος ή άλλο ημεδαπό ή αλλοδαπό άτομο, δεν αποτελούσε κοινωνικό πόρο ούτε κράτηση υπέρ τρίτων, όπως κακώς χαρακτηρίσθηκε για να καταργηθεί: Έτσι αποστερήσατε ένα έσοδο 200-250 εκατ. το χρόνο το οποίο αποδίδονταν στο ΤΣΜΕΔΕ και το οποίο επωφεληθήκανε οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες ημεδαπές, και πολυεθνικές Κ/Ξ, που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο. Ήταν ένα έσοδο με το οποίο το ΤΣΜΕΔΕ πλήρωνε το 50%εως60% των συντάξεων. Οι εν λόγω εταιρείες εκμεταλλεύονται την ανεργία των συναδέλφων μας Μηχανικών, τους οποίους απασχολούν σαν μισθωτούς αλλά τους πληρώνουν με μπλοκάκι χωρίς να τους ασφαλίζουν στο ΤΣΜΕΔΕ.
Απαίτησή μας είναι να επαναφέρετε με τροπολογία τις εν λόγω εργοδοτικές εισφορές που καταργήσατε , με Νόμο να υποχρεώσετε τις εταιρείες να ασφαλίζουν τους Μηχανικούς, που προσλαμβάνουν, στο ΤΣΜΕΔΕ, και το ταμείο με αυτοψία να ελέγχει στους χώρους εργασίας των Μηχανικών την εφαρμογή του Νόμου, και να επιβάλλει πράξεις επιβολής προστίμων όπως το ΙΚΑ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους Συνταξιούχους Μηχανικούς και εν ενεργεία Μηχανικούς να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί, από τους κοινωνικούς φορείς που πλήττονται από το αντιασφαλιστικό αυτό προσχέδιο Νόμου έως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, απόσυρσης του ασφαλιστικού προσχεδίου. Και καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα να προβούνε από κοινού με εμάς στην υλοποίηση των ανωτέρω προτάσεων μας κατά την σύνταξη από μηδενική βάση του νέου ασφαλιστικού Σχεδίου Νόμου πού θα κατατεθεί στην Βουλή των Ελλήνων .
Το παρόν ψήφισμα αποφασίζουμε ομόφωνα να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης μας για την επίδοση –κοινοποίηση στους κατωτέρω αναφερόμενους αποδέκτες του Ψηφίσματός μας. Να επιδοθεί
1) Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αθήνα
2) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθήνα
3) Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθήνα
4) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθήνα
5) Κόμματα της Βουλής Αθήνα

Να κοινοποιηθεί:
1. Πρόεδρο ΕΤΑΑ Αθήνα
2. Πρόεδρο ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ Αθήνα
3. Πρόεδρο ΤΕΕ Αθήνα
4. Πρόεδρο ΣΑΤΕ Αθήνα
5. Πρόεδρο ΠΕΣΕΔΕ Αθήνα
6. Πρόεδρο ΠΕΔΜΕΔΕ Αθήνα
7. Πρόεδρο ΠΕΔΜΗΕΔΕ Αθήνα
8. Πρόεδρο ΕΣΤΑΜΕΔΕ Αθήνα
9. Δελτίο Τύπου Εφημερίδων Πατρών Αθηνών
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο Γενικός Γραμματέας ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Ο Πρόεδρος της Ένωσης
Αναστάσιος Κορφιάτης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ Νικόλαος Πετράτος