Κυριακή, Ιούνιος 24, 2018

Ψάχνουν από τα Ταμεία € 2 δισ. αλλά βρίσκουν έως € 750 εκατ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 18/3/2015

 

Προς

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

ΘΕΜΑ:«Ψάχνουν από τα Ταμεία € 2 δισ. αλλά βρίσκουν έως € 750 εκατ.».

Αυξάνονται οι πιέσεις πάνω στα ρευστά αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων, την αξιοποίηση των οποίων έχει ζητήσει Οργανισμός διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από τα μέσα Φεβρουαρίου. «Κλειδί» θα αποτελέσει η στάση του ΟΑΕΔ με ρευστά αποθεματικά 450 εκατ. Ευρώ και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ) με 300 εκατ. Ευρώ. Μετά την αρχική αμηχανία ή ακόμα και άρνηση της πλειοψηφίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων Ασφαλιστικών Φορέων, είτε αυτά συνεδρίασαν (π.χ. ΟΑΕΔ, ΙΚΑ), είτε όχι ακόμα (ΕΤΑΑ), αρχίζει και διαμορφώνεται πλέον ένα πιο θετικό κλίμα υπέρ της σύναψης κρατικών ρέπος με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης «μέχρι τις 20 Μαρτίου», όπως αναφέρει στέλεχος του Ενιαίο Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ). Την αρχή με τα ρέπος έκανε χθες το ΙΚΑ, με τη διαφορά ότι τα σύναψε καθαρά για … λογαριασμό του. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, κορυφαίο στέλεχός του ανέφερε πως «δεν θα ζητηθεί από το ΙΚΑ να καταθέσει τα ρευστά αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδας με την προοπτική των κρατικών ρέπος». Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό, όταν το ίδιο το ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει χωρίς κανένα ρίσκο, τις δικές του δαπάνες για συντάξεις του Απρίλιου ύψους 900 εκατ. Ευρώ (σ.σ. πληρώνονται Δευτέρα 30 Μαρτίου), αποφάσισε να κάνει προθεσμιακή κατάθεση 150 εκατ. Ευρώ μέχρι τις 26 Μαρτίου, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα «μαξιλάρι» συνάπτοντας ρέπος 150 εκατ. Ευρώ και κάνοντας έντοκο εσωτερικό δανεισμό 110 εκατ. Ευρώ με τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ; Τι συμβαίνει στον ΟΑΕΔ, όπου το Δ.Σ. ζήτησε κατά συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου αναβολή της συζήτησης για την κατάθεση των ρευστών που θα τους ήταν «απαραίτητα» για τις επόμενες μέρες (σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης); Το Δ.Σ. της προηγούμενης Τρίτης 3 Μαρτίου, δεν συζήτησε καθόλου το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η σχετική συζήτηση θα ξαναγίνει μάλλον με τη νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ, την κ. Μαρία Καραμεσίνη, η οποία αναμένεται να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά της από τον κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στο τραπέζι, πάντως, της συζήτησης έχει πέσει από τον κ. Αμπατζόγλου να κατατεθούν μόνο έως 150 εκατ. Ευρώ και όχι τα υπόλοιπα 300-350 εκατ. Ευρώ που προέρχονται από τις εισφορές υπέρ ΟΕΕ-ΟΕΚ και η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ματαίωση της «επανίδρυσης» για την οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Σημαντικό πρόκριμα της όλης διαδικασίας αξιοποίησης των ρευστών αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων θα είναι, τι θα γίνει με το ΕΤΑΑ το οποίο έχει περίπου 300 εκατ. Ευρώ ρευστά αποθεματικά. Πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη του Ασφαλιστικού Ταμείου των Μηχανικών, των Νομικών και των Ιατρών, αναφέρουν πως το κλίμα – ειδικότερα στον κλάδο των Μηχανικών ο οποίος διατηρεί ρευστά αποθεματικά κοντά στα 200 εκατ. Ευρώ – έχει αρχίσει να γίνεται θετικό. Παρά το γεγονός ότι το ΕΤΑΑ έχασε 2 δισ. Ευρώ από το «κούρεμα» των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων που έφερε το PSI το 2012, γίνεται αντιληπτό στα στελέχη του πως «αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός σε βάρος της Ελλάδας» λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων προς τους διεθνείς δανειστές, τότε «οι καταθέσεις τους κινδυνεύουν πιο πολύ» απ’ ό,τι αν οι καταθέσεις τους, χρησιμοποιηθούν για τη σύναψη κρατικών ρέπος ενάντια στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος.

Σημειώνεται πως η Διοικούσα Επιτροπή του Κλάδου των Μηχανικών του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ) έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά, ενώ οι Διοικούσες Επιτροπές των Κλάδων των Νομικών και των Γιατρών δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει.

Πάντως εκείνο που σας δηλώνω υπεύθυνα ότι πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Ιωάννης Γαμβρίλης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του, έχουν τα μυαλά τετρακόσια και δεν πρέπει να φοβόμαστε για την πορεία των αποθεματικών του Ταμείου και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πάρουμε συντάξεις.

Ένα πάντως είναι γεγονός, ότι όλη αυτή η οικονομική κατάσταση της χώρας προέρχεται κυρίως από τους ΄Έλληνες εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Μεγάλο μέρος προέρχεται από μικροεπαγγελματίες που δεν εκδίδουν τιμολόγια ή αποδείξεις και μεγάλη ευθύνη φέρουν και όλοι εμείς που για να κερδίσουμε το 23% από το Φ.Π.Α. δεν ζητούμε αποδείξεις.

 

                                                                      Με Εκτίμηση

 

 

 

                                                               ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

 

 

         

About Γιάννης Κατσούλης

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ : Προέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2013 - 2016 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2017 (6972820575) ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (estamede.gr), 2013 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ε.Μ.Π.) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ (Μ.Ι.Τ.) MASTER OF SCIENCE IN CIVIL ENGINEERING (NORTHEASTERN) MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING MANAGEMENT (NORTHEASTERN)