Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

«ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 2/6/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ».

Σε κανένα μήνα θα εγκατασταθούμε στο νέο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΗΝ Πλατεία Κλαυθμώνος. Για πληροφόρηση σας αναφέρω τα κάτωθι:

Το οικόπεδο της πλατείας Κλαυθμώνος (δίπλα στο παλαιό Υπουργείο Ναυτικών) αγοράσθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ το έτος 1951, πριν ακριβώς από 63 χρόνια. Το 1976 το Ταμείο αποφάσισε την ανοικοδόμηση του ακινήτου. Τότε ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη στον Αρχιτέκτονα Κων/νο Καψαμπέλη. ΄Υστερα από Δημοπρασία άρχισαν οι εργασίες εκσκαφών, αλλά σε βάθος επτά μέτρων διαπιστώθηκαν αρχαιότητες στο οικόπεδο οπότε διεκόπησαν οι εργασίες και άρχισαν ανασκαφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αποφασίστηκε λοιπόν να γίνει νέα μελέτη, οπότε έγινε νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το 1995 η συσταθείσα Επιτροπή ομόφωνα, ύστερα από υποβληθείσες 36 συμμετοχές, ενέκρινε 1ο βραβείο την μελέτη από ομάδα Αρχιτεκτόνων. Είναι ένα σημαντικότατο κτίριο με αξιόλογες συνθετικές αρχές, που αναδεικνύει και προστατεύει τα αρχαία ένας κύβος με εσωστρεφές διαχρονικό γεωμετρικό σχήμα. Το κτίριο έχει σχεδιασθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την εσωτερική διάταξη, αλλά το κυριότερο με μία πρόσοψη μεγαλοπρεπή. Είναι με λίγες λέξεις ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας.

Το οικόπεδο άρεσε στο Τ.Ε.Ε., που θέλησε να το ανταλλάξει με το οικόπεδό του στο τρίφατσο οικόπεδό του στην διασταύρωση των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Τ.Ε.Ε. Αφού τελείωσαν όλες οι διαδικασίες, εγένετο νέος μειοδοτικός διαγωνισμός, ανατέθηκε το έργο, αναθεωρήθηκαν οι άδειες, έγιναν οι σχετικές εδαφοτεχνικές μελέτες, και έχει αποπερατωθεί το κτίριο. Θα εγκατασταθούν σε ένα μήνα όλες οι Υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ και θα εξυπηρετούνται όλοι οι μηχανικοί του λεκανοπεδίου της Αττικής. Περιμένουν με αγωνία όλοι οι μηχανικοί πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου.

Εμείς στο Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ είμαστε ευτυχείς, διότι ένα έργο επί των ημερών μας, που οραματίσθηκε πριν 68 χρόνια η τότε Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, θα αποτελέσει το σπίτι του μηχανικού στη σύγχρονη Ελλάδα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους οι οποίοι συνετέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια για να έχει το ΤΣΜΕΔΕ, το δυναμικότερο Ταμείο της Χώρας το δικό του κτίριο. ΄Ενα λαμπρό κτίριο για να στεγάσει αφ’ ενός τις υπηρεσίες του και αφ’ ετέρου να εξυπηρετήσει τόσο όλους τους σημερινούς 120.000 μηχανικούς, αλλά και τις επόμενες γενεές για πολλούς αιώνες. Για ακόμα μια φορά ένα εύγε σε όλους που εργάσθηκαν μέχρι σήμερα για να έχει ο μηχανικός το σπίτι του. Έχει φανταστική πρόσοψη. Θα είναι ένα κόσμημα στο κέντρο του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Εμείς όλοι στην Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ είμαστε γεμάτοι χαρά, ότι επί των μερών μας ολοκληρώθηκε το κτίριο.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να κληθούν και οι βασικοί Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, αλλά και όλοι οι Βουλευτές που είναι μηχανικοί, θα πρέπει να αναπτύξει ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ και το θέμα της βιωσιμότητος του Ταμείου μας. Πρέπει να αναπτύξουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι έβλαψαν υπέρμετρα το Ταμείο μας και ιδιαίτερα διότι με το ΡSI, λήστεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου μας και έτσι κινδυνεύει το ισχυρότερο Ταμείο της χώρας να πτωχεύσει. Καμπανάκι κτύπησε η τελευταία αναλογιστική μελέτη του κ. Αλεξ. Ζυμπίδη, που συνέταξε για λογ/σμό του ΤΕΕ και αφορά την βιωσιμότητα του Ταμείου μας. Τα συμπεράσματα ομιλούν ότι το ΤΣΜΕΔΕ βουλιάζει και ότι έχει ζωή για είκοσι (20) χρόνια. Με την ευκαιρία τω εγκαινίων του κτιρίου, θα πρέπει να γνωρίζει η Ελληνική κοινωνία ότι το δυναμικότερο Ταμείο της χώρας, πρόκειται να πτωχεύσει. Είναι καιρός να αρχίσουμε τον αγώνα και να αντισταθούμε στους δανειστές μας, που προσπαθούν να μας ενοποιήσουν τώρα με τον ΟΑΕΕ για να σωθεί δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα, όταν ληφθεί υπ’ όψιν ότι εδώ και εβδομήντα (70) χρόνια είμασταν το δυναμικότερο Ταμείο της χώρας με περιουσία της τάξεως των 4 δισ. Ευρώ.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης