Τάση αντισυνταγματικότητας για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 27/5/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τάση αντισυνταγματικότητας για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Ο Σύλλογός μας εδώ και τρία χρόνια βάσει γνωμοδοτήσεων εγκύρων νομικών, ισχυρίζεται ότι οι εκδοθέντες νόμοι για μείωση των συντάξεών μας είναι αντισυνταγματικοί. ΄Ετσι μετά από την απόφαση που θα καθαρογραφεί ότι ο νόμος 4093/2012 είναι αντισυνταγματικός, έρχεται τώρα και το Ελεγκτικό Συνέδριο να λέει ότι ο νόμος 3986/2011 είναι αντισυνταγματικός. Πιο συγκεκριμένα:

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται να τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης ορισμένων συνταξιούχων. ΄Ερχονται και άλλες διασκέψεις. Σε τι αφορά η υπόθεση.

Οσμή… νίκης για τους συνταξιούχους φαίνεται να υπάρχει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου πραγματοποιείται διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, για τη συνταγματικότητα ή μη της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ένστολων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λ.π.).

Πρόκειται για την τάση που επικρατεί, κατά πληροφορίες, όμως η θέση αυτή δεν είναι οριστική, αφού θα υπάρξουν και άλλες συσκέψεις το επόμενο διάστημα που θα καταγράψουν την πλειοψηφική θέση της Ολομέλειας, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο για το ζήτημα.

Η πλειοψηφική τάση που έχει διαμορφωθεί, μέχρι στιγμής, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την αντισυνταγματικότητα δύο διατάξεων του 3986/2011. Η πρώτη είναι αυτή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη είναι της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση η οποία θα κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη εισφορά, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς αναμένεται να αποκλειστεί η επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν ως εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.

Πάντως, μία τέτοιας μορφής απόφαση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας και ΄Αρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν, χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα θα επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010. Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1% – 4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόταν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας.

Οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η εισφορά αλληλεγγύης είναι αντίθετη και στο άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς «δεν ζητείται από όλους τους πολίτες η ισότιμη εκπλήρωση του χρέους του για εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη».

΄Οπως έχουν κρίνει δύο (2) Γ.Σ. του Συλλόγου μας η άμυνά μας για τις περικοπές των συντάξεών μας είναι να προσφύγουμε με αγωγές στα Μονομελή Πρωτοδικεία της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό να περάσετε από τα γραφεία της ΄Ενωσής μας να καταθέσετε και εσείς την αγωγή σας.

Είμαστε καθημερινά ανοικτά από 11.00 π.μ. – 13 μ. ΄Οσοι κάνουν αγωγές θα ωφεληθούν αναδρομικά μόλις επικυρωθούν αυτοί οι νόμοι.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698