ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

                                                                                    15.3.2017

Ω ρε μάνα μου! Όπως γνωρίζετε, το ΕΤΑΑ με δική μου πρωτοβουλία, αρχικά στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, το έτος 2013, εισηγήθηκα και θεμελίωσα το αίτημά μας σαν ΕΣΤΑΜΕΔΕ να υποβληθεί αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος εξαιτίας του PSI, που μας περιέκοψαν την περιουσία μας κατά 52% από τα ομόλογα που είχαμε καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και όπου, όπως γνωρίζετε, με τη σωστή διοίκηση που ήμουν κι εγώ 10 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ, φθάσαμε να έχουμε περιουσία της τάξης 3,93 δις ευρώ και ότι την εποχή εκείνη κάναμε 7.000 συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, με δική μας πρωτοβουλία, αγωγές με τη δικηγόρο κ. Ευενία Κουτρολίκου διότι σε αγωγή του συζύγου της πέτυχε να γίνει δεκτή κατά του ΤΣΜΕΔΕ όσον αφορά το ν. 915/1979 ο οποίος έλεγε ότι οι συντάξεις που πρέπει να χορηγεί το ΤΣΜΕΔΕ ήσαν το 70% του μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων, επί 2ο βαθμό, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης .

Πράγματι, ο σύζυγός της Δ. Κουτρολύκος πέτυχε με απόφαση πρωτοδίκως, εφετειακώς και ενώπιον του ΣτΕ να γίνει δεκτή η αγωγή του. Με τον τρόπο αυτό εμείς ως ΕΣΤΑΜΕΔΕ, με 7.000 συνταξιούχους που πήραμε τα δικαιολογητικά τους όσοι θυμούνται, εγείραμε σχετικές αγωγές, πλην όμως δεν μπορέσαμε να πετύχουμε θετική έκβαση διότι το ΤΣΜΕΔΕ έβαλε ως δικηγόρο του τη βοηθό της τότε Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας που ήταν και νομικός σύμβουλος και μπόρεσε με τις ειδικές προτάσεις της να πείσει το δικαστήριο να απορρίψει τις αγωγές μας.

Όμως, τα αποτελέσματα αυτού του μεγάλου πλήθους των αγωγών είχε ως αποτέλεσμα, λόγω του φόβου μήπως γίνουν οι αγωγές αυτές δεκτές που θα ανέτρεπαν το status quo των προηγούμενων συντάξεων, να αναγκάσει τον τότε Υπουργό Εργασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ύστερα από σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ κ. Δουνούκου και του ΤΕΕ, να εκδώσει το ν. 3518/2006 με τον οποίο, πέραν της κύριας συντάξεως που ήταν τότε 700€ + 600€ από τον ειδικό λογαριασμό, δηλαδή 1.300€, να  αποφασίσει με το άρθρο 3 του νόμου αυτού ότι η κύρια σύνταξη θα είναι από κει και πέρα 816€ και ο ειδικός λογαριασμός να γίνει 4/3 Χ 816 = 1088€, δηλαδή 816€ + 1088€ = 1904€ και με δύο δικές μου εισηγήσεις, λόγω πληθωρισμού κατά 5%, δηλαδή 1.05 Χ 1.05 Χ 1904 = 2.099€ για 35 χρόνια συντάξιμα και μέχρι 45 συντάξιμα χρόνια, 1/30 επιπλέον για κάθε πρόσθετο χρόνο.

Έτσι, αυτά είναι γνωστά σε όλους τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ και τα αναφέρουμε σήμερα όχι για να περιαυτολογήσουμε, αλλά για να αποδείξουμε πόσο δυνατός ήταν ο Σύλλογος και πόσο χρειάζεται να παραμείνει. Εγώ, π.χ., για 45 συντάξιμα χρόνια ελάμβανα από το 2006 έως το 2010 μηνιαία σύνταξη 2.620€ και όχι μόνον αυτό, αλλά και με δώρα και επιδόματα. Χαράς Ευαγγέλια!

Τώρα, όσον αφορά το PSI, το ΕΤΑΑ, μέσω της δικηγορικής εταιρείας Μωράτη – Πασσά, αντί ποσού 50.000€, ανέθεσε να γίνει η σχετική αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για όλους τους φορείς του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιί, κτηνίατροι) και κατετέθη η αγωγή στις 3/11/2016 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, και μάλιστα εντός προθεσμίας 100 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής έγιναν οι σχετικές προτάσεις και αντικρούσεις, η δικογραφία έκλεισε και περιμένουμε εναγωνίως την απόφαση του δικαστηρίου.

Επίσης, παράλληλα, ο Σύλλογός μας μέσω του δικηγόρου Πέτρου Μηλιαράκη, έναντι ποσού 10.000€, προσέφυγε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου για λογαριασμό της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και με το σχετικό δικόγραφό του, αποτελούμενο από 70 σελίδες, επιζητά την αναγνώριση των περικοπών εκ του κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εδρεύει στη Γερμανία και επομένως δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η αγωγή μας και μάλιστα ζητάμε το κεφάλαιο των 2 δις ευρώ εκ του PSI και 300.000€ λόγω ηθικής βλάβης υπέρ του Συλλόγου.

Αυτά τα λίγα πιο πάνω είμαι υποχρεωμένος να τα αναφέρω για ιστορική ενημερότητα, τόσο στους σημερινούς συνταξιούχους του                    ΤΣΜΕΔΕ ανά την επικράτεια που είναι περίπου 30.000 μέλη, αλλά και στις μελλοντικές γενιές που θα γίνουν συνταξιούχοι και αναφέρομαι στο ΤΕΕ, στο τ. ΤΣΜΕΔΕ και νυν ΕΦΚΑ για να γνωρίζουν τις προσπάθειες μιας χούφτας των 5 συνταξιούχων της πλειοψηφίας της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που πιθανολογείται κάποια στιγμή να γίνουν δεκτά τα ως άνω, αλλά και πρόσθετα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, είμαστε υπερήφανοι διότι κατά την κοινωνιολογία η προσπάθεια είναι που μετράει. Εν πάση περιπτώσει, μόλις έχουμε κάποιο ευχάριστο γεγονός, θα σας ενημερώσουμε.

Και καταλήγω, επίσης, ότι τα 800 μέλη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ που κάναμε αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας (που αποτελούν και τη δεξαμενή των ψηφοφόρων μας της πλειοψηφίας) πιστεύουμε ότι θα γίνουν δεκτές οι αγωγές μας που έγιναν πάλι με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, λαμβανομένου υπόψη ότι σε ανύποπτο χρόνο, και δη το Μάιο του 2015, εξεδόθη η απόφαση 2288/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναφέρει ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις των περικοπών των συντάξεών μας, από το 2010 έως το 2012.

                                                            ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ                        

 

                                                                        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ