ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

                                                                      2.5.2017

 

Κατά την άποψή μου, όσοι ασχολούνται με το συνδικαλισμό και ιδίως με τα θεσμικά όργανα των συνταξιούχων, θα πρέπει να είναι ενήμεροι και γνώστες των οικονομικών και κοινωνικών ρυθμίσεων και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων, διότι, όπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων γύρω από αυτά τα θέματα είναι συνάρτηση των συνταξιοδοτικών μας απολαβών.

Σας ενημερώνω, λοιπόν, για τα εξής:

O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι «υπάρχει άσπρος καπνός» και ότι «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα».

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε και έτσι κλείνει ο κύκλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο για την δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας. Πλέον υπάρχει συμφωνία που αναμένεται να χαρακτηριστεί από την τρόικα preliminary agreement (τεχνική προκαταρκτική συμφωνία) εν αναμονή του συμβιβασμού για το χρέος που οδηγεί στο staff level agreement (τεχνική συμφωνία).

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κομμάτι της συμφωνίας είναι η μείωση των συντάξεων έως και 18% από (1/1/19), που θα αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ η μέση μείωση στο εισόδημα των συνταξιούχων, λόγω των προσωπικών διαφορών, θα είναι στο 9%

Συμφωνήθηκε πλαφόν 18% στη μείωση κύριων συντάξεων και 18% μείωση των επικουρικών από 1/1/19 και στο 9% μεσοσταθμικά οι περικοπές.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας πάνω από 12 ωρών που ξεκίνησαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς. 
Τις επόμενες ημέρες προωθούνται τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία. Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Νομίζω ότι θα πρέπει να μελετήσουμε ενδελεχώς όλα τα πολυνομοσχέδια που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, διότι, κατά τη γνώμη μου, απαιτείται να είμαστε πάντοτε ενήμεροι πάνω σε όλα τα νομοσχέδια που απαιτούνται σχετικά με φορολογικές και συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Κατά τη γνώμη μου και πάλι, εμείς οι συνταξιούχοι θα υποστούμε νέες μειώσεις συντάξεων και ακόμη και φορολογικές επιβαρύνσεις, διότι οι δανειστές μας, είναι γνωστό, ότι ζητούν να μειωθεί κατά 1,8 δις ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 1,8 δις ευρώ τα επί του συνταξιοδοτικού.

Ένα είναι γεγονός, ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο που βλάπτει τα δικαιώματά μας, οπωσδήποτε θα το αντιμετωπίσουμε ως αντισυνταγματικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί φορείς θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

                                                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ