Κυριακή, Ιούνιος 24, 2018

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν συνταξιούχοι, καθώς θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεών τους που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ

ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 4, Τ.Κ. 105 61 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-9813194, ΚΙΝ.: 6976 400698

Αθήνα 25/5/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν συνταξιούχοι, καθώς θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεών τους που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας.

Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ είμαστε υπερήφανοι ότι το 2012 με απόφαση της Γ.Σ. αναλάβαμε να αρχίσουμε να βοηθάμε τους συν/χους μας, με τον Δικηγόρο της Ενώσεώς μας κ. Σπύρο Παυλάτο, να ανοίξουν αγωγές κατά του ΤΣΜΕΔΕ στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας για τις περικοπές των συντάξεών μας που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους από το 2010 -2012. Σήμερα επαληθεύθηκαν οι ισχυρισμοί μας, διότι από το Internet πληροφορηθήκαμε τα κάτωθι:

Αρχικά οι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά Πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής Επιτροπή, τις εισήγαγε στο ΣτΕ, προς συζήτηση με διαδικασίες εξπρές, λόγω σπουδαιότητας του θέματος που θίγουν. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι πως το θέμα αφορά ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς εκατοντάδες είναι οι προσφυγές συνταξιούχων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτικά «οδηγία» για τους δικαστές στα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία. Οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν – ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων – αναφέρουν πως οι κύριες συντάξει τους μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72% περίπου.

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, οι μειώσεις αυτές είναι αντίθετες στ άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι ΄Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως επίσης προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80 του Συντάγματος.

Ακόμα, οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

΄Ενας από τους συνταξιούχους ζητεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 Ευρώ για την ηθική βλάβη η οποία του προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά του Ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι ζητούν να τους καταβληθούν οι διαφορές στις συντάξεις και το εφάπαξ.

΄Ετσι σε καθημερινή βάση προσήλθαν στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ μέχρι σήμερα 250 συνάδελφοι και με κατάλληλες οδηγίες μας, χορηγήσαμε τα συγκεκριμένα και απαραίτητα έγγραφα (περίπου 5 έγγραφα) για να ανοίξουν την αγωγή των, η οποία συνετάγη και κατατέθηκε στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και περιμένουμε να προσδιορισθεί για συζήτηση.

Για τους πιο πάνω λόγους για μια ακόμη φορά, σας Καλούμε να περάσετε από τα γραφεία του Συλλόγου μας για να σας χορηγήσουμε και συμπληρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται ώστε και εσείς να ασκήσετε την αγωγή σας. Οι περικοπές είναι ανάλογες των συντάξεών σας και κυμαίνονται από 30.000 – 50.000 Ευρώ είτε είσθε μονοσυνταξιούχοι στο ΤΣΜΕΔΕ , είτε διπλοσυνταξιούχοι (Δημόσιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΑΕΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.). Κατά πρώτον αγωγή στο ΤΣΜΕΔΕ και κατά δεύτερον στον άλλο φορέα είτε είναι Δημόσιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.

Τα γραφεία του Συλλόγου μας είναι ανοικτά καθημερινά από 11.00 π.μ. έως 13.00 μ. και είμαστε πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουμε. ΄Ηδη σας πληροφορούμε ότι 300 συν/χοι μας προέβησαν στην αγωγή των. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι είμαστε ο μόνος Σύλλογος συν/χων ο οποίος φροντίζει για τους συν/χους του να εγείρουν αγωγές κατά του φορέα και να ζητούν τα αναδρομικά που μας επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι. Θέλουμε την αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών μας και θα σας παρακαλέσουμε όταν γίνουν εκλογές Δ.Σ. το 2017 να έρθετε να μας υπερψηφίσετε στη Διοίκηση του Συλλόγου.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης