ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΕ 29-01-2016 υπό Κωνσταντίνου Δούκα

Με πρωτοβουλία της ΕλΕΜ και συντονιστές τον Γιάννη Κυριακόπουλο Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και τον Θόδωρο Σεραφίδη Πρόεδρο της ΕλΕΜ έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο ΤΕΕ επιτυχημένη ενημέρωση μηχανικών για το ασφαλιστικό από τον Γιώργο Ρωμανιά, της οποίας παρατίθενται κατωτέρω τα κύρια σημεία.

«Κεντρικό ζήτημα του σχεδίου Κατρούγκαλου για τους μηχανικούς δεν είναι τα επί μέρους νούμερα αλλά η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Το τόνισε ο πρώην Γ.Γραμματέας του Υπουργείου τουλάχιστον τρείς φορές. Ας προσέξουμε το άρθρο 43 και το άρθρο 45. Πάνω από το 50% των αποθεματικών των Ταμείων είναι του ΕΤΑΑ και από αυτά πάνω από το 50% ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ. Στα αποθεματικά αυτά περιλαμβάνονται καθαρά δικά σας λεφτά όπως τα ποσοστά επί των μελετών κλπ.

Στις 12/2/2012 κόπηκε με το PSI το 53,5% των αποθεματικών των φορέων. Δεν τονίζεται όμως ότι και το υπόλοιπο 46,5% που ήταν ομόλογα με λήξη περί το 2016 πήγαν στο 2030 έως 2040 άρα η αξία τους μειώθηκε κατακόρυφα. Παρά ταύτα τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ αυξήθηκαν έκτοτε κατά άνω των 500 εκ. €.

Το σχέδιο ασφαλιστικού είναι μια έκθεση ιδεών γιατί δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Για τη βιωσιμότητά του δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε εσωτερικές ούτε εξωτερικές παράμετροι. Επίσης μέγα λάθος ο ισχυρισμός ότι θα ισχύσει για δεκάδες χρόνια, ενώ δεν περιλαμβάνει ούτε το στοιχειώδες, ρήτρες επικαιροποίησης. Υπολογίζω ότι θα έρθει για ψήφιση τέλη Μαρτίου με αμφίβολη την υπερψήφισή του. Το 2012 το ίδιο έταζαν για το ΙΚΑ και τώρα οδεύει προς διάλυση όλο το σύστημα.

Ο αληθινός στόχος είναι, όχι η επίλυση με βιώσιμο ασφαλιστικό αλλά, η εξοικονόμηση 2,25 δις ! Και του χρόνου πάλι τα ίδια θα έχουμε. Σημειώστε ότι εκκρεμούν 350.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση με την αιτιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Τούτο συνεπάγεται ξανά υπολογισμούς για τους 2.707.000 συνταξιούχους. Είναι γραφειοκρατικά εύκολο αυτό ;

Λένε ότι οι μειώσεις θα είναι πάνω από 20% αλλά θα υπάρχει το ποσοστό προσωπικής αναπλήρωσης. Παράδειγμα ένας που παίρνει 1000 € θα πάρει 700 συν 300 αναπλήρωση. Τούτο όμως μέχρι το 2018. Μετά θα ψάχνει το 300άρι. Αν επιλεγεί το μεσοσταθμικό οι μειώσεις των υψηλών κύριων συντάξεων θα ξεπεράσουν το 30%.

Πολλοί δεν θέλουν ακόμη σύνταξη αν και δικαιούνται. Είμαστε η μόνη χώρα που ωθεί προς συνταξιοδότηση. Παντού δίνουν κίνητρα για να παραμένουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.

Δεν είναι κοινωνικά παραδεκτό να κλέβονται από τα δικαιούμενα και καταβληθέντα με εισφορές για να ενισχύονται οι φτωχότεροι. Αυτό είναι υποχρέωση του Κράτους και πρέπει να το επιβαρυνθούν όλοι, όχι να εξατομικεύεται. Πάντως η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι πλήρως ανταποδοτική. Μετά διεθνή έρευνα (τρία συστήματα κυριαρχούν) προτάθηκε κάτι παρόμοιο σε ημερίδα στο Κάραβελ, έβγαλα μάλιστα σχετικό βιβλίο. Στο ιταλικό μοντέλο που μοιάζει με το δικό μας ξεκινά όμως το ποσοστό από 5% και κλιμακώνεται. Όχι όπως εδώ που προτείνεται το τρελό του 20%. Έτσι φτάνουμε σε αθροίσματα επιβαρύνσεων σε απίστευτα ύψη 72-87%.

Σας ξαναλέω προσέξτε την περιουσία σας. Προορίζεται για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.

Θυμίζω ότι έχουμε υπογράψει τη διεθνή σύμβαση με την τιμητική θέση 7 έναντι όλων των Κρατών, από τους πρώτους. Στο 102 προβλέπει ότι η παροχή πρέπει να είναι ασφαλής και βεβαία. Είναι σήμερα στη χώρα μας ;

Τελευταία πληροφορία που μου έστειλαν χθες από την Ευρώπη. Υπάρχει μελέτη για κοινωνική δικαιοσύνη με 15 δείκτες. Είμαστε δυστυχώς τελευταίοι ! Μας πέρασαν ακόμα και οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Καταφέρνουμε το παράδοξο να είμαστε υψηλότεροι στις εισφορές, χαμηλότεροι στις παροχές και επίσης υψηλότεροι στα ελλείμματα. Το 38% των νέων είναι σε φτώχια.

Τελειώνω με το σημαντικό ότι το 2015 το ΣΤΕ έβγαλε τέσσερις αποφάσεις (2287 -2290) ότι οι περικοπές είναι εκτός του Συντάγματος. Αναμένονται και νέες. Δυστυχώς όμως υπάρχει το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : οι λεγόμενοι θεσμοί απαίτησαν «βρείτε τρόπο να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΣΤΕ» και ακολούθησε ο 4334 / 2015.

Ακολούθησαν ερωταπαντήσεις εκ των οποίων οι κυριότερες :

Η λαίλαπα κατά των αποθεματικών των Ταμείων με τη δέσμευση στην Τράπεζα Ελλάδος, τα δομημένα ομόλογα και το χρηματιστήριο, ως και το PSI, συνεχίζεται. Βάσει του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) θα υπήρχαν προβλήματα μετά το 2019 στο ασφαλιστικό. Αλλά με την ως άνω επιδρομή παρουσιάστηκαν πολύ νωρίτερα. Μου ζητάτε εναλλακτικές. Θα τοποθετηθώ υπεύθυνα και δημόσια όταν θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο. Υπάρχουν 17,5 δις αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Παντού διεθνώς υπολογίζεται το διπλό κόστος της μετάβασης όταν αλλάζει το ασφαλιστικό. Π.χ. τι ισχύει για τους ασφαλισμένους άνω των 50 ετών και τι για τους κάτω. Κύριο αίτιο των προβλημάτων, που συνεχώς αποκρύπτεται αντί να υπερτονίζεται, είναι το μακρύ χέρι του Κράτους.

Ο υπογραφόμενος, πρόεδρος των «Μάχιμων Μηχανικών» και γραμματέας στο ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ, σε παρέμβασή του αναρωτήθηκε γιατί δεν παλεύεται η πρόταση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων με τα 14 δις που περίσσεψαν από τα 25 δις του 3ου Μνημονίου μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Ο κ. Ρωμανιάς απάντησε ότι και ο ίδιος έχει γράψει επ’ αυτού τρία άρθρα και παραμένει αυτό στο τραπέζι. Σε δεύτερη δε ερώτηση του υπογραφόμενου γιατί δεν προωθείται «ομπρέλα» που θα περιλαμβάνει τρεις κλάδους ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ με αυτοτέλεια των ταμείων τους, είπε ότι αυτό μέχρι στιγμής έχει απορριφτεί.»

Συμπέρασμα του υπογραφόμενου : η «διδασκαλία» Ρωμανιά, καθώς και άλλων επαϊόντων, μας δείχνει το δρόμο του ΑΓΩΝΑ με τεκμηρίωση. Το σύνθημα «πάρε πίσω το Σχέδιο» είναι παρελκυστικό γιατί : Το υπάρχον ασφαλιστικό πνέει τα λοίσθια και η Κυβέρνηση, παρά τις κορώνες για το θεαθήναι, έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης λόγω «αξιολόγησης». Ο Αγώνας λοιπόν πρέπει να γίνει, ναι μεν ΑΔΥΣΩΠΗΤΟΣ αλλά, με ξίφος τις ευφυείς δράσεις και την ΠΕΙΘΩ πέραν των μαζικών κινητοποιήσεων ανά την Επικράτεια.