Πρακτικό 7, 31/10/2018

 

Πρακτικό  υπ’ αριθ. 7
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ Δ.Ε.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 31/10/2018 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕΣυνήλθε το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ την Τετάρτη 31.10.18, στις 11.00 π.μ. στο υπόγειο (προαύλιο) του κτηρίου της  οδού  Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5  του ΤΜΕΔΕ.
Παρόντες ήταν εννέα σύμβουλοι :
Δούκας Κώστας πρόεδρος, Κατσούλης Γιάννης αντιπρόεδρος (προσήλθε  στις  12,00), Σκαμάγκας Αλέξανδρος γ. γραμματέας, Καραπιστόλης Δημήτρης γραμματέας, Τσιβεριώτης Γρηγόρης ταμίας, Βουδικλάρης Θεόδωρος Κοσμήτορας, Λυγιαζής Κώστας, Λεμπέσης Χρήστος, Τσουρουνάκης Γιάννης, μέλη.
Παρών  ήταν  και  ο Πρόεδρος  της  εξελεγκτικής  επιτροπής   Δημήτριος  Κούγκας,  ως και σημαντικός αριθμός αρωγών μελών.
Διαπιστωθείσης απαρτίας ο Πρόεδρος καλωσόρισε τους παρόντες και διευκρίνισε ότι επέλεξε ως τόπο συνεδρίας το υπόγειο ΤΜΕΔΕ για να γίνει και μια πρόβα αν μπορούν να συμβιώσουν οι δύο παρατάξεις. Κλειδί όπως είπε για μια καρποφόρα συνεδρία είναι ένας και μόνο όρος : να δίνει ονομαστικά τον λόγο κατά σειρά και να μη διακόπτει κανένας τον ομιλητή. Πρώτα σε πρώτο γύρο των μελών ΔΣ και 1 ή 2 αρωγών και αν υπάρχει ανάγκη σε δεύτερο γύρο και στη συνέχεια ονομαστική ψηφοφορία των μελών ΔΣ. Μετά το πέρας όλων των θεμάτων με ταχύ κατά το δυνατόν ρυθμό, όλα τα αρωγά μέλη έχουν δικαίωμα να λάβουν το λόγο και αν κάποια πρότασή τους κρίνεται επιβοηθητική, το ΔΣ δεσμεύεται να την συμπεριλάβει. Πάντα ταύτα επετεύχθησαν άψογα.
Έγιναν ενημερώσεις και ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα πιο κάτω :

ΘEMATA

 • Αιτήσεις για  απόδοση  περικοπών, δώρων κλπ ως αποσταλέν μήνυμα από τον Πρόεδρο
 • Συντάξεις ως αποσταλέν μήνυμα από τον Πρόεδρο
 • Συνάντηση με πρόεδρο ΕΤΕΑΕΠ
 • ΔΕ ΤΕΕ : παρουσίαση του προγράμματος Ομαδικής ΣΥΜΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ Ασφάλισης Περίθαλψης
 • Ανάρτηση στο Διαδίκτυο Πλατφόρμας εγγραφής για τη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ περίθαλψη
 • Επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων αγωγών
 • Εγκρίσεις δαπανών α) Μικροεργασίες στην Κολοκοτρώνη β) δικαστικά έξοδα για PSI
 • Ενημέρωση για το θέμα εξώφλησης εισφορών με παρακράτηση 1 € / μήνα όσων υπέγραψαν εξουσιοδοτήσεις
 • Οικονομική ενίσχυση με 0,20 € / μήνα βάσει του Ν. 4387/16 αρ. 102
 • Κληροδότημα Αξελού
 • Μόνιμη έκθεση με φωτογραφικό αρχείο μηχανικών και έργων τους
 • Πρόγραμμα ομιλιών του «Φιλόσοφου Μηχανικού» καθ. Θεοδόση Τάσιου

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ
Σημ. Στα γραπτά της Πανεπιστημονικής δεν έγινε καμία επέμβαση ούτε στην ορθογραφία ούτε στη σύνταξη, είναι αποκλειστικά δικής τους ευθύνης

 • Συγκεκριμένες ενέργειες για εκτέλεση των αποφάσεων της ΓΣ
 • Αντιμετωπιση του τεραστιου προβληματος της εφαρμογης του νομου Κατρουγκαλου στους νεους συνταξιουχους, που τους δινουν καπου το μισο των ηδη  πετσοκομμενων κατά 45% συνταξεων
 • Αντιμετωπιση των τεραστιων καθυστερησεων απονομης συνταξεων, εφαπαξ κλπ (& κλοπη ΕΑΣ) και της διαιωνισης ης “προσωρινης” συνταξης στο 40% της οριστικης.
 • Εξελίξεις στο κληροδοτημα Αξελου. Συγκεκριμενη προσπάθεια ξεπουληματος.
 • Αιτήσεις για δώρα κλπ.Βάσει της θέσης μας στο Θέμα 1 τη συνημμένη
 • Συμμετοχη στη διαδηλωση του ΣΣΟ στις 20 Νοέμβρη και διερευνηση δυνατοτήτων για δικες μας παραστασεις και μαζικες εκδηλωσεις με αιχμη την καταργηση του νόμου Κατρουγκαλου.
 • Πρόσβαση στο μητρώο, στο ταμείο και στο πρωτόκολλο

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ 1 : Αιτήσεις για αναδρομικά
Βλ. την πρόταση πατώντας το : ΑΙΤΗΣΕΙΣ.docx
Υπερψηφίστηκε με ψήφους 6 – 3 η πρόταση με την προσθήκη όσοι τυχόν κάνουν την επεξεργασμένη αίτηση, βλ. πατώντας : ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ .docx, να την κοινοποιούν στη γραμματέα μας κα Κούτρα (estamede1@gmail.com) ώστε να μπορούμε να τις υποστηρίξουμε μαζικά όπου δει, όπως κάνουμε και για όσους επέλεξαν τις αγωγές, χωρίς το ένα να αποκλείει το άλλο. Η υποστήριξη θα ενισχύεται και με συγκέντρωση όλων των μελών μας στον εκάστοτε τόπο, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, παρατάξεων κλπ.

ΘΕΜΑ 2 : Συντάξεις 
Βλ. την πρόταση πατώντας το : ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.docx
Η Πανεπιστημονική αντέτεινε ότι έτσι δεν πιέζεται το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ να πάρει τις ευθύνες του, όπως και με τα εφάπαξ. Η απάντηση ήταν ότι έχει σταλεί επιστολή που μας καλύπτει, ότι τα excel του συν Σ. Γκουλιούμη που δίνουμε είναι υποχρεωμένοι να τα ελέγχουν με δική τους ευθύνη. Επίσης ότι όταν ο ρυθμός ήταν για προοπτική δεκαετίας δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς όταν έχουμε ηλικιωμένους, ασθενείς, φτωχούς συναδέλφους και να περιμένουμε να τελειοποιηθεί κάποτε η δημόσια μηχανή, που πόσο μπορούν αυτοί να περιμένουν ;
Ζητάμε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ πληττόμενους να βοηθήσουν και για τις συντάξεις. Υπερψηφίστηκε η πρόταση 6 -3 

ΘΕΜΑ 3 : Συντάξεις νέων συνταξιούχων
Διευκρινίστηκε ότι βάσει των δικηγόρων της ομάδας μας μελετών δεν νομιμοποιούμασταν να στηρίξουμε τους νέους συνταξιούχους γιατί ήσαν ελάχιστοι εν σχέσει με τον τεράστιο όγκο των παλαιών. Τώρα όμως που έχουν σημαντικά αυξηθεί συγκροτούμε κατ’ αρχήν ομάδα μελέτης του θέματος υπό τον Σόλωνα Γκουλιούμη και όσους επιλέξει. Αυτοί θα πληροφορήσουν ακριβώς για το θέμα το ΔΣ και θα εισηγηθούν προτάσεις ώστε να αποφασίσουμε τεκμηριωμένα. Πάλι η όποια απόφαση θα υποστηριχθεί και με συγκέντρωση όλων μας ανεξαρτήτως παρατάξεων, όταν τα προβάλλουμε στο Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, ΤΕΕ.
Υπερψηφίστηκε η πρόταση 6 – 3.

ΘΕΜΑ 4 : Νέα συνάντηση με τον πρόεδρο ΕΤΕΑΕΠ
Να γίνει νέα συνάντηση με τον συν Ν. Μπρίκη, πρόεδρο ΕΤΕΑΕΠ, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρώτη, για αποτίμηση του συντελεσθέντος έργου για τα εφάπαξ και προγραμματισμό της συνέχειας.
Υπερψηφίστηκε με 6 – 3.

ΘΕΜΑ 5 : ΔΕ ΤΕΕ και ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ, ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ασφάλιση περίθαλψης 
Έγινε προφορική παρουσίαση στην ΔΕ ΤΕΕ την Τρίτη 23/10/18, περί το τέλος της συνεδρίας, του προγράμματος Ομαδικής ΣΥΜΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ Ασφάλισης Περίθαλψης. Οι μισοί σύμβουλοι είχαν πλέον φύγει. Υπήρξε αντίδραση συναδέλφου της Πανεπιστημονικής του ΤΕΕ (5,5 % στις εκλογές) και ετέρου για ιδεολογικούς λόγους. Τονίσαμε το ανθρώπινο δικαίωμα, και της τυχόν μειοψηφίας ακόμη, για δυνατότητα επιλογής, ενώ τώρα υπάρχουν στην περίθαλψη τα γνωστά προβλήματα ραντεβού, αριθμού κλινών, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, εντατικής, πολιτικών μεσολαβητών, προς όφελος ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Στείλαμε την εισήγησή μας, βλ. την πατώντας το : ΠΡΟΣ ΔΕ ΤΕΕ.docx , σε όλους τους Συμβούλους  με αίτημα να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και να μας πληροφορήσουν γραπτά για το αποτέλεσμα πάνω στο κρίσιμο για την επιβίωση ΟΛΩΝ, ενεργών και συνταξιούχων, θέμα.
Η Πανεπιστημονική της ΕΣΤΑΜΕΔΕ αντέδρασε αρνητικά γιατί θέλουν να πιέσουμε να γίνει καλύτερη η δωρεάν δημόσια υγεία και όχι να ανοίξουμε το δρόμο στις ιδιωτικές ασφάλειες. Η απάντηση ήταν ότι οι ιδιωτικές ασφάλειες στοιχίζουν 800 – 1000 – 1500 και άνω € το χρόνο, ποσά για πλούσιους. Είναι τεράστια επιτυχία να δίνεται η δυνατότητα ΟΜΑΔΙΚΗΣ ασφάλισης με 180 € ΤΟ ΧΡΟΝΟ ( 50 λεπτά τη μέρα), με έναρξη μέχρι τα 80, χωρίς ιατρικό ιστορικό και ότι σε θέματα επιβίωσης ή ποιότητας ζωής δεν χωράνε ιδεοληψίες και παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Τους έγινε έκκληση να μην αλλάξουν ιδεολογική τοποθέτηση, αλλά να συνεννοηθούν με τον δικό τους στη ΔΕ ΤΕΕ για ΑΠΟΧΗ, πράγμα που απέρριψαν, καταδικάζοντας και τους δικούς τους εκόντες άκοντες.
Υπερψηφίστηκε η πρόταση με 6 – 3 να γίνει παν το δυνατό για να στηθεί η ασφάλιση.

ΘΕΜΑ 6 : Πλατφόρμα ασφάλισης περίθαλψης
Αποφασίστηκε με ψήφους 6 – 3 η ανάρτηση στο διαδίκτυο πλατφόρμας για εγγραφές στην ασφάλιση περίθαλψης και η κοινοποίηση της δυνατότητας σε όλους τους ενεργούς και συνταξιούχους ασφαλισμένους.

ΘΕΜΑ 7 : Επιτάχυνση αποφάσεων αγωγών. 
Η εντολή του ΔΣ για νόμιμη προσπάθεια επίσπευσης έκδοσης αποφάσεων αγωγών για τις μνημονικές περικοπές εκτελέστηκε. Λήφθηκε ο κωδικός της πρώτης 50άδας για παρακολούθηση της έκδοσης της απόφασης από το Διαδίκτυο. Αποφασίστηκε με 6 – 3 να επαναληφθεί η προσπάθεια με νέα ομάδα δικαιούμενων επίσπευσης λόγω ηλικίας, ασθενειών είτε ένδειας.

ΘΕΜΑ 8 : Παρακράτηση  1 €/μήνα  από  την  σύνταξη  για  την ετήσια  συνδρομή  των  μελών  μας ( όσων  έχουν κάνει  σχετική  εξουσιοδότηση ) με δόσεις
Το εξώδικο που κάναμε σε όλους τους υπεύθυνους έπιασε τόπο. Μετά επίσκεψη του ταμία μας Γρ. Τσιβεριώτη με τον δικηγόρο μας στον ΕΦΚΑ,  μας  διαβεβαίωσαν  ότι από το νέο έτος θα ξεκινήσει  η  διαδικασία. Αποφασίστηκε με 6 – 3 ως και να παρακολουθείται η πορεία και ο εμπλουτισμός με τις νέες εξουσιοδοτήσεις.

ΘΕΜΑ 9 : Εγκρίσεις δαπανών 
α) Μικροεργασίες στην Κολοκοτρώνη ηλεκτρολόγου, υδραυλικού υπό την επίβλεψη των συν Τσιβεριώτη, Κούγκα και της γραμματέως μας κυρίας Εύας Κούτρα, μέχρι του ποσού 500 € Εγκρίθηκε με 6 – 3
β) δικαστικά έξοδα για το PSI στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δυστυχώς χάσαμε τη δίκη. Δεν διέταξαν ούτε την αιτηθείσα πραγματογνωμοσύνη που θα αποκάλυπτε το παρασκήνιο της ληστείας του PSI και μας χρέωσαν με τα δικαστικά έξοδα 3641 €. Στείλαμε αίτημα να παραιτηθούν από τα έξοδα στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που απορρίφθηκε.   Με μεγάλο κόπο βρέθηκαν τα στοιχεία επικοινωνίας του προέδρου Μάριο Ντράγκι, στάλθηκε γράμμα, βλ. πατώντας το : DRAGHI.docx, και αναμένουμε. Πάντως δεν μετανιώνουμε γιατί κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι. «Μάχη χαμένη είναι η μη δοσμένη». Αλλιώς θα μας κατηγορούσε ο καθένας ότι δειλιάσαμε ή ολιγωρήσαμε όπως δυστυχώς άλλοι φορείς που απευθυνθήκαμε να συμπράξουν. Θυμίζουμε ότι την τελευταία συνεδρία του ΤΣΜΕΔΕ, προ της συγχώνευσής του στον ΕΦΚΑ, όπου θα λαμβανόταν μάλλον θετική απόφαση, την διέλυσε χωρίς εμφανή λόγο η Πανεπιστημονική. Η οποία αντέτεινε ότι μας τα έλεγε ότι θα χάναμε και φέρουμε ακεραία ευθύνη. Τότε παρουσιάσαμε τα, μεταξύ άλλων, θετικά Emails του συν Τζατζάνη, βλ. πατώντας :  ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΜΕΙΛΣ ΛΟΥΞ.docx, που ήταν τότε ακόμα Γεν. Γραμματέας και προέβη με μεγάλη αλληλογραφία με εμάς αλλά και τον δικηγόρο Π. Μηλιαράκη σε εξονυχιστικό έλεγχο διότι ως Γεν. Γραμματέας θα υπέγραφε μαζί με τον Πρόεδρο να δοθούν τα χρήματα, όπως και έπραξε.
Εγκρίθηκε με 6 – 3 η καταβολή των 3641 € σε περίπτωση αρνητικής απάντησης Mario Draghi διότι άλλως θα μας απαιτήσουν καταναγκαστικά περίπου διπλάσιο ποσό λόγω των αυξημένων εξόδων κοινοποίησης.

ΘΕΜΑ 10 : Παρακράτηση  0,20 €/μήνα  από  την  σύνταξη  βάσει  του νόμου 4387/16.
Μεγάλη αδικία στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του 0,20 € ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. Πέραν των γνωστών χαϊδεμένων παιδιών Κουμπούρη, σωμάτων ασφαλείας, δημόσιων, προστέθηκαν στον πίνακα ωφελούμενων οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι αλλά λείπουμε πάλι εμείς και οι γιατροί, βλ. φωτο πίνακα πατώντας το : ΠΙΝΑΞ Ο,20.pdf και το γράμμα μας διαμαρτυρίας πατώντας το : 020.docx
Η Πανεπιστημονική ισχυρίστηκε ότι πρέπει να πάρει και αυτή την επιχορήγηση ως ΠΕΤΟΜ. Πέραν του ότι εκκρεμεί εις βάρος της Διοίκησής της δίκη, η ΠΕΤΟΜ είναι επιστημονικό σωματείο ενώ η ΕΣΤΑΜΕΔΕ ακραιφνώς συνδικαλιστικό και στους 35.000 ασφαλισμένους που εκπροσωπεί από το 1945 περιλαμβάνονται άπαντες οι πολύ λιγότεροι συνταξιούχοι μηχανικοί της ΠΕΤΟΜ. Επεστήθη η προσοχή ότι με τη σύγχυση που προκαλεί το αίτημά της απλά θέτει σε κίνδυνο να μη λάβει η ΕΣΤΑΜΕΔΕ τα δικαιούμενα, παρέχοντας άλλοθι στη Διοίκηση.
Αποφασίστηκε με 6 – 3 να διεκδικηθεί η οικονομική ενίσχυση από τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ βάσει του Ν 4387 /16 αρ. 102 με συνεχείς παραστάσεις και συγκεντρώσεις στο Υπουργείο.

ΘΕΜΑ 11 : Κληροδότημα  Αξελού
Ενώ μετά σχεδόν 6 δεκαετίες έχει συγκροτηθεί για πρώτη φορά Επιτροπή Εκτελεστών με σταθερά βήματα προς πραγμάτωση του έργου, η εμμονή της Πανεπιστημονικής να προσπαθεί να αυτοπροβάλλεται, χωρίς κανένα προς τούτο δικαίωμα, οδηγεί σε πρόσθετους κινδύνους το πολύπαθο κληροδότημα, βλ. τα σχετικά πατώντας το : ΑΞΕΛΟΥ ΦΒ.docx και το : ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΞΕΛΟΥ.docx . Από τη μια προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν με ακρίβεια σε απώλεια του κληροδοτήματος από τους συνταξιούχους π. ΤΣΜΕΔΕ κι από την άλλη με άτσαλες συστάσεις, ευτυχώς όχι ενέργειες,  σε εμπλοκή με γείτονα που θα αναβάλει για άλλα 10 χρόνια την αξιοποίηση.
Το καλό νέο για το κληροδότημά μας είναι ότι απεστάλησαν έξη (6) επιστολές μήπως η διαχρονική Ελληνική παράδοση των ευεργετών παρακινήσει κάποιους να χρηματοδοτήσουν την οριστική μελέτη ανέγερσης και την εξασφάλιση του έργου οπότε ανοίγει ο δρόμος για πλειοδοτικό διαγωνισμό ανέγερσης και εκμετάλλευσης. Επειδή υπήρξε αμφισβήτηση λόγω μη κατανόησης της τελευταίας πρότασης του Προέδρου για την αξιοποίηση διευκρινίστηκε ότι η εναλλακτική πρόταση λέει :
Η διαθέτιδα Βασιλική Αξελού το άφησε για νοσοκομείο και γηροκομείο. Νοσοκομείο δεν μπορεί να γίνει και κλασικό γηροκομείο γεννά τα ερωτήματα αν θα βρεθούν συνάδελφοι να θέλουν αυτή τη λύση για τας δυσμάς του βίου, αλλά και αν θα υπάρξουν πλειοδότες στο κύκλωμα των επιχειρηματιών γηροκομείων που θα αναλάβουν την ανέγερση και εκμετάλλευση του έργου π.χ. για 20 χρόνια. Εναλλακτικά λοιπόν προτάθηκε και η σύμφωνη με την επιθυμία της διαθέτιδας χρήση να γίνει κέντρο ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Airbnb ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσης για να είναι βιώσιμο, όχι να συνεργαστούμε με αυτούς, αλλά  να  το εκλάβουμε  σαν ιδέα    παροχής  προς  τους συναδέλφους σε συνδυασμό με υπηρεσίες ευεξίας – εναλλακτικής θεραπείας . Έτσι θα μπορούν να φιλοξενούνται από μία μέρα μέχρι > 10 χρόνια ενδιαφερόμενοι ηλικιωμένοι μηχανικοί και να έχουν παράλληλα εναλλακτική θεραπεία ευεξίας με τα σύγχρονα μηχανήματα.
Αποφασίστηκε 6 – 3 να αναμείνουμε την απάντηση από τους αποδέκτες των επιστολών υποψήφιους ευεργέτες και την τυχόν δωρεά ΤΜΕΔΕ για την εξασφάλιση των ορίων βάσει του Κτηματολογίου και ΕΓΣΑ ’87, κι αν δεν επιτευχθούν αυτά, προχωρούμε σε άλλες λύσεις.

ΘΕΜΑ 12 : Έκθεση φωτογραφικού αρχείου
Η πρόταση που μας έκαναν δύο συνάδελφοι εξαδέλφες και συνονόματοι, η Εφη  Γούναρη της Θεσσαλονίκης και η Έφη Γούναρη των Σερρών είναι να δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση με φωτογραφικό αρχείο παλαιών μηχανικών και εταιρειών και έργων. Αποφασίστηκε με 6 θετικές και αποχή της Πανεπιστημονικής. Έτσι αρχίζουμε πλέον να ασχολούμαστε ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και με τον τομέα πολιτισμός, μετά μακρά περίοδο εσωστρέφειας και αποκλειστικής ενασχόλησης με τα οικονομικά που τελειωμό δεν έχουν, μας στερούν όμως το χαμόγελο που τόσο έχουμε ανάγκη.

ΘΕΜΑ 13 : Ομιλίες Θεοδόση Τάσιου
Ανάμεσα στις ειδικότητες των Μηχανικών υπάρχει και μια σπάνια που ξεχωρίζει, ο «Φιλόσοφος Μηχανικός». Όχι ο μόνος, αλλά σίγουρα ο διαπρεπέστερος, είναι ο παμφίλτατος καθηγητής μας Θεοδόσιος Τάσιος. Τις προσεχείς ομιλίες του μπορεί να δει όποιος θέλει πατώντας το : ΤΑΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.jpg

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ
Σημ. Στα γραπτά της Πανεπιστημονικής δεν έγινε καμία επέμβαση ούτε στην ορθογραφία ούτε στη σύνταξη, είναι αποκλειστικά δικής τους ευθύνης

 1. Συγκεκριμένες ενέργειες για εκτέλεση των αποφάσεων της ΓΣ.                            Απορρίφθηκε 6 – 3 διότι αφορούν σε αποφάσεις που εισάχθηκαν παράνομα αφού δεν υπήρχαν στην Ημερήσια Διάταξη.
 2. Αντιμετωπιση του τεραστιου προβληματος της εφαρμογης του νομου Κατρουγκαλου στους νεους συνταξιουχους, που τους δινουν καπου το μισο των ηδη  πετσοκομμενων κατά 45% συνταξεων                                  Έγινε ήδη δεκτό στο ως άνω Θέμα 3. Οι υποστηρικτικές δράσεις θα αναληφθούν μόλις έχουμε τις πρώτες προτάσεις στο ΔΣ της υπό τον Γκουλιούμη Επιτροπής.
 3. Αντιμετωπιση των τεραστιων καθυστερησεων απονομης συνταξεων, εφαπαξ κλπ (& κλοπη ΕΑΣ) και της διαιωνισης ης “προσωρινης” συνταξης στο 40% της οριστικης.                                  Αντιμετωπίσθηκε στο Θέμα 2
 4. Εξελίξεις στο κληροδοτημα Αξελου. Συγκεκριμενη προσπάθεια ξεπουληματος.                                   Ψηφίστηκε αναμονή απαντήσεων ενδεχόμενων Ευεργετών χρηματοδότησης της μελέτης στο θέμα 11.
 5. Αιτήσεις για δώρα κλπ.                              Βάσει της θέσης μας στο Θέμα 1 όσοι τυχόν επιλέγουν να κάνουν την επεξεργασμένη αίτηση, διάφορη της προτεινόμενης από την Πανεπιστημονική, να την κοινοποιούν στην κα Κούτρα για να τους στηρίξουμε μαζικά όπως κάνουμε και με τις αγωγές
 6. Συμμετοχη στη διαδηλωση του ΣΣΟ στις 20 Νοέμβρη και διερευνηση δυνατοτήτων για δικες μας παραστασεις και μαζικες εκδηλωσεις με αιχμη την καταργηση του νόμου Κατρουγκαλου.                                Κατά πάγια απόφαση όλων των ΔΣ από τετραετίας, συμμετέχουμε σε κάθε κινητοποίηση που αφορά σε στήριξη συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών διεκδικήσεων. Επαναλαμβάνουμε επίσης την πρόταση του Προέδρου από το προηγούμενο ΔΣ, τις παραστάσεις σε υπουργεία και φορείς να στηρίζουν με συγκέντρωση όλα τα μέλη χωρίς παραταξιακές ή άλλες διακρίσεις. Ο Αντιπρόεδρος Κατσούλης πρότεινε να γίνεται κάθε Παρασκευή συγκέντρωση έξω από την Τράπεζα Ελλάδος με αίτημα να μας δώσουν πίσω τα δισεκατομμύρια που μας έφαγαν από τη δέσμευση των αποθεματικών μας. Η Πανεπιστημονική είπε ότι δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητική αλλά θα το σκεφτούνε.
 7. Πρόσβαση στο μητρώο, στο ταμείο και στο πρωτόκολλο.                                                  Ο γραμματέας Καραπιστόλης αναρωτήθηκε γιατί τα χρειάζεται η Πανεπιστημονική αφού ένα περίπου μήνα μετά την κλοπή του Η/Υ από το γραφείο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ συνάδελφοι που δεν υπήρχαν στο μη επικαιροποιημένο μητρώο άρχισαν να παίρνουν μηνύματά της ???

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ
Σημ. Στα γραπτά της Πανεπιστημονικής δεν έγινε καμία επέμβαση ούτε στην ορθογραφία ούτε στη σύνταξη, είναι δικής τους ευθύνης

Θεμα 1ο: Συγκεκριμένες ενέργειες για εκτέλεση των αποφάσεων της ΓΣ
Η εισήγηση προτείνει, στο μετρο του δυνατου, και με σεβασμο στα χαρακτηριστικα και πεποιθησεις των παραταξεων, να γινει προσπαθεια ανταπόκρισης του ΔΣ σε καποια σημεια των αποφάσεων της ΓΣ, όπως αυτην που πετυχαίναμε τον καιρό της συναινετικής λειτουργίας μας (πχ στη αντιμετωπιση του κληροδοτηματος Αξελού, στη διεκδικηση στεγης στην Κλαυθμωνος ή των 35000 ιμέιλ, στις συμμετοχες στις διαδηλώσεις, στη διοργανωση εκδηλωσεων υπερασπισης των δικαιωμάτων μας κλπ). Αρχιζοντας βέβαια από το θεμα της αποπομπης που την καταδικασε με σαφηνεια η ΓΣ και χωρις τη συμφωνια σ΄ αυτο δεν μπορει να δουλεψει η ΕΣΤΑΜΕΔΕ νόμιμα. Στο θεμα των δικαστικων προσφυγών (Παυλάτου) δεν απειχαμε πολυ στις δηλώσεις. Αυτές δεν πρέπει να είναι παρακίνηση  για αγωγή, ούτε κομματι λειτουργίας της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Οι συμβουλοι που τις υποστηριζουν να ασχολουνται προσωπικα εκτος των γραφειων. Στα γραφεια δινονται δυο ή περισσοτερες εκτιμησεις παραταξεων και συμβούλων για τις προσφυγές αυτές. Για τη συμμετοχη στις κινητοποιησεις του ΣΣΟ καλουμε σε ολες, όπως το καναμε παλια. Για τα υπολοιπα θεματα θα τα δουμε σε επομενο συμβουλιο, αν μπορει να βρεθει κοινος τοπος, αλλιως θα τεθουν οι προτασεις σε ψηφοφορία. Αν εχουν γινει τα παραπανω μπορει να δεχτει κανείς ότι το ΔΣ εκτελει στο μετρο του δυνατου χωρις την αλλοιωση των γραμμών των παρατάξεων τις αποφασεις της ΓΣ

Θεμα 2ο:  Αντιμετωπιση του τεραστιου προβληματος της εφαρμογης του νομου Κατρουγκαλου στους νεους συνταξιουχους, που τους δινουν καπου το μισο των ηδη  πετσοκομμενων κατά 45% συνταξεων μας!
Να παρθεί απόφαση προσπαθειας κοινης ανακοινωσης που να εγκριθει στο επόμενο Δ.Σ. Προτεινουμε το συν. Βαρουτση και ένα η πλειοψηφια να φτιαξουν την πρόταση κοινης ανακοινωσης. Σ΄αυτή να αναφερεται και τα εξής:
Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης, μειώνονται και οι εισφορές και αντίστοιχα μειώνονται και οι συντάξεις. Παίρνει ισχυρό χτύπημα η κοινωνική ασφάλιση που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι συντάξεις θα καταντήσουν απλά επιδόματα πείνας
Να δούμε και να υποστηρίξουμε και τις συναδέλφισσες που υποφέρουν με τις εφαρμογές των νόμων για την χηρεία.
Η αγωνιστικη αντισταση των συνταξιουχων τους αναγκάζει να ελίσσονται, στο θεμα της καταργησης της προσωπικης διαφοράς. Πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και αυτό είναι το κύριο σύνθημα μας.

Θεμα 3ο. Αντιμετωπιση των τεραστιων καθυστερησεων απονομης συνταξεων, εφαπαξ κλπ (& κλοπη ΕΑΣ) και της διαιωνισης ης “προσωρινης” συνταξης στο 40% της οριστικης. 
Η εισηγηση ειναι ιδια με αυτή του 2ου θεματος.
Σαν κοινες ενεργειες αποφασιζεται να μαζευόμαστε 5-5 ή 10-10 και να πηγαίνουμε στις υπηρεσιες του ΕΦΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ

Θεμα 4ο. Εξελίξεις στο κληροδοτημα Αξελου. Συγκεκριμενη προσπάθεια ξεπουληματος. 
Να βγαλουμε κοινη ανακοινωση εναντια στο ξεπουλημα που ανακοινωσε η Αχτσιόγλου και υπερ της εκτελεσης του σκοπου της διαθηκης με την ιδια διαδικασία με τα παραπάνω.  Να παρθει συγκεκριμενη αποφαση για την άρση της επικινδυνότητας μετα από έκθεση από την υπηρεσία αν χρειάζεται απλώς συντήρηση της υπάρχουσας καλής κατασκευής ή αν χρειάζεται νέα κατασκευή. Το ιδιο για τη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος τοπογραφικού είτε για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης καινούργιου. Αναγκαία η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας σχετικά με τις καταπατήσεις.
Για τη νομιμοτητα των εκτελεστων να γνωματεύσει σοβαρά η νομική υπηρεσία γιατι τα όποια θεσμικά κενα θα αποτελουσαν θαυμασια εμποδια σε μια θετικη εξελιξη προς την πραγματοποιηση του σκοπου από οποονδηποτε θα ηθελε να την φρεναρει και θα προσθετε δεκαετιες στην εγκατάλειψη-απαξίωση. Να ζητησουμε απο ολους τους συλλόγους των μηχανικων και στο ΤΕΕ να παρουν θεση υπερ της πραγματοποίησης του σκοπου και εναντια στο ξεπούλημα.

Και στα τρια παραπάνω θεματα (2, 3 και 4) οι παραταξεις με τους τιτλους των εκλεγμενων τους συνεχίζουν τις ενέργειες και πολιτικη τους. Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ επισημα αρκειται σ΄ αυτές τις ανακοινωσεις.

Θεμα 5ο.  Αιτήσεις για δώρα κλπ.
Προτεινουμε τη συγκεκριμενη «αιτηση» για τα δωρα κλπ (σταλθηκε απο χθες σε όλα τα μελη ΕΣΤΑΜΕΔΕ-ΠΕΤΟΜ)

Θεμα 6ο.  Συμμετοχη στη διαδηλωση του ΣΣΟ στις 20 Νοέμβρη και διερευνηση δυνατοτήτων για δικες μας παραστασεις και μαζικες εκδηλωσεις με αιχμη την καταργηση του νόμου Κατρουγκαλου. 
Στο πλαισιο της παραπανω αντιμετωπισης στο σημειο 1. Αμεση διοργάνωση εκδηλωσης σαν αυτή του Σεπτεμβριου 2016 στον υπαιθριο χωρο ισογείου Κλαυθμωνος και επισκεψη στα γραφεία του Υφυπουργού ΚΑ στη Σταδίου.

Θεμα 7ο. Πρόσβαση στο μητρώο, στο ταμείο και στο πρωτόκολλο 
Να δηλωθει με σαφηνεια ότι θα υπάρξει πληρης και διαρκης προσβαση με δυνατοτητα απόσπασης αντιγραφων
—————————–—————————————-

Στη συνέχεια έλαβε εκ των Αρωγών Μελών ΔΣ το λόγο ο Χάρης Λαζαρίδης που έθεσε τον προβληματισμό στην Πανεπιστημονική αν οι συνάδελφοι των 70 και 80 χρόνων με τους καρκίνους, τις καρδιές, τα νεφρά, τα κόκκινα δάνεια μπορούν να περιμένουν να γίνει η Μεγάλη Ανατροπή για να τύχουν ανθρωπινής περίθαλψης.

Η συνεδρία περατώθηκε στις 14.00

ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Κ. Δούκας
Ι. Κατσούλης
Α. Σκαμάγκας
Δ. Καραπιστόλης
Γ. Τσιβεριώτης
Θ. Βουδικλάρης
Χ. Λεμπέσης
Κ. Λυγιαζής
Ι. Τσουρουνάκης