Πρακτικό υπ’ αριθ. 8 ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 31/1/2019

Πρακτικό  υπ’ αριθ. 8
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ Δ.Ε.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 31/1/2019 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Συνήλθε το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ την Πέμπτη 31.1.19, στις 11.00 π.μ. στα γραφεία του σωματείου Κολοκοτρώνη 4. Παρόντες ήταν επτά σύμβουλοι στην αρχή και 8 στη συνέχεια :
Δούκας Κώστας πρόεδρος, Κατσούλης Γιάννης αντιπρόεδρος, Σκαμάγκας Αλέξανδρος γ. γραμματέας, Καραπιστόλης Δημήτρης γραμματέας, Τσιβεριώτης Γρηγόρης ταμίας (προσήλθε  στις  12,00), Βουδικλάρης Θεόδωρος Κοσμήτορας, Λυγιαζής Κώστας, Τσουρουνάκης Γιάννης, μέλη. Απουσίαζε δικαιολογημένα ο Χ. Λεμπέσης.
Παρών  ήταν  και  ο Πρόεδρος  της  εξελεγκτικής  επιτροπής   Δημήτριος  Κούγκας,  ως και σημαντικός αριθμός αρωγών μελών.
Διαπιστωθείσης απαρτίας ο Πρόεδρος καλωσόρισε τους παρόντες και ευχήθηκε καλή χρονιά Έγιναν ενημερώσεις και ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα πιο κάτω :

 

1. Αίτημα Κ. Τζατζάνη στο όνομα 118 μελών ΕΣΤΑΜΕΔΕ για σύγκληση έκτακτης ΓΣ

2. Καθορισμός ημερομηνιών τακτικής εκλογοαπολογιστικής ΓΣ και εκλογών ΕΣΤΑΜΕΔΕ

3. Έγκριση εγγραφής νέων μελών

4. Συκοφαντία Κ. Τζατζάνη κατά Προέδρου ΕΣΤΑΜΕΔΕ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προ ημερησίας διατάξεως ο Πρόεδρος έλαβε το λόγο και είπε :
Επειδή μεσολάβησαν και οι γιορτές έχουμε ένα δίμηνο να τα πούμε σε ΔΣ. Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι αδρανήσαμε, αντιθέτως αναπτύξαμε προσπάθειες με ουσιαστικά αποτελέσματα, επιγραμματικά :
Αρχές Νοεμβρίου σας ενημερώσαμε για τη σημασία της Αίτησης αναδρομικών ως ανθρωποπαγίδας. Επίσης για τις προτάσεις μας στον ΕΦΚΑ για έξοδο από την απαράδεκτη καθυστέρηση συντάξεων.
Με το πρακτικό ΔΣ 7, όπου επιτέλους προσήλθε η Πανεπιστημονική αναγνωρίζοντας εμπράκτως την κανονικότητα σύνθεσης του ΔΣ, δόθηκε ψαγμένο υπόδειγμα αίτησης και τυφλοσούρτης – σκονάκι για τη συμπλήρωσή της από όσους επιθυμούν, ανατέθηκε εντολή για επιτροπή υπεράσπισης δικαιωμάτων νέων συνταξιούχων, αναλύθηκε η ομαδική συμπληρωματική ασφάλιση περίθαλψης, αποφασίστηκε αίτημα στο Δικαστήριο για επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων αγωγών μας, έγινε εξώδικο για την παρακράτηση του 1 € και τέλος έναρξη δραστηριοτήτων για τον Πολιτισμό με πρώτη την ανακοίνωση προγράμματος ομιλιών του Φιλόσοφου Μηχανικού Θ. Τάσιου και την πρόταση δημιουργίας φωτογραφικού αρχείου μηχανικών και έργων.
Στις 28/11 αναρτήθηκε η φόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ομαδική ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ προαιρετική ασφάλιση περίθαλψης. Στις 4/12 δόθηκε πληροφόρηση για τα κόκκινα δάνεια, οδηγίες ανάλυσης εκκαθαριστικού σύνταξης που χρειάζεται για την προσβολή επανυπολογισμού, για την ομιλία Τάσιου στο Μουσείο Ακρόπολης και για την έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο του επιτεύγματος συναδέλφων ΕΜΠ υπό την Τώνια Μοροπούλου, με την αποκατάσταση Παναγίου Τάφου. Στις 23/12 είχαμε τη γιορτή των Χριστουγέννων για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία μας, έγινε ο πρώτος απολογισμός των εθελοντών μας επιτάχυνσης εφάπαξ και η αποκατάσταση μόνιμης συνεργασίας με την καλύτερη Η-εφημερίδα για Μηχανικούς, το ecopress του Αργ. Δεμερτζή. Στις 24/12 αναγγείλαμε την πρώτη κερδισμένη απόφαση της πρώτης 50άδας αγωγών επιστροφής μνημονικών περικοπών συντάξεων. Την 13/1/19 αποδείξαμε με απλά μαθηματικά ότι η Πανεπιστημονική παρέσυρε 4 βουλευτές του κόμματός της (ΚΚ) σε οδυνηρό λάθος να κάνουν Ερώτηση στη Βουλή για την ΕΑΣ που θα είχε ως συνέπεια να μειωθούν πάνω από 50 € οι συντάξεις μας. Θέσαμε στη διάθεση του Προέδρου της Βουλής και των Κομμάτων τις υπηρεσίες μας για αποφυγή παρόμοιου ολισθήματος στο μέλλον. Επισημάναμε την ανάγκη σύγκλησης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για άρση της διχογνωμίας μεταξύ ΣΤΕ και ΝΣΚ ως προς την κατάργηση περικοπής ΕΑΣ. Τέλος την 23/1/19 κοινή συνεδρία με τον Διοικητή, Υποδιοικητή και Γ. Διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ με προτάσεις μας για εθελοντική βοήθεια στην άρση της απαράδεκτης καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, την εξασφάλιση ορίων Αξελού, την πληρωμή χωρίς καθυστέρηση των κερδισμένων αγωγών, τη συμπληρωματική περίθαλψη.

Θέμα 1 : Αίτημα Κ. Τζατζάνη στο όνομα 118 μελών ΕΣΤΑΜΕΔΕ για σύγκληση έκτακτης ΓΣ
Ο Πρόεδρος είπε ότι το αίτημα που παρουσίασε ο Κ. Τζατζάνης εξ ονόματος 118 μελών συνιστά απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής. Πού ακούστηκε όταν το καταστατικό επιτάσσει τακτική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και εκλογές, παρελθούσης της τριετίας, εντός των πρώτων μηνών του ’19, ένα μέλος του σωματείου να μαζεύει λέει υπογραφές για να καταργήσει το υπάρχον και δρών νυχθημερόν ΔΣ με έτερο της αρεσκείας του κατόπιν έκτακτης ΓΣ κατά τα μαθήματα του Περισσού. Μήπως για να μη γίνουν οι εκλογές αδέκαστα με ειδική εταιρεία αγνώστων νέων αλλά με συντρόφους του πρωτοστάτη ;
Παρά ταύτα, επειδή το θέμα είναι μείζον, όπως πάντοτε η αντίδρασή μας είναι νηφάλια και
υποστηριζόμενη επιστημονικά. Δεδομένου ότι ο Γ. Τσιβεριώτης που ανέλαβε την εισήγηση θα προσέλθει αργοπορημένος για λόγους υγείας, παρακαλείται ο γραμματέας μας Δ. Καραπιστόλης να την διαβάσει, την οποία και βλέπετε πατώντας εδώ.
Μετά την ανάγνωση και αφού δεν έλαβαν το λόγο οι Σύμβουλοι, το Αρωγό μέλος Κ. Τζατζάνης ισχυρίστηκε ότι είναι δίκαιο το υποβληθέν συλλήβδην από αυτόν αίτημα 118 συναδέλφων και ότι επίσης τα γραφεία μας εξυπηρετούν τους συναδέλφους που με αγωγές διεκδικούν επιστροφές μνημονικών περικοπών συντάξεων και δίδονται πληροφορίες για ιδιωτική ασφάλιση περίθαλψης.                                                                                                                                  Ο Αντιπρόεδρος Ι. Κατσούλης υπεραμύνθηκε των ενεργειών υπέρ των συναδέλφων προσέθεσε δε ότι η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΉ ασφάλιση περίθαλψης θα έπρεπε να ενισχυθεί και με προτάσεις μεγαλύτερης και ακριβότερης κάλυψης για όποιον το επιθυμεί.                         Ο Πρόεδρος απάντησε στον Κ. Τζατζάνη ότι ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε όσους το επιθυμούν να διεκδικήσουν δικαστικά τα δικαιούμενά τους ή να προστατεύσουν την υγεία τους όπως θεωρούν βέλτιστα. Τόνισε ότι «για ένα πενηνταράκι την ημέρα σκοτώνετε και τους δικούς σας ανθρώπους». Ως προς την επέκταση επιλογών και προτάσεων διευκρίνισε ότι η συμπλήρωση της φόρμας αποτελεί απλά εκδήλωση ενδιαφέροντος και αν συμπληρωθεί ικανός αριθμός ενδιαφερομένων θα ακολουθήσει
ανοιχτή δημοπρασία, αποστομώνοντας όσους κακόβουλα κατά καιρούς μιλάνε ότι κάνουμε τους ντήλερ ασφαλιστικής εταιρείας. Θύμισε μάλιστα ότι έγινε πρόταση στον ΕΦΚΑ να αναλάβει τη συμπληρωματική ασφάλιση, ο οποίος μας παρέπεμψε στον ΕΟΠΥΥ. Οπότε θα ήταν καλό να γίνει πιλοτικά η έναρξη με ιδιωτικό φορέα και αν ο βραδυκίνητος εκ της φύσεώς του κρατικός φορέας το μελετήσει και ενδιαφερθεί τον υποκαθιστά. Όσο για την αύξηση ετήσιου κεφαλαίου κάλυψης τόνισε ότι κάποιος μπορεί όπως γράψαμε στο συνοδευτικό κείμενο να κάνει συνδυασμό προγραμμάτων καλύπτοντας όπως αυτός επιλέγει τις ανάγκες του.
Επίσης ο συν Βαρουτσής έθεσε δύο ερωτήματα που απαντήθηκαν.
Ακολούθησε ψηφοφορία και η πρόταση σύγκλησης έκτακτης ΓΣ απορρίφθηκε με 5-2 ψήφους, απόντος προσωρινά του εισηγητή Γ. Τσιβεριώτη.

Θέμα 2 : . Καθορισμός ημερομηνιών τακτικής εκλογοαπολογιστικής ΓΣ και εκλογών ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Ο Πρόεδρος θύμισε ότι στο τέλος Μαΐου που λήγει το πρώτο πεντάμηνο, εντός του οποίου κατά το καταστατικό πρέπει να διεξαχθεί η εκλογοαπολογιστική και οι εκλογές μας, θα διεξαχθούν οι διπλές εκλογές ΟΤΑ και για την Ευρωβουλή. Πρότεινε λοιπόν ως ημερομηνίες διεξαγωγής τους την 12 και 13 Απριλίου ώστε όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν να μπορούν να πάνε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για το Πάσχα και τις εκλογές.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 6 υπέρ και 2 λευκά.

Θέμα 3. Έγκριση εγγραφής νέων μελών

Το λόγο έλαβε ο εισηγητής Γραμματέας Δ. Καραπιστόλης ο οποίος είπε ότι κατά το καταστατικό φέρει ακεραία την ευθύνη για τη σύνταξη και διαχείριση του μητρώου και των εγγραφών νέων μελών.
Κατόπιν μελέτης και του νέου Νόμου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταλήγει στα εξής τα οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτα, βλ.
πατώντας εδώ.
Ακολούθως μη λαβόντων το λόγο συμβούλων ο Κ. Τζατζάνης ζήτησε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του μητρώου. Ο συν Β. Καραγιώργος ζήτησε τα στοιχεία γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος. Ο συν Λυγιαζής έθεσε το ερώτημα αν ως μέλος του ΔΣ δικαιούται να έχει πλήρη πρόσβαση.
Ο Πρόεδρος απάντησε ότι θα τηρηθεί κάθε νομιμότητα με ίση μεταχείριση όλων προ των εκλογών. Θύμισε ότι ο πρώην Γ. Γραμματέας Κ. Τζατζάνης όχι μόνο χρησιμοποιεί το πλήρες αρχείο ο ίδιος αλλά μοιράζει τα Ημέιλς κατά γραπτή ομολογία του σε πλειάδα συντρόφων του για να αποφύγει επιστροφές από τις ομαδικές αποστολές. Σημείωσε ότι η Π ζητά από την Αρχή Πρ. Πρ. Δεδομένων τα στοιχεία όλων των 35.000 ασφαλισμένων μας για λογαριασμό του επιστημονικού σωματείου της ΠΕΤΟΜ που έχει πολύ λιγότερους εκπροσωπούμενους κι αυτούς περιλαμβανόμενους ΟΛΟΥΣ σε εμάς, προσπαθώντας να μπερδέψει την Αρχή ώστε να μην τα πάρει ούτε ο νόμιμος συνδικαλιστικός μας φορέας της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Τόνισε ότι οι παραλήπτες συνάδελφοι λαμβάνουν καταιγισμό προπαγανδιστικού υλικού και όχι μόνο για τα συνδικαλιστικά τους θέματα όπως γράφει η φόρμα εγγραφής με τα στοιχεία τους. Αναφέρθηκε τέλος στο πολλάκις υβριστικό και εσχάτως συκοφαντικό περιεχόμενο. Όλα αυτά συνεκτιμώνται.
Ο συν Γραμματέας είπε, συμφωνώντας με τον Πρόεδρο, ότι όταν είναι έτοιμος θα δώσει όπως πάντα τα απαιτούμενα στοιχεία.
Με 6-2 εγκρίθηκε η εισήγηση του Γραμματέα.

Θέμα 4 : Συκοφαντία Κ. Τζατζάνη κατά Προέδρου ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Ο Πρόεδρος σε έντονο επιτιμητικό ύφος απευθύνθηκε στον Κ. Τζατζάνη και του είπε ότι σου έδωσα δυο τρεις ευκαιρίες να επανορθώσεις τα περί 2500 € κι εσύ δεν το έπραξες. Σου θυμίζω ότι προ διετίας, που τώρα τα θυμήθηκες, αρχές του 2017 που έδωσε η ΠΕΤΟΜ στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ τα 2500 € ως συμμετοχή σε όλους τους δικαστικούς αγώνες που διεξάγει για λογαριασμό όλων των συναδέλφων, ήσουνα ακόμη Γεν. Γραμματέας της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και έχεις
πλήρη γνώση του γιατί δόθηκαν τα λεφτά και που πήγαν. Δόθηκαν γιατί πολεμούσατε η Παν/κη λυσσαλέα να μην κάνουμε προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της μείωσης των συντάξεων στέλνοντας γράμματα στον Δικηγορικό Σύλλογο και στο Διοικητή Τρ. Πειραιώς να μας μπλοκάρει τα λεφτά κι έτσι παραιτήθηκαν ο καθ. Χ. Πολίτης, στη συνέχεια οι έγκριτοι εργατολόγοι Μπούρλος και Τσαγκαρόπουλος, αλλά την παραμονή κυριολεκτικά μας κάλυψε ο συμπαραστάτης μας δικηγόρος Α. Κοντοθανάσης και καταθέσαμε συμπληρωματικά πλήρως τεκμηριωμένο επικαιροποιημένο δικόγραφο. Υπάρχουν τιμολόγια, αλληλογραφία, αποφάσεις των δύο ΔΣ, έγκριση οικονομικού απολογισμού των ΓΣ κλπ και το κυριότερο ξέρουν καλά οι συνάδελφοι ποιος είναι ο καθένας μας.
Λάβε δε υπόψη σου ότι το άτομο που θα υπονοήσει έστω μακρόθεν οικονομική εμπλοκή μου έστω για 1 €, θα με βρει αμείλικτο μέχρι τέλους και νόμιμα και καταστατικά. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Κ. Τζατζάνης μη ακουόμενος, θεωρούσα ότι θα μείνει μεταξύ μας ή κάτι τέτοιο.
Ο Πρόεδρος ζήτησε έγκριση να καταβληθούν τα δικαστικά έξοδα, την πήρε με 6-2 και δηλώνει εγγράφως ότι το όποιο ποσό του επιδικαστεί θα το καταθέσει στο Ταμείο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ προς γνώση και συμμόρφωση εσαεί των ασχημονούντων.
Η συνεδρία περατώθηκε στις 14.00

ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Κ. Δούκας
Ι. Κατσούλης
Α. Σκαμάγκας
Δ. Καραπιστόλης
Γ. Τσιβεριώτης
Θ. Βουδικλάρης
Κ. Λυγιαζής
Ι. Τσουρουνάκης