Πρακτικο 9 ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ της 8/9/16

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ Δ.Ε.

 

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡ. 9/8.9.16 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 8.9.16 και ώρα 12.00΄ π.μ. το Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Η συνεδρίαση έγινε στον 6ο όροφο του κτηρίου του ΤΣΜΕΔΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην αίθουσα αναμονής των συνεδριάσεων της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, που παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο Μακέδο ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Δούκα στις 30 Μαρτ., του είπε «να παίρνετε την αίθουσα επάνω για να κάνετε ΔΣ, ώσπου να αποφασίσω» (για το αν θα σας δώσω γραφεία).

Παρόντες ήταν οι σύμβουλοι:

Δούκας Κώστας πρόεδρος, Τζατζάνης Κώστας γ.γραμματέας, Καραπιστόλης Δημήτρης αντιπρόεδρος, Τσιβεριώτης Γρηγόρης ταμίας, Λυγιαζής Κώστας Γραμματέας, Λεμπέσης Χρήστος Κοσμήτορας, Τσουρουνακης Γιάννης & Φιλιππίδης Θανάσης, σύμβουλοι.

Απών ήταν ο Κατσούλης Γιάννης, μέλος του ΔΣ.

Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Υγειονομικών Χρήστος Καραπάνος, τα μέλη του ΔΣ του Πανελληνιου Συλλογου Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων Αγγάνη-Στυλιανέση Ευαγγελία, β΄ αντιπρόεδρος (210/9763548, 6942847775), Μαρία Λιώτη-Τσιλίκα, ταμίας (210/8062522, 6978210301), Αλευρά-Κριμπόγιαννη Δομνίκη, έφορος δημοσίων σχέσεων (210/8627639,.6944454131) και ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Δημήτρης Κούγκας.

Παραβρέθηκαν και αρωγά μέλη

 

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το παρακάτω πρόγραμμα και οργανωτικές πτυχές ψηφίστηκε ομόφωνα, με την Πανεπιστημονική, επιμένοντας στη σχετική πρότασή της, να μειοψηφεί ως προς την παρουσία των παρατάξεων:

Πρόεδρος εισαγωγή κοινής αποδοχής

3 έτεροι πρόεδροι παρόμοια

ΓΓ την κοινή εισήγηση

Παρεμβάσεις

Κοινό ψήφισμα, διαβάζεται από μέλος του ΔΣ

Στο Υπουργείο επίδοση ψηφίσματος και ίσως συνάντηση. Θα την έχουμε ζητήσει από πριν.

Οι παρεμβάσεις μπορούν να είναι από πρόσωπα που αν θέλουν αυτοπροσδιορίζονται

Π.χ. μέλος ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ή μέλος Πανεπιστημονικής.

Επίσης 7’-10’ οι κύριοι ομιλητές και 3’ έκαστος ομιλητής των παρεμβάσεων που συνολικά να μην υπερβαίνουν τις 10.

Έναρξη συγκέντρωσης 11.00

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ο πρόεδρος πρότεινε το παραπάνω πρόγραμμα (μετά την επεξεργασία μέσω e-mail) επεξηγώντας την ανάγκη διαφοροποίησης με την Πανεπιστημονική στο θέμα της έκφρασης των παρατάξεων.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας διάβασε την εξής εισήγηση που είχε ήδη αποσταλεί στα μέλη του ΔΣ:

Ξέρουμε όλοι ότι οι τρεις πρόεδροι που έχουμε καλέσει για αύριο προβάλλουν λύσεις για το ασφαλιστικό στα πλαίσια περίπου των λύσεων που προβάλλει και η πλειοψηφία και ο πρόεδρος.

Στόχος μας με την εκδήλωση- συγκέντρωση που προγραμματίζουμε είναι να δείξουμε όσο μπορούμε καλύτερη και μαζικότερη, στο μέτρο του δυνατού και των συνθηκών,  την αντίθεσή μας στην κατάργηση του ταμείου μας, την αρπαγή των αποθεματικών, την εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω, τη διαρκή υποβάθμισή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Να διατρανώσουμε τη διεκδίκησή μας για αξιοπρεπείς συντάξεις με βάση αυτά που δώσαμε, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και να ακολουθούν την παραγωγικότητα και τεχνολογική πρόοδο.

Το βάρος λοιπόν πρέπει να πέσει στην κοινή μας θέση αντίστασης και να μην παρουσιάσουμε στους συναδέλφους, που πρέπει να έρθουν και να ενισχύσουν τη μαζικότητα, εικόνα κοκοριών που τσακώνονται ποιος θα περάσει τη θέση του. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο, όπως έγινε και το Δεκέμβρη ΄15 να περιοριστούν στο χρόνο οι διαφορετικές απόψεις των παρατάξεων και των συλλόγων, και να ειπωθούν χωρίς αντιπαραθετικό ύφος, αλλά σαν ευγενική προσπάθεια πειθούς στο συνολικό πνεύμα που μπορεί να σκιαγραφηθεί με τα παρακάτω:

 

Αντιστεκόμαστε με όλα τα μέσα, δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή, θα παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή, έχουμε δικαιώματα, που στην παρούσα διάρθρωση της κοινωνίας και οικονομίας τα εξασφαλίζουν και τα κατοχυρώνουν, έστω στο μυαλό όλων, τα αποθεματικά κι΄ ας τα ροκανίσανε κι ας τα ροκανίσουν τώρα, τα οφείλουν και θα τα οφείλουν, δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ, ακόμα και αν περάσουν κι εκτελέσουν το νόμο τους.,  Συμπαρατασσόμαστε με όλους στην ουσιαστική διαρκή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στα αξιοπρεπή  γηρατειά, στη σύγχρονη υγεία, για να ΄χουν δουλειά τα παιδόγκονά μας, για την ευημερία του Λαού.

 

Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει αυτό και αυτό, για να λυθούν τα προβλήματα, είναι ψέμα ότι τάχα δεν υπάρχει λύση για το ασφαλιστικό χωρίς περικοπές

 

Άλλοι συνάδελφοι θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν ανατραπεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα κι έως τότε χρειάζονται όλο και μαζικότεροι αγώνες «ώσπου ένα ρωμαλέο κίνημα που κτίζεται και με τις σημερινές κινητοποιήσεις», να αποκτήσει τη δύναμη ανατροπής.

Σήμερα μας έχετε όλους ενωμένους απέναντί σας γιατί μας ρουφάτε το αίμα κι οι αδικημένοι ξέρουν να ενώνονται

 

Αρχίζει με τέτοια, ενιαίας αποδοχής, εισαγωγή και εξήγηση  ο πρόεδρος στη συγκέντρωση, αναπτύσσοντας το σύνολο του παραπάνω πλαισίου.

Διαβάζω εγώ την κοινή εισήγηση στη συγκέντρωση. Κρατούμε αυτό το πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη μιας μαζικής συγκέντρωσης, αντιθετικής στον ευρωενωσιακό κυβερνητικό σχεδιασμό.

ΟΙ 3 πρόεδροι θα πρέπει να προσαρμοστούν και να πουν  τα  δικά τους με εποικοδομητικό για την επιτυχία της συγκέντρωσης τρόπο.

Αν καλέσουν τον κόσμο τους και κάνουμε συν-συγκέντρωση θα πάρουν το λόγο μετά τον πρόεδρο στη συγκέντρωση, μετά εγώ θα διαβάσω την κοινή εισήγηση, μετά οι ολιγόλεπτες παρεμβάσεις των  παρατάξεων και μετά θα γίνουν παρεμβάσεις από κάτω. Μετά διάβασμα ψηφίσματος από Καραπιστολη πχ και μετα πορεία στο υπουργείο, επίδοση ψηφίσματος, με ανάλογη παρουσία και σειρά και εκεί, αν μας δεχτούν για συζήτηση (μάλλον θα πρέπει να τους προετοιμάσουμε γραπτά δυο τρεις μέρες πριν, «θα ΄ρθουμε κατά τις 1.00 που θα ΄χουμε τελειώσει τη συγκέντρωσή μας»).

 

Εξήγησε την επιμονή της Πανεπιστημονικής για τον μη υποβιβασμό της παρουσίας των παρατάξεων, αφού για τον υποβιβασμό αυτό κάνουν δημαγωγική προσπάθεια σήμερα οι πιο αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις. Έτσι επανήλθε στην αρχική πρόταση της Πανεπιστημονικής μέσω ιμέιλ, για ιδιαίτερο χρόνο στις παρατάξεις πριν τις  παρεμβάσεις από τα κάτω και με πνεύμα ενωτικό στη διεκδίκηση -αντίστασή μας.

 

Τα μέλη του ΔΣ από το σύλλογο συνταξιούχων συμβολαιογράφων αφού εξήγησαν τους λόγους που εμπόδισαν τον πρόεδρό τους να παρίσταται, δήλωσαν ότι συμφωνούν με το πνεύμα και οργάνωση της συγκέντρωσης, ότι θα κάνουν ο, τι μπορούν να ειδοποιήσουν τα μέλη τους. Στο θέμα της παρουσίας των παρατάξεων θα προτιμούσαν να μην εμφανιστούν παρατάξεις και να είναι ενωτική η παρουσία της συγκέντρωσης.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος των υγειονομικών, με 25000 μέλη και 1000 ενεργά στην Αττική, εκπρόσωπος όλων των συνταξιούχων στο ΔΣ ΕΤΑΑ Χ. Καραπάνος και άρχισε με τη διαβεβαίωση πως για ό,τι αποφάσισαν οι μηχανικοί και ό,τι αποφασιστεί εδώ, δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την πλευρά του.

Η πραγματικότητα που έρχεται κατά τη γνώμη του είναι δυσοίωνη. Το ταμείο των υγειονομικών, εδώ και τρεις μήνες δεν έχει να πληρώσει, το ίδιο θα γίνει και με τους μηχανικούς. Το 6% δεν πήγε στον ΕΟΠΥΥ, από αυτό συμπληρώνουν για τις συντάξεις. Δε χρειάζονται παραταξιακές και πολιτικές αναφορές. Πρότεινε σε τρία θέματα να ρίξουμε το βάρος: υγεία, περικοπές και περιουσιακά στοιχεία. Κάναμε δικαστική προσφυγή, άλλαξαν την εισήγηση που ήταν ευνοϊκή για μας και μας απορρίψανε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάνουμε τις τελευταίες μας ενέργειες.

Έχει χειρότερα πράγματα να έρθουν, πρέπει να πετύχουμε να πειστούν αυτοί που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική σε βάρος μας, ότι είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε συνταξιούχοι Έλληνες, και όχι μέλη παρατάξεων που ξεπουλούν τους αγώνες που ξεκινούν, ούτε πολιτικοί που τρέμουν για το πολιτικό κόστος. Βλέπουμε ποια υποβάθμιση έχει υποστεί το ΕΣΥ. Να είμαστε έτοιμοι, να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, ο επικείμενος θάνατος επιβάλλει να αντισταθούμε, να κάνουμε συγκέντρωση, είμαστε αποφασισμένοι. Ο ΕΦΚΑ θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Όταν λέμε αιτήματα στον Υπουργό απαντά ότι έχουμε διάφορη πολιτική εκτίμηση. Για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που συζητά θέλει να δώσει 8-9 % της περιουσίας τους κι΄ όλα τα άλλα στο Υπερταμείο. Απευθύνθηκε στα 28 κράτη της ΕΕ αλλά μόνο τρία απάντησαν και μάλιστα από τα εχθρικά. Θα προσπαθήσουμε να ενοποιηθούμε σαν ομοσπονδία οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ. Απογοητεύτηκα από μια προσπάθεια ενοποίησης συνταξιούχων, γραφτήκαμε και εμείς εκεί, τσακώνονται και κυνηγούν τα αξιώματα. Θεωρώ το χρόνο λίγο για την επιτυχή συγκέντρωση, την Τρίτη έχω ΔΣ, αν μπορούσαμε να περιμένουμε μια βδομάδα. Δεν χρειάζονται πολλές ομιλίες ή θα αλλάξουμε τη μοίρα μας ή θα πεθάνουμε. Σε κάθε περίπτωση στηρίζω τη συγκέντρωση με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να γίνει.

 

Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια ψηφοφορίας για το θέμα των παρατάξεων, ο Καραπιστόλης δεν πήρε θέση, οι Τσιβεριώτης και Φιλιππίδης είπαν όχι παρατάξεις και οι 4 της Παν/κης ναι. Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχουν πάρει ήδη θέση και οι προσκαλεσμένοι, και ο γ .γ. εκ μέρους της Παν/κης ανάφερε πως η εκφρασμένη θέση της, που εξήγησε γιατί επιμένει σε αυτό το πλαίσιο διαβούλευσης, που είναι σωστό, είναι μειοψηφούσα. Έτσι λήφθηκε απόφαση βάσει της πρότασης του Προέδρου να μην τοποθετηθούν χωριστά οι παρατάξεις αλλά όποιος ομιλητής θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως άνω. Για το αν θα γίνει 15 του μήνα ή αργότερα, όπως προτείνει ο συνάδελφος Καραπάνος εξήγησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι του ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ότι η 15 του μήνα επιλέχθηκε για έγκαιρη αντίδραση στην επαπειλούμενη περικοπή του 6% επί της Ειδικής Προσαύξησης στους μηχανικούς.

Ο πρόεδρος βελτίωσε την πρόταση για τις παρεμβάσεις, να είναι 10 το πολύ των τριών λεπτών και έγινε αποδεκτό.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος διάβασε την ομιλία που προτείνει να κάνει στη συγκέντρωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχουμε συνηθίσει πλέον στην κακομοιριά και τη μοιρολατρία, παρόλο που οι δυνάστες μας διατυμπανίζουν κάθε λίγο και λιγάκι πως ήταν λάθος η συνταγή των μνημονίων.

7η χρονιά ύφεσης και φτωχοποίησης, εξανδραποδισμός των νέων, προσβολή της τιμής και του ονόματος, ψέμματα, χαλιναγώγηση, αρπαγή, ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ υπεύθυνων, κλπ κλπ

Ειδικά για μας κατάργηση των ταμείων μας, αρπαγή των αποθεματικών, εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω και πορεία προς βαλκανιοποίησή τους, διαρκής υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Εμείς οι επιστήμονες συνταξιούχοι φέρουμε ιδιαίτερη ευθύνη α) για την ανοχή μας επί τόσα χρόνια και β) γιατί διαθέτουμε ιδιαίτερα προσόντα : μια κάποια αυτάρκεια, χρόνο, πείρα ζωής, ηλικία για οριστικές αποφάσεις στο Τώρα, το Σήμερα.

Σήμερα βάζουμε ένα στοπ. Σηκώνουμε το κεφάλι και αποφασίζουμε ειρηνικό πόλεμο μέχρις εσχάτων βασιζόμενο στη μαζικοποίηση και την ανθρωπιά.

Συνεχείς κινητοποιήσεις χωρίς προθεσμίες, δικαστικές διεκδικήσεις σωρηδόν, κι από την άλλη τείνουμε το χέρι για αναστροφή της κατά κρημνών πορείας με υγιείς ρεαλιστικές προτάσεις, υπέρ του συνόλου πάντοτε.

Αναζητούμε Δικαιοσύνη. Η σύνδεση του Νόμου Κατρούγκαλου εισφορών με απολαβές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και εκεί σταματά.

Δικαιοσύνη είναι οι νέοι συνταξιούχοι να μην απέχουν των παλαιών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην εξοντώνονται, οι μικρομεσαίοι να μπορούν να επιβιώσουν και κυρίως να μην διαρπάζονται με μια μονοκοντυλιά περιουσίες και πόροι τόσων γενεών.

Εμείς οι Μηχανικοί έχουμε εξ επαγγέλματος την ευθύνη να πυροδοτήσουμε την ανάφλεξη της αειφόρου ανάπτυξης που είναι η πανάκεια για την επιστροφή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προϋπόθεσης για υγιές ασφαλιστικό. Με την περιφερειακή δημιουργία παραρτημάτων που μόλις ξεκινήσαμε θα προσφέρουμε ανιδιοτελώς την πείρα μας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Έναντι της προσφοράς μας απαιτούμε εξωδικαστική απόδοση των κλεμμένων με το PSI  και των παράνομων μνημονιακών περικοπών συντάξεων (ΣΤΕ 2288/15), χωρίς περαιτέρω μείωση, αναβάθμιση υγειονομικών παροχών.                                                                                             Εξωδικαστική επιστροφή των χρεωστούμενων στα Ταμεία με δημόσια περιουσία (Ν 4046/2012) υπό τον όρο να τεθεί σε αξιοποίηση με διαδικτυακή διαφάνεια εντός δύο ετών απ’ άκρη σ’ άκρη της Επικράτειας για σοκ στην οικονομία.                                                                                                    Με  τροποποίηση του Ν 3029/2002 των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης ως ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ αποκατάσταση δικαιοσύνης με την απόδοση της δικής μας περιουσίας και πόρων για δυνατότητα επιδότησης εισφορών – συντάξεων – εφάπαξ, ίδρυσης γηροκομείων κ. ά. Εναλλακτική χρηματοδότηση ασφαλιστικού με 14 δις εγκριμένα για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, μετά αγώνα, στη συγκυρία του Brexit.

Πέραν των παραπάνω αγωνιστικών, δικαστικών και εναλλακτικών διεκδικήσεων μεγάλη μερίδα συναδέλφων πιστεύει ακράδαντα ότι ο δρόμος για τη σωτηρία περνάει από την ανατροπή του συστήματος  με απαλλαγή από τα δεσμά του καπιταλισμού, άλλη δε με ριζική αλλαγή του συντάγματος με δημοψήφισμα προς τεχνολογική συμμετοχική Δημοκρατία.

 

Ο γ. γραμματέας παρατήρησε πως αυτά που αποτελούν παραταξιακή άποψη στην οποία γνωρίζει ότι είμαστε αντίθετοι και κυριάρχησαν στην ομιλία του, κράτησαν λιγότερο από 2 λεπτά. Πρότεινε λοιπόν να αναπτύξει ο πρόεδρος στην αρχή, σε πολύ περισσότερο χρόνο, αυτά που είναι κοινά και αποδεκτά απ΄ όλους και που έχει περιληπτικά στην αρχή της ομιλίας του, να αναφέρει τα παρόντα παραταξιακά στο πλαίσιο τη εισήγησης -πρότασής μου (εμείς έχουμε αυτή την άποψη), ακριβώς όπως τα είπε, σε 2 λεπτά, και να κλείσει με ενωτική διαπίστωση- κάλεσμα ενωτικής κινητοποίησης, εγρήγορσης και διατράνωσης του δίκιου μας και της αντίθεσής μας στις περικοπές των δικαιωμάτων μας. Για το τελευταίο θα κάνει και πρόταση στον πρόεδρο στη βάση της τελευταίας παραγράφου της ομιλίας του. Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η εισήγησή του καλύπτει όλες τις πλευρές και σε επίρρωση αυτού πρόσθεσε την τελευταία παράγραφο.

Ο Φιλιππίδης τόνισε ότι δεν γίνεται τίποτα και μόνο τα δικαστικά μας σώζουν. Ο Τσιβεριώτης είπε να κάνουμε ο, τι μπορούμε με όλα τα μέσα, ότι χρειάζεται προσοχή γιατί οι ευρωπαίοι θέλουν δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, θέλουν να γίνει ιδιωτική ασφάλιση. Ο Πρόεδρος συμφώνησε και διευκρίνισε ότι ανέκαθεν το εννοεί ως ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ και όχι να απωλεσθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης. Ο Κούγκας είπε : θα κάνω ό,τι μπορώ για να ειδοποιήσω περισσότερους με τους καταλόγους που έχω αυτών που έκαναν αγωγές, ο Κουμουνδούρος πως πρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη των κινητοποιήσεων. Ο Πρόεδρος πρότεινε να δούμε τον συν Στασινό για στήριξη και από ενεργούς. Η Πανεπιστημονική ανέλαβε να ασχοληθει για τον μεγαφωνικό εξοπλισμό.

Στο σημείο αυτό έληξε η συνεδρίαση.

 

Οι Παρόντες:

Ο πρόεδρος Δούκας

Ο αντιπρόεδρος Καραπιστόλης

Ο γενικός γραμματέας Τζατζάνης

Ο ταμίας Τσιβεριώτης,

Ο γραμματέας Λυγιαζής

Ο κοσμήτορας Λεμπέσης

Τα μέλη Τσουρουνάκης, Φιλιππίδης

 

Οι προσκεκλημένοι

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Υγειονομικών Χρήστος Καραπάνος,

Τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων Αγγάνη-Στυλιανέση Ευαγγελία, β΄ αντιπρόεδρος (evaggani@otenet.gr), Μαρία Λιώτη-Τσιλίκα, ταμίας (marialioti@yahoo.gr ) και Αλευρά-Κριμπόγιαννη Δομνίκη, έφορος δημοσίων σχέσεων.