ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡ. 5 / 12.7.16 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ Δ.Ε.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡ. 5 / 12.7.16 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ

 

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 12.7.16 και ώρα 11.30΄ π.μ. το Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Η συνεδρίαση έγινε στον 6ο όροφο του κτηρίου του ΤΣΜΕΔΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην αίθουσα αναμονής των συνεδριάσεων της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, που παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο Μακέδο ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Δούκα στις 30 Μαρτ., του είπε «να παίρνετε την αίθουσα επάνω για να κάνετε ΔΣ, ώσπου να αποφασίσω» (για το αν θα σας δώσω γραφεία).

Παρόντες ήταν οι παρακάτω σύμβουλοι:

Δούκας Κώστας πρόεδρος, Καραπιστόλης Δημήτρης αντιπρόεδρος, Τζατζάνης Κώστας γ.γραμματέας, Λυγιαζής Κώστας Γραμματέας, Λεμπέσης Χρήστος Κοσμήτορας, Τσουρουνακης Γιάννης σύμβουλος

Απόντες ήταν οι παρακάτω σύμβουλοι:

Τσιβεριώτης Γρηγόρης ταμίας,  Κατσούλης Γιάννης & Φιλιππίδης Θανάσης, σύμβουλοι.

Παραβρέθηκαν αρωγά μέλη.

 

 

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αντιμετώπιση του προβλήματος είσπραξης 20ρικου από μέλος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, στα γραφεία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για παροχή υπηρεσιών, χωρίς απόφαση Δ. Συμβουλίου και γενική αντιμετώπιση του ζητήματος εξυπηρέτησης δικηγορικού γραφείου από τα γραφεία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Το θέμα το εισάγουν ο Γ.Γραμματέας της ΕΣΤΑΜΕΔΕ Τζατζάνης, τα μέλη του προεδρείου Λεμπέσης και Λυγιαζής και το μέλος του ΔΣ Τσουρουνάκης συμφωνα με την παρ. 4 αρθρου 10 του καταστατικού.

Διαβάστηκε από το γ. γραμματέα η παρακάτω εισήγηση:

Οι καλούντες το ΔΣ κάνουν τις εξής διαπιστώσεις:

Η είσπραξη του 20ρικου ειναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη για συνδικαλιστικό φορέα που με αυτο τον τρόπο πουλά υπηρεσίες στα μέλη του. Ειναι και αντικαταστατικη.

Η εισπραξη του 20ρικου για πωληση υπηρεσιών σε συναδέλφους, χωρίς να είναι και νόμιμα πλαισιωμένη σε εφορια κλπ, αλλά σαν «μαυρη»  είσπραξη από μέλος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ που είναι και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής αποτελεί κατάφορη παραβίαση συνδικαλιστικής δεοντολογίας και ηθικής.

Η είσπραξη του 20ρικου από τα γραφεια της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και του ΤΣΜΕΔΕ επιφερει ευθυνες πιθανον και ποινικές και για τη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και για τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ.

Η συλλογή αγωγών, η διαφήμιση που τους γίνεται και η είσπραξη του 50ρικου σαν αμοιβή στον Παυλάτο από τα γραφεια της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και του ΤΣΜΕΔΕ καθιστα τα γραφεία να λειτουργούν (εστω εν μερει, παρ΄ όλο που σχεδον το 100% της δραστηριότητας είναι αυτη η λειτουργια) σαν παραρτημα του δικηγορικου γραφειου Παυλατου, εξυπηρετούν την ιδιωτική επαγγελματική του δραστηριότητα και έχει αθέμιτο όφελος από αυτό.

Η δημιουργία δεύτερου γραφειου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ που εγινε επι Γαμβριλη, οπου εξασκεί βασικα τη δραστηριοτητά του ο σ. Κουγκας, και οι σύμβουλοι του ΔΣ που εξυπηρετούν τον Παυλατο, οι δαπάνες που έγιναν απο την ΕΣΤΑΜΕΔΕ για τη δημιουργία του, αποτελούν ιδιωτική διευκόλυνση του δικηγορικού γραφείου Παυλατου που αποκτά με παραχώρηση χώρου απο το ΤΣΜΕΔΕ και εξοδα της ΕΣΤΑΜΕΔΕ το παράρτημά του.

Η συνέχιση της δραστηριότητας του Κούγκα (να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο αν συνεχίζεται) μετα τη παραιτηση του 20 4 16 και την απαλλαγή του από το ΔΣ, επαναφερει την κατηγορια και ευθυνες του για τις οποίες τον είχαμε απαλλάξει, που πρέπει να εξεταστούν από το ΔΣ.

Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται συνδικαλιστικά η ΕΣΤΑΜΕΔΕ και τα μελη του ΔΣ που τα ανέχονται, καλύπτουν και προωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και διαπίστωση του Προέδρου Δούκα από τον περασμένο Μάρτη σε αναφορά του για τις αγωγές:

«Με προβληματίζει το γεγονός ότι έτσι εμπλεκόμαστε σε μια υπόθεση που από μακριά βρωμάει».

Ο Πρόεδρος τον διέκοψε και πρόσθεσε ότι τούτο λέχθηκε πριν από την πρόσκληση στο ΔΣ του δικηγόρου κ. Παυλάτου για επίλυση κάθε σχετικής απορίας που γι’ αυτό ακριβώς τον κάλεσε.

Για να λυθεί το θέμα άμεσα με τον καλύτερο τρόπο για όλους και χωρίς να απέχουν από τις θέσεις και απόψεις τους οι παρατάξεις ή οι σύμβουλοι, κάνουμε  την παρακάτω πρόταση για απόφαση του ΔΣ που την έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν (η απόφαση αυτή θεραπεύει όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, γιατί σαν συνδικαλιστική επανόρθωση απαλλάσσει κατά τη γνώμη μας από συνέπειες πράξεων που έγιναν  από συνδικαλιστικό λάθος) :

Το ΔΣ της ΕΣΤΑΣΜΕΔΕ προτείνεται να αποφασίσει:

Να δηλώσουν ποια μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ αναλαμβάνουν εθελοντικά να βοηθήσουν τη διαδικασία αγωγών που αναθέτουν τα μέλη μας σε δικηγορικό γραφείο. Η ίδια η ΕΣΤΑΜΕΔΕ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση οποιουδήποτε δικηγόρου για μαρτυρία η άλλης φύσης  βοήθεια που κρίνει ο δικηγόρος ότι τον βοηθά στα επιχειρήματά του στη Δικαιοσύνη, κατά το σύνολο της διαδικασίας των αγωγών ως την τελική εκδίκασή τους, αλλά δεν συμμετέχει, ούτε συστήνει ούτε αποτρέπει τα μέλη της να κάνουν αγωγές. Αποφασίζει να κοινοποιούνται στα μέλη μας, στην πρώτη επαφή που κάνουν  στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, στα γραφεία της, ή με τα μέλη του Δ.Σ. που ανάλαβαν εθελοντικά, να τους δίνονται δυο κείμενα, αυτό που προτρέπει να γίνει αγωγές και αυτό που αποτρέπει. Εμείς  δώσαμε «έγκυρη πληροφόρηση και ο καθένας ας πράξει ό,τι θέλει, είτε να μην κάνει αγωγή, είτε να κάνει με αυτόν ή με άλλον δικηγόρο. Εμείς, σαν ΕΣΤΑΜΕΔΕ δεν δίνουμε κατεύθυνση».

Θα δηλώνεται στους υποβάλλοντες αγωγή, ότι αυτό αποτελεί προσωπική τους συνεισφορά (των συμβούλων που υποβοηθούν τις αγωγές) και δεν νοείται ότι συνεισφέρει σ΄ αυτή τη διαδικασία η ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Στο σημείο αυτό εξαντλείται οποιαδήποτε ανάμιξη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και των γραφείων της για τις αγωγές. Συλλογή φακέλων, προσωρινή αποθήκευση τους κλπ γίνεται εκτός γραφείων ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Εισπράξεις 50ρικων επίσης. Το μέλος του ΔΣ που θέλει να πάρει 50ρικο και συναντά τον ενδιαφερόμενο στα γραφεία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ κάτι που πρέπει να αποφεύγει, για να διευκολύνει κάποιον, το κάνει όχι φανερά. Ο συν. Κούγκας μπορεί να εγκατασταθεί όπου θέλει, στο γραφείο Παυλάτου, στο καφενείο ή στο σπίτι του και να εισπράττει ο, τι θέλει, δεν μας αφορά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα εισπράττει 20ρικο ή δεν θα κάνει λογαριασμούς μέσα στα γραφεία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Η δραστηριοποίηση και ανάμιξη του Προέδρου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για το ποιες αγωγές θα επισπευσθούν λόγω προβλημάτων  υγείας επιφέρει νέα έσοδα στο δικηγορικό γραφείο Παυλάτου (έστω και μόνο με την επίσπευση διαδικασιών που όλες αποτελούν αιτία εισπράξεων). Η δραστηριότητα αυτή του Προέδρου και σαν Προέδρου, κατά την εξάσκησή της, θα δηλώνεται στους υποβάλλοντες αγωγή, ότι αυτό αποτελεί προσωπική του συνεισφορά (ή συνεισφορά της πλειοψηφίας του ΔΣ, ή της παράταξης), αλλά δεν νοείται ότι συνεισφέρει σ΄ αυτή τη διαδικασία η ιδια η ΕΣΤΑΜΕΔΕ, και αυτό για να μην υπάρξει υπόνοια ότι εξυπηρετεί η ΕΣΤΑΜΕΔΕ ένα δικηγορικό γραφείο στις εισπρακτικές επιδιώξεις του.

 

Ο πρόεδρος Δούκας πήρε το λόγο πριν από κάθε τοποθέτηση, επειδή είναι εντελώς αντίθετος προς την εισήγηση, και είπε τα ακόλουθα:

 

Συν Γ Γ Κ. Τζατζάνη,

Επιμένετε κατ’ εξακολούθηση να περιφρονείτε τις αποφάσεις του ΔΣ. Συγκαλέσατε έκτακτο ΔΣ ενώ ουδέν το νέο έχετε να πείτε πάνω σε ένα θέμα για το οποίο το ΔΣ έχει αποφανθεί οριστικά, παραβιάζοντας τις αποφάσεις 2 και 5 του ΔΣ 4 / 30-6-16 για αντιπερισπασμό, διότι καταλάβατε ότι περιθωριοποιείστε από το Σώμα των συναδέλφων, γι’ αυτό άλλωστε μας υβρίζετε ασύστολα μέχρι να εξαντληθεί η, χάρη του Αγώνα, μέχρι τούδε Ιώβεια υπομονή μας.

Αποκαλύπτεται πλέον ο σκοπός σας ολοκάθαρα, να ανατρέψετε στην πράξη το πρόγραμμα που η πλειοψηφία των συναδέλφων ενέκρινε. Συγκεκριμένα :

 1. Ονομάζετε σκόπιμα το παρόν ΔΣ ως 6ο αντί 5ο που είναι πράγματι, προσπαθώντας μάταια να τινάξετε στον αέρα τις σοβαρές αποφάσεις που πήραμε παρά την αντίδρασή σας
 2. Προσπαθείτε να περισώσετε τη θέση σας γιατί καταλάβατε ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια και αν συνεχίσετε να μην εφαρμόζετε τις αποφάσεις του ΔΣ θα υποστείτε τις συνέπειες και όχι μόνον από μας. Έχετε εμπλέξει φαίνεται τον ηγετικό ρόλο του Γ Γ σε άλλο χώρο, ενώ εδώ το μόνο που σας ζητείται είναι να ασκείτε τα καταστατικά σας καθήκοντα βάσει των εντολών του ΔΣ και των ΓΣ (Ο Πρόεδρος προσέθεσε ότι αν αυτή η φράση ενοχλεί, δεν έχει αντίρρηση να την αποσύρει)
 3. Συνεχίζετε να γράφετε Η/Δ των 25 σελ και να εντάσσετε σε αυτές υλικό από καταβολής του Σωματείου, που λέει ο λόγος, ώστε να απωθούνται οι αποδέκτες και να μη συλλαμβάνουν την ουσία με τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις
 4. Για το θέμα των αγωγών έχουν πάρει θετική απόφαση δύο ΓΣ (κυρίαρχο όργανο) μία το 2012 και μία το 2015
 5. Για την πλήρη διαφάνεια ο Πρόεδρος κάλεσε στο ΔΣ τον δικηγόρο Σ. Παυλάτο, που επί άλλων θητειών ΔΣ διαφορετικής σύνθεσης είχε επιλεγεί, ο οποίος απάντησε καταλεπτώς στις ερωτήσεις ΟΛΩΝ των μελών του ΔΣ και Αρωγών και το σύνολο αποστάλθηκε για ενημέρωση σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους. Το ΔΣ έβγαλε την από ΤΡΙΜΗΝΟΥ οριστική απόφασή του να μη δώσει κατεύθυνση στην ελεύθερη επιλογή, θετική ή αρνητική, των συναδέλφων.
 6. Σεις εμπλέκετε όμως το ΔΣ με τις ιδιωτικές συμφωνίες του δικηγόρου με όσους συναδέλφους αποφάσισαν ΟΙ ΙΔΙΟΙ να κάνουν αγωγές από το 2013 κ.ε., πράγμα απαράδεκτο.
 7. Το ίδιο κάνετε και για τον συν Κούγκα που εξελέγη Πρόεδρος Ελεγκτικής, με διαφορά, και έχει απαλλαγεί της ίδιας κατηγορίας από το ΔΣ με δική σας εισήγηση, γιατί έχει εξυπηρετήσει όσους συν κατέφυγαν στη βοήθειά του, όπως μας εξήγησε ο δικηγόρος ως προς το «λογιστικό» μέρος, με δικές τους συμφωνίες, χωρίς να έχει το ΔΣ την όποια ανάμιξη.
 8. Το ίδιο το ΤΣΜΕΔΕ έχει στήσει μηχανισμό και εξυπηρετεί συναδέλφους αυθημερόν καταγράφοντας σε 16 περίπου σελίδες τις παράνομες μνημονιακές περικοπές που τους έγιναν, όπως και το γραφείο που χρησιμοποιεί ο συν Κούγκας, ιδιοκτησίας ΤΣΜΕΔΕ, του παραχωρήθηκε από τον προηγούμενο Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και όχι από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
 9. Το ίδιο κάνουν πολλές άλλες κατηγορίες συνταξιούχων διεκδικώντας τα δικαιώματά τους βάσει του άρθρου 20 του Συντάγματος
 10. Ξεχνάτε πόσες εκατοντάδες συν γράφηκαν και δυνάμωσαν το σωματείο εξ αυτού αποκλειστικά του λόγου, έστω κι αν τους αποκλείσατε από τις τελευταίες εκλογές.
 11. Σας ερωτώ ευθέως συν Γ Γ : αν οι αγωγές και ο αγώνας μας έχουν θετική έκβαση σε όποιο βαθμό, εσείς ο ίδιος θα τρέξετε να επωφεληθείτε ή θα τα χαρίσετε ; Τους συν σας της Πανεπιστημονικής που έχουν κάνει αγωγές θα τους διαγράψετε ;

Με την τακτική σας αυτή έχετε καταστεί εχθρός των συναδέλφων σας τορπιλίζοντας όχι μόνο την επιλογή τους ιδία ευθύνη περί αγωγών, αλλά και όλες τις άλλες αγωνιστικές προσπάθειες κατά σωρεία του ΔΣ μήπως και καταφέρουμε κάτι, υπό τις τόσο δύσκολες σημερινές συνθήκες. Γι’ αυτό κοινοποιήσατε την τερατώδη «Η/Δ» σας για πρώτη φορά στον Πρόεδρο ΤΣΜΕΔΕ συν Μακέδο ώστε να υπονομεύσετε στην κρισιμότερη φάση την απαίτησή μας για εξωδικαστικό συμβιβασμό, παραβιάζοντας τις αποφάσεις 2  και 4 της συνεδρίας ΔΣ 3 / 23-6-16, ενώ το ΣΤΕ σε ολομέλεια με την 2288/15 δικαίωσε τους αγώνες μας. Το ίδιο κάνατε και στον Πρόεδρο ΕΤΑΑ συν Πλιάκη, όπως μας είπε, για το 1 €/μήνα που δίνει οικονομική ανάσα στο σωματείο να δράσει αποτελεσματικά για τους σκοπούς του, αλλά ευτυχώς ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ, όπως σας προανήγγειλα, διότι και το ΤΣΜΕΔΕ χθες και το ΕΤΑΑ το ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ.

Με όλα τα παραπάνω συν Κώστα Τζατζάνη λάβετε σοβαρά υπόψη ότι, εκτρέποντας το ΔΣ από τους ζωτικούς στόχους μας, παραβιάζετε συνειδητά το άρθρο 2 του καταστατικού αντιτασσόμενος προς όλα τα συμφέροντα των συναδέλφων σας, καίτοι διαπιστώσατε ότι ούτε η 48ωρη απεργία που αντιπροτείνατε (Πρ. 20 της 30/3/16) αντί των αγωγών είχε αποτέλεσμα, ούτε ακόμη και οι διαδηλώσεις του συνόλου των Επιστημόνων τις οποίες ομόφωνα αποφασίσαμε.

 

Ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής συν Δ. Κούγκας επανέλαβε τα όσα είπε κατά την προηγούμενη συνεδρία κατά την οποία το ΔΣ μετά πρόταση του Κ. Τζατζάνη τον απήλλαξε και προσέθεσε ότι πολλοί συν έχουν υπογράψει επιστολή που τον εξαίρουν για τη βοήθεια που τους παρέσχε την οποία και επέδειξε.

Ο γ/γ/ ρώτησε τον  συν. Κούγκα αν μετά τις 20 4 16 έχει εισπράξει έστω και ένα 20ρικο. Ο σ. Κούγκας ειπε δεν απαντώ. Ο γ.γ. επέστησε την  προσοχή στο συμβούλιο ότι  η κατηγορία για την οποία τον απαλλάξαμε επανέρχεται.

Ο γ.γ. στη συνέχεια ανάφερε μια φράση του προέδρου, που ειπώθηκε λίγο πριν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης,

«Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ δεν έχει καμιά σχέση με το γραφείο του ΤΣΜΕΔΕ που χρησιμοποιεί ο συν. Κούγκας».

και είπε (ο γ.γ.) ότι τουλάχιστον αυτή η φράση πρέπει να ψηφιστεί, γιατί λύνει σημαντικό μέρος του προβλήματος που καλύπτει πλήρως η πρότασή μας και την οποία θα ζητήσουμε να ψηφιστεί. Εάν δεν ψηφιστεί θα ζητήσουμε την ψήφιση της συγκεκριμένης φράσης του προέδρου.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος είπε πως δεν χρειάζεται παραπέρα συζήτηση και λύει τη συνεδρίαση διότι έκανε καταχρηστική σύγκληση ο Γ Γ περί εκτάκτου δήθεν γεγονότος ενώ επ’ αυτών όλων έχει αποφασίσει προ τριμήνου ήδη οριστικά το ΔΣ μετά εξονυχιστικό έλεγχο.  Ακλόνητοι και απερίσπαστοι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων των δύο τελευταίων συνεδριών που όλοι ευχόμαστε να αποφέρουν καρπούς.

Τα 4 μέλη της Πανεπιστημονικής ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο Καραπιστόλη να συνεχίσει τη διαδικασία προεδρεύοντας, και του επέστησαν τη προσοχή ότι έχει μεγάλη ευθύνη και γι΄ αυτό το συγκεκριμένο θέμα και γενικά για τη λειτουργία του ΔΣ . Ο αντιπρόεδρος αρνήθηκε και αποχώρησε και αυτός αφού είχε λήξει η συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν και αρκετά «αρωγά μέλη»

 

Οι Παρόντες:

Ο πρόεδρος Δούκας

Ο αντιπρόεδρος Καραπιστόλης

Ο γενικός γραμματέας Τζατζάνης

Ο γραμματέας Λυγιαζής

Ο κοσμήτορας Λεμπέσης

Το μέλος Τσουρουνάκης