Δευτέρα, Σεπτέμβριος 24, 2018

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ATTICA BANK

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

 

28/9/2016

 

 

Τα πραγματικά γεγονότα της Τράπεζας Αττικής είναι τα εξής:

Πριν 20 χρόνια η τότε Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αγόρασε από την Εμπορική Τράπεζα που είχε το 34% της Τραπέζης Αττικής το ποσοστό της σαν επένδυση. Έπειτα, πριν από 15 χρόνια, το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ πάλι, αγόρασε το 20% της Τράπεζας Αττικής από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, νομίζω στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ και επομένως πήρε το 54% της Τράπεζας Αττικής σαν επένδυση και όλα αυτά έγιναν με σύμφωνη γνώμη της εποπτευούσης αρχής που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος όμως το 2015 διαπίστωσε ότι απαιτείται ένα κεφάλαιο της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ διότι σύμφωνα με τα τραπεζικά δεδομένα θα μπορούσε έτσι μόνο να δίνει δάνεια στους ενδιαφερομένους σύμφωνα με το τραπεζικό σύστημα και επομένως με ειδική εισήγηση της εταιρείας Black Rock μας ανάγκασε να καταθέσουμε άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες άλλως θα τη διέλυε και θα χάναμε τα κεφάλαια που είχαμε καταθέσει.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδας με τις εισηγήσεις της είναι απολύτως υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση της ATTICA BANK και επομένως τόσο το ΤΕΕ με Πρόεδρο το Γιώργο Στασινό όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ με πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Μακέδο δήλωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα για τις εξελίξεις της ATTICA BANK οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι ζητάμε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας την επιτάχυνση του ελέγχου και τη δίκαιη διερεύνηση του θέματος καθώς και την απόδοση ευθυνών προς όλους όσους γενικώς αποδειχθεί ότι λειτούργησαν εις βάρος της Τράπεζας και τις επενδύσεις του Ταμείου μας, όποιοι και να είναι αυτοί και όποιες θέσεις κι αν κατέχουν».

Περαιτέρω, ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανένα που λειτούργησε με μη σύννομο τρόπο από όπου και αν προέρχεται. Δεν θα κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμματα σε οποιεσδήποτε χρονικές περιόδους έγιναν τα γεγονότα. Πάντως, οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ είναι εξασφαλισμένοι όπως και οι παροχές του Ταμείου προς τα ενεργά μέλη και επισημαίνουμε παρόλα ταύτα ότι οι μηχανικοί που τόσο δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια από την ύφεση και την υπέρμετρη φορολογία δεν ανέχονται από κανέναν να «παίζει» με τους κόπους και τα χρήματά τους. Ζητάμε να κοινοποιηθεί το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM άμεσα στο Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ και στη Διοίκηση του ΤΕΕ και να διασφαλιστεί η σωστή και πλήρης γνώση του περιεχομένου του».

Καταλήγουν τέλος ότι «είμαστε αρωγοί της δύσκολης και απαιτητικής προσπάθειας της σημερινής διοίκησης της ATTICA BANK και διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους ότι θα ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο θεσμικό και ελεγκτικό μας ρόλο ώστε να προστατευθεί η στρατηγική επένδυση του Ταμείου μας».

Ένα είναι το γεγονός ότι τα διάφορα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΣΜΕΔΕ σε συνεργασία και με τις διοικήσεις του ΤΕΕ κληρονομήσαμε την Τράπεζα Αττικής και είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Black Rock.

Αυτά προς το παρόν, και η γνώμη μου είναι να περιμένουμε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM για να γνωρίσουμε την πραγματική κατάσταση και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες εάν υπάρχουν.

Τελεία και παύλα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

 

About Αθανάσιος Φιλιππίδης