ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Η παρέμβασή μας στη συγκέντρωση της 21 12 2015 …… Γι’ αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και οι εκφραστές τους στο ΤΕΕ στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική. Όλοι μαζί στήριξαν, για παράδειγμα, το ν.3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που προώθησε αποφασιστικά την ανταποδοτικότητα και εκτίναξε τις ασφαλιστικές εισφορές μας, γι’ αυτό και όλοι μαζί στήριξαν το τζογάρισμα των αποθεματικών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μέσα σε όλα τα άλλα δεινά της αντεργατικής θύελλας που εξαπολύει την τελευταία 5ετία ενάντια στους εργαζόμενους το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την περίοδο αυτή, σημαντική θέση κατέχουν τα χτυπήματα στο ασφαλιστικό. Πλάι στις δραστικές μειώσεις των συντάξεων, στη συνεχή αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων μαζί και του ΤΣΜΕΔΕ, στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παροχών υγείας που γίνονται – παρολ’ αυτά – όλο και πιο ακριβές για το συνταξιούχο, νέα μέτρα απεργάζονται με ξεκάθαρη στόχευση την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την επιβολή της ανταποδοτικότητας. Πρόκειται για κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαντά στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων για φθηνότερη εργατική δύναμη και άρα για μετατόπιση των ασφαλιστικών εισφορών στις πλάτες των εργαζόμενων, ενώ βλέπουν τα αποθεματικά των ταμείων σαν νέα κεφάλαια για την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας. Γι’ αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και οι εκφραστές τους στο ΤΕΕ στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική. Όλοι μαζί στήριξαν, για παράδειγμα, το ν.3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που προώθησε αποφασιστικά την ανταποδοτικότητα και εκτίναξε τις ασφαλιστικές εισφορές μας, γι’ αυτό και όλοι μαζί στήριξαν το τζογάρισμα των αποθεματικών.

Η επίθεση αυτή είναι ενιαία και διαρκής, αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα και σαν τέτοια μόνο ένα ισχυρό ταξικό πανεργατικό – παλλαϊκό κίνημα μπορεί να την αποκρούσει . Κανένα τμήμα εργαζομένων δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τη βάρβαρη αυτή αντιλαϊκή πολιτική. Απαιτείται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα απ’ όλους τους εργαζόμενους, συμμαχία και κοινή δράση ώστε να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η απαίτηση αυτή αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία, καθώς νέα μέτρα απεργάζονται σε βάρος των συνταξιούχων αλλά και της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων. Μεταξύ αυτών σημειώνουμε:

  1. Το περιβόητο «Πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών»

Το «νέο μοντέλο» που επιλέγεται με το πόρισμα, θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται για 35 και 40 χρόνια να καταβάλλουν εισφορές από το μισθό και το εισόδημά τους, χωρίς όμως το νέο σύστημα στο τέλος του εργάσιμου βίου τους να εγγυάται το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν. Αυτό θα μπαίνει στην πρέσα προϋποθέσεων και κριτηρίων, άγνωστων συντελεστών και υπολογισμών και εντέλει θα εξαρτάται από τη γενικότερη πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» του αστικού κράτους. Υιοθετείται το σύστημα των «καθορισμένων εισφορών» και όχι των «καθορισμένων παροχών» που χαρακτήριζαν μέχρι τώρα – στα λόγια τουλάχιστον – το ασφαλιστικό σύστημα. Με άλλα λόγια το «κούρεμα» των συντάξεων και η διαρκής συμπίεσή τους θα είναι θεσμοθετημένα εξαρχής στον ίδιο τον μηχανισμό του νέου μοντέλου, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο και στην ιδιωτική ασφάλιση, για όσους βέβαια έχουν να πληρώνουν πρόσθετες εισφορές.

Μεταξύ των κριτηρίων για τον υπολογισμό των συντάξεων, δηλ. για τη συμπίεσή τους, είναι και το προσδόκιμο ζωής της κάθε γενιάς. Όσο αυτό θα αυξάνεται τόσο θα μειώνεται το ύψος της σύνταξης, αφού το συνολικό ποσό το οποίο θα αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο, θα κατανέμεται σε περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό πρακτικά θα σπρώχνει τον ασφαλισμένο να παραμένει περισσότερα χρόνια στην εργασία, ώστε τα χρόνια που του απομένουν στη σύνταξη να είναι λιγότερα και επομένως η σύνταξη κατά μερικές δεκάδες ευρώ μεγαλύτερη!

  1. Το «επαγγελματικό ταμείο»

Το προωθούν ως δήθεν εναλλακτική λύση, οι διοικήσεις ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Ουσιαστικά αποτελεί εναλλακτικό τρόπο «εκτέλεσης της θανατικής ποινής» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών και της ευθύνης για την ασφάλιση απ’ την εργοδοσία και το κράτος, στις ατομικές πλάτες του κάθε ασφαλισμένου. Με αυτό τον τρόπο, το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος του δεν φέρουν ευθύνη για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου, ο οποίος πρέπει με τις δικές του ατομικές εισφορές, σαν να κατέθετε τις οικονομίες του σε ένα «κλειστό» τραπεζικό λογαριασμό, να εξασφαλίσει την σύνταξη του. Η «εξασφαλισμένη σύνταξη» γίνεται προνοιακό επίδομα, κάτω απ’ τα 400 ευρώ μηνιαίως και το υπόλοιπο τμήμα είναι ανταποδοτικό, με βάση τις εισφορές. Αυτό είναι το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης, αλλά και της πρότασης της ηγεσίας του ΤΕΕ για μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε επαγγελματικό ταμείο με ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία.

  1. Νέα αφαίμαξη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της Τράπεζας Αττικής

Με τη σκόπιμη απραξία του Προεδρείου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και με την κρίσιμη θετική ψήφο του συνάδ. Φιλιππίδη, το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε πρόσφατα τη συμμετοχή του Ταμείου μας στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττική, πράξη που φέρνει νέα αφαίμαξη των αποθεματικών του έως και κατά 380 εκατ. €. Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη «επενδύσει» 430 εκατ. € στην Τράπεζα με τη χρηματιστηριακή αξία της, σήμερα που μιλάμε, να ανέρχεται σε μόλις 16,5 εκατ. €!  Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Για το ζήτημα αυτό οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους δικαιούχους του Ταμείου μας στο γνωστό εκβιαστικό δίλημμα. Συγκεκριμένα, η  πλειοψηφία της Διοίκησης του ΤΕΕ προωθεί τη συμμετοχή του Ταμείου στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με το επιχείρημα ότι σε αντίθετη περίπτωση το Ταμείο «χάνει τα λεφτά του…», «λύση» που προωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, δεν καίγονται για τα αποθεματικά των μηχανικών. Πίσω από τέτοια «επιχειρήματα» και τις όποιες παραλλαγές τους (π.χ. να μειωθεί σταδιακά η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα) κρύβονται σχέδια για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για το ποιος θα ελέγχει τις τράπεζες. Ήδη έχουν εμφανιστεί διάφοροι υποψήφιοι επενδυτές για την Τράπεζα Αττικής, κάποιοι από τους οποίους έχουν σημαντικές τοποθετήσεις και σε άλλες εγχώριες τράπεζες

Στον αντίποδα του εκβιασμού αυτού η Πανεπιστημονική προβάλλει σταθερά τη θέση για άμεση απεμπλοκή του Ταμείου απ’ την Τράπεζα Αττικής με πλήρη κάλυψη των απωλειών του αποθεματικού απ’ το κράτος, τόσο από το χρημαστηριακό τζόγο, όσο και απ’ την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν συμμετείχαν οι μηχανικοί στην Τράπεζα Αττικής! Συμμετείχαν οι κυβερνήσεις, οι συνδικαλιστικοί εκφραστές τους στο ΤΕΕ, οι όμιλοι που χρηματοδοτήθηκαν.

  1. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μάθαμε χτες το βράδυ και τα νεώτερα: Τα αποθεματικά των ταμείων αρκούν για ένα μόλις εξάμηνο!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μας έχουν βάλει στο στόχαστρο και η ανάγκη να οργανώσουμε την απάντηση μας είναι πλέον επιτακτική. Η προσμονή μιας ειδικής λύσης, μιας εξαίρεσης απ’ τον αντεργατικό οδοστρωτήρα είναι αυταπάτη. Η ίδια η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-άρχουσας τάξης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων. Κοινή πρέπει να είναι και η αντεπίθεση μας, για να έχει ελπίδες επιτυχίας. Και η στάση του καθενός μπροστά στην οργάνωση της αντεπίθεσης είναι αλάθητο κριτήριο για την «πλευρά του ποταμιού» στην οποία βρίσκεται. Όποιος σήμερα προπαγανδίζει ειδικές λύσεις για τη μία ή την άλλη ομάδα παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης, που προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό οι χιλιάδες μηχανικοί συνταξιούχοι και εργαζόμενοι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ έχουμε το δικό μας ρόλο να διαδραματίσουμε ρόλο που όφειλε να καθοδηγήσει συνδικαλιστικά το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Και για το ζήτημα αυτό πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουνε και στο δικό μας «σπίτι», την ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Από τη δική μας πλευρά, της Πανεπιστημονικής των Συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, δώσαμε βάρος στην ενεργοποίηση και ανάδειξη του συνδικαλιστικού μας οργάνου με στόχο την «αφύπνιση» της μεγάλης μάζας των συνταξιούχων μηχανικών και στη συστράτευση ενός μέρους της στους κοινούς αγώνες. Η παράταξή μας μεταξύ άλλων:

– Συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις για την παρεμπόδιση της αφαίμαξης των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω των κατά καιρούς ανακεφαλαιοποιήσεων της Τράπεζας Αττικής.

– Έχει προτείνει, σε κάθε ευκαιρία, την συμμετοχή της Ένωσης στις κινητοποιήσεις των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων.

– Έχει καταθέσει ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη πρόταση για την οργάνωση του site της Ένωσής μας, ώστε να γίνει βήμα ενημέρωσης και ουσιαστικής, εποικοδομητικής επικοινωνίας με τα μέλη της, απαλλαγμένο από τα στοιχεία της καταχρηστικής του εκμετάλλευσης.

– Έχει καταθέσει και δημοσιοποιήσει σχέδιο καταστατικού που δίνει νέα δυναμική στο συνδικαλιστικό μας όργανο.

– Έχει προτείνει την οργάνωση ημερίδας για τη μελέτη και ανάδειξη των ασφαλιστικών μας προβλημάτων.

– Στάθηκε πάντα και στέκεται σταθερά απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό σήκωσε και σηκώνει μέχρι σήμερα όλο το βάρος της διεκδίκησης γραφείου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ στα νέα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ.

Δυστυχώς όμως, παρόλο τον καταιγισμό των  αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δεχόμαστε, η ισχνή τώρα πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όχι πάντα σύσσωμη αλλά πάντα με παρεμβάσεις του Προεδρείου (Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος) βαρύνεται διαχρονικά με μια σειρά πράξεις και παραλείψεις, που στέκονται εμπόδιο στην αγωνιστική μαζικοποίηση της Ένωσής μας. Δεν είναι εδώ ο χώρος και η ώρα για μια αντιπαράθεση αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε άλλοτε την απραξία του, άλλοτε την αντίδρασή του σε όλες τις πιο πάνω εποικοδομητικές προτάσεις της Πανεπιστημονικής. Ούτε μπορούμε να αποσιωπήσουμε τη στάση του Προεδρείου απέναντι στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής, που επέτρεψε πλήρη ελευθερία κινήσεων στο συνάδ. Φιλιππίδη για να ψηφίσει την ανακεφαλαιοποίηση. Πρακτικά η δραστηριότητά του εξαντλείται στην συγκέντρωση και προώθηση δικαστικών αγωγών. Δραστηριότητα που ταιριάζει σε προθάλαμους δικηγορικών γραφείων και όχι σε συνδικαλιστική οργάνωση, που οφείλει να κινητοποιεί τον κλάδο για την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκιων του.

Οι δυσκολίες όμως αυτές δεν μας αποθαρρύνουν. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια πιο ενεργητική ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που να ανταποκρίνεται, όσο γίνεται περισσότερο, στις απαιτήσεις των καιρών, προβάλλοντας ως στόχους διεκδίκησης και πάλης:

Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1992 μέχρι σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην ασφάλιση.

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία  –πρόνοια.

Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Άμεση αύξηση των συντάξεών μας στο ύψος που προσδιορίστηκε με τις δικαστικές αποφάσεις.

Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά του Ταμείου μας, όλων των Ταμείων γενικότερα.

Επιστροφή των κλεμμένων με το psi και κάθε άλλη μορφή υφαρπαγής τους (Χρηματιστήριο, Ομόλογα, άτοκη κατάθεση επί δεκαετίες στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Όχι στη συμμετοχή στη νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής, με πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού του από τη συμμετοχή του σ’ αυτή.

Άμεση κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και του νόμου για τις κατασχέσεις – ακύρωση της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών στην εφορία!

Άμεση και δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη προς τα ταμεία!

Για μας είναι καθαρό: Είναι ανάγκη να απαντήσουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, με συνέχεια και συνέπεια, απέναντι στην επίθεση που μας γίνεται για την προώθηση της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, την παράδοση των αποθεματικών του ταμείου στα παιχνίδια του χρηματιστηρίου και στον τζόγο με την Τράπεζα Αττικής. Είναι λοιπόν οι στιγμές που επιβάλλουν να σηκώσουμε και εμείς το φορτίο που μας αναλογεί, για πιο αποτελεσματικούς ταξικούς αγώνες, μέσα από το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής ενός σάπιου συστήματος που δεν παίρνει γιατρειά. Το δρόμο αυτό προτείνουμε να βαδίσουμε σε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες συνταξιούχους Το χρωστάμε αυτό στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, σ’ εμάς τους ίδιους.-