ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 8 ΤΗΣ 1 9 16

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ Δ.Ε.

 

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡ. 8/1.9.16 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 1.9.16 και ώρα 11.30΄ π.μ. το Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Η συνεδρίαση έγινε στον 6ο όροφο του κτηρίου του ΤΣΜΕΔΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην αίθουσα αναμονής των συνεδριάσεων της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, που παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο Μακέδο ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Δούκα στις 30 Μαρτ., του είπε «να παίρνετε την αίθουσα επάνω για να κάνετε ΔΣ, ώσπου να αποφασίσω» (για το αν θα σας δώσω γραφεία).

Παρόντες ήταν όλοι οι σύμβουλοι:

Δούκας Κώστας πρόεδρος, Τζατζάνης Κώστας γ.γραμματέας, Καραπιστόλης Δημήτρης αντιπρόεδρος, Τσιβεριώτης Γρηγόρης ταμίας, Λυγιαζής Κώστας Γραμματέας, Λεμπέσης Χρήστος Κοσμήτορας, Τσουρουνακης Γιάννης, Κατσούλης Γιάννης & Φιλιππίδης Θανάσης, σύμβουλοι.

Παραβρέθηκαν δεκάδες αρωγά μέλη.

 

 

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ & ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Α) Να δημιουργηθούν οι εξής ανοιχτές ομάδες εργασίας στις οποίες, πλην του Προέδρου που μετέχει σε όλες, είναι μέλη οι :

 1. Για το ΤΜΕΔΕ σε συνδυασμό με τα περί επαγγελματικού Ταμείου : Καραπιστόλης, Τσιβεριώτης, Πετράτος,
 2. Για τα δικαστικά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το ΤΣΜΕΔΕ : Φιλιππίδης, Πετράτος, Τσιβεριώτης, Γκουλιούμης,
 3. Για τις ενέργειες στην Κυβέρνηση : Καραπιστόλης, Παπαδήμος, Μαρκάτος, Πετράτος,
 4. Για τις ενέργειες στους Προέδρους Μακέδο, Πλιάκη, Στασινό : Καραπιστόλης, Φιλιππίδης, Μαρκάτος, Πετράτος,
 5. Για την πανελληνιοποίηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ : όλοι οι συνάδελφοι κατά τις γνωριμίες εκάστου
 6. Χρεωστούμενη δημόσια περιουσία : όλοι οι συνάδελφοι ανά Δήμο
 7. Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες : Όλοι οι συνάδελφοι
 8. Για την τράπεζα Αττικής : Τσιβεριώτης, Κατσούλης,

Στις ομάδες εργασίας μπαίνουν και όσοι άλλοι θέλουν.

Ψηφίζεται ομόφωνα η δημιουργία των ομάδων εργασίας, με την παρατήρηση της Πανεπιστημονικής ότι θα συμβάλει με μέλη της στη σύσταση, τη λειτουργία, την επεξεργασία, το περιεχόμενο και την ονομασία των ο.ε., έτσι που να μην υπάρχει τέτοια αντίθεση  με τις αρχές και θέσεις της, που να την καθιστά ασυνεπή. Γι΄ αυτό απέχει σαν ψήφος και δεν συμμετέχει σχετικά με τΙς ο.ε. 2 και 6 ενώ για την 7 δέχεται και θα συμμετέχει εάν ονομαστεί κάτι σαν «χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες μας»

Β) Θα γίνει συνάντηση με τον πρόεδρο Μακέδο μόλις τελειώσουμε Ομόφωνα

Γ) Αποφασίζουμε συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη. Σ΄ αυτή να έχουν κληθεί, αφού προηγηθεί πρόσκληση των ΔΣ των φορέων για συντονισμό, και δικηγόροι και γιατροί.  Συμβούλιο και την Πέμπτη 8 Σεπτ. με προσκαλεσμένα τα ΔΣ (κάποια μέλη- εκπροσώπους τους) γιατρών και δικηγόρων.

Η συγκέντρωση της Πέμπτης  θα καταλήξει σε πορεία- παράσταση στον υπουργό  Κατρούγκαλο. Θα βγάλει  ψήφισμα που θα σταλεί σε ΠΣΟ και διεθνή φόρα, στην Κομισιόν και τους ευρωβουλευτές μας, εκτός Χ.Α. Στη συγκέντρωση θα διαβαστεί κοινή εισήγηση. Το πως θα τοποθετηθούν για τις ιδιαιτερότητές τους οι παρατάξεις θα εξετασθεί στις 8 Σεπτέμβρη. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από συναδέλφους. Θα διαβαστεί το κοινό ψήφισμα.

Ψηφίζουν υπέρ οι 8, καταψηφίζει ο Φιλιππίδης

Δ) Στις 9 του Σεπτέμβρη που γίνεται στην Ομόνοια διαδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική για συνταξιούχους και εργαζομένους, θα συμμετέχουμε με το δικό μας πανό και σημαίες. Υπέρ οι 6, καταψηφίζουν οι Δούκας, Κατσούλης, Φιλιππίδης. Αν κάνει κινήσεις το ΤΕΕ θα συμμετάσχουμε. Ομόφωνα.

Ε) Τη Δευτέρα ώρα 19.30 θα γίνει σύσκεψη στο γραφείο του νομικού που έχουμε αναθέσει τις προσφυγές στο ΣΤΕ κ. Χ. Πολίτη με την ομάδα 2. Να πληρώσουμε τα μεταφορικά εκ Πάτρας του συν Πετράτου. Το ΔΣ έδωσε εντολή στον Α. Φιλιππίδη να συλλέξει από το ΤΣΜΕΔΕ και το Υπουργείο κάθε ΚΥΑ ή ΥΑ βάσει του 4387/16 που μας αφορά. Ψηφίζουν 5, καταψηφίζουν οι 4 της Πανεπιστημονικής.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ & ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

Ο πρόεδρος ευχήθηκε καλή νέα συνδικαλιστική περίοδο και έκανε σύντομο απολογισμό για τις δραστηριότητες που εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ (βλ. Πρακτ. 4) να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ως εξής :

 1. Γράμμα και συνάντηση με Πρόεδρο ΤΣΜΕΔΕ Μακέδο (Εξωδικαστική απόδοση περικοπών κλπ) : Έγινε συνάντηση μαζί με τον Πετράτο, έχετε ενημερωθεί. Πρότεινε πριν τη διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ να μας δώσει τα χρήματα από τις περικοπές, να δώσει άμεσα γραφείο εδώ, το μητρώο με τα e-mails, τις αποφάσεις της ΔΕ του 2016 και να εφαρμόσει την απόφαση του 1 € / μήνα.
 2. Προετοιμασία νομικής ομάδας για προσβολή κάθε ΚΥΑ ή ΥΑ που θα έχει σχέση με το ΤΣΜΕΔΕ : Μετά έρευνα ανατέθηκαν οι προσφυγές ΣΤΕ στον νομικό σύμβουλο του ΠΙΣ καθηγητή κ. Χ. Πολίτη με την ελάχιστη αμοιβή.
 3. Επιτάχυνση με κάθε τρόπο εκδίκασης αγωγής για τις παράνομες μνημονιακές περικοπές : Κατόπιν συνεννόησης προχώρησε στις δέουσες ενέργειες ο νομικός κ. Σ. Παυλάτος. Αν χρειαστεί θα συνδράμει ο πρόεδρος
 4. Συνάντηση πρώτα με Δραγασάκη, Κατρούγκαλο και μετά με Μητσοτάκη, Κουτσούμπα, Λεβέντη, Μαριά κ. ά. : Αποκαταστάθηκε στενή επαφή με τη σύμβουλο Δραγασάκη συνάδελφο Σ. Αλεξοπούλου με τη βοήθεια Παπαδήμου, δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Κατρούγκαλο με τη βοήθεια Μαρκάτου. Αποκόμισε την εντύπωση ότι μπορεί να παίξουν κάποιο θετικό ρόλο οι Κατρούγκαλος και Σπίρτζης. Πρέπει να εστιάσουμε στο ΤΜΕΔΕ που αποτελεί και κατάκτησή μας, ίσως σε συνδυασμό με τις προτάσεις περί επαγγελματικού Ταμείου
 5. Πρόσκληση σε όλες τις κύριες συλλογικότητες μηχανικών για ενιαίο λόγο τεχνικού κόσμου και συνέντευξη τύπου : Αναβλήθηκε διότι, όπως είπε και ο Πρόεδρος Στασινός, κοινή γραμμή υπάρχει αλλού είναι το πρόβλημα.
 6. Γράμμα σε ΑΓΣΣΕ για συμμετοχή κατόπιν πρόσκλησής της σε δραστηριότητες : Όρίσθηκαν σύνδεσμοι οι Καραπιστόλης, Φιλιππίδης και αποκαταστάθηκε στενή επαφή (όχι ένταξη).
 7. Μητρώο Μακέδου : Δεν δόθηκε ακόμα, αλλά θα το πάρουμε. Υπάρχει όμως ο πίνακας των ομότιμων από το ΤΕΕ, περιλαμβάνων 21265 συν, που ήδη απαιτεί μέγα έργο για να αξιοποιηθεί.
 8. Μεταφορά καταθέσεων από Πειραιώς σε Αττικής : Έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από Δούκα, Τζατζάνη και Καραπιστόλη, Τσιβεριώτη.
 9. Λειτουργία ΔΣ κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, εκτέλεση αποφάσεων ΔΣ με διαθέσιμα μέλη ΔΣ και Αρωγά : Έγινε το καλύτερο δυνατό, ως κατατίθεται εδώ, γνωστού όντος ότι ιδίως τον Αύγουστο τα πάντα παραλύουν
 10. Συνάντηση με νέα Διοίκηση Τράπεζας Αττικής. Παρά την ευγένεια και προθυμία της γραμματέως ακόμα να δούμε τη νέα Πρόεδρο Να μην πετάξουμε το 1 δισεκατομμύριο, αλλά και να μη συνεχίσουμε να ρίχνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια στον πίθο των Δαναΐδων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος πρότεινε τη σύσταση και στελέχωση εννέα επιτροπών δράσης (βλ. πιο πάνω στο Α)

Πρόσθεσε με μεγάλη χαρά ότι στο Ρέθυμνο έγινε επιτυχημένη προσπάθεια και δημιουργήθηκε το πρώτο παράρτημα της ΕΣΤΑΜΕΔΕ μετά 70 χρόνια λειτουργίας βάσει του άρθρου 10.7 του καταστατικού μας. Έγινε σύσκεψη με τους Ρεθύμνιους συναδέλφους Χουρδάκη, Ηλιακάκη, Παυλάκη, Τσίπρα, Παπιομήτογλου, Καπελώνη. Αναλύθηκε εισήγησή του της οποίας το σχεδιάγραμμα εμφαίνεται στο συνημμένο 2, και του παραδόθηκε μια πρώτη λίστα 49 συναδέλφων, αποφασίστηκαν δε τα επόμενα βήματα.

Είναι αυτονόητο ότι στις προτεινόμενες ομάδες εργασίας μπαίνουν και όσοι άλλοι θέλουν, οι προτάσεις μου αφορούν την πλειοψηφία.

Στην υπόθεση με τις κινητοποιήσεις και το «δρόμο» είναι απαράμιλλη η Πανεπιστημονική και κατά κανόνα τα βρίσκουμε. Να εισαγάγουμε και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ψήφους με ιμέιλ κλπ. Ίσως βοηθήσουν και βοηθηθούν αυτά και με την αρξάμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε όλη την Περιφέρεια.

Για την υπόθεση γενικά του ασφαλιστικού και της εξαφάνισης του ΤΣΜΕΔΕ, η ανάθεση στον Χ.Πολίτη όπως σας έχω ενημερώσει έχει γίνει και θα το παλέψουμε. Παρουσιάζεται και η υπόθεση με το 6% στον ΕΟΠΥΥ για την Ε.Π., ήδη κάναμε ενέργειες, να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια. Για το σκοπό αυτό κατόπιν επί τόπου τηλεφωνικής επαφής με τον δικηγόρο καθηγητή Πολίτη ορίστηκε συνάντηση της ομάδας εργασίας υπ’αρ. 2 τη Δευτέρα 5/9 στο γραφείο του. Ο Πολίτης μάλιστα του είπε στο τηλέφωνο ότι εγκύκλιοι δεν προσβάλλονται αλλά οι συνέπειές τους (περικοπές κλπ). Άλλο οι ΚΥΑ.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας, σημειώνει ότι η εισαγωγή του προέδρου για το τι έγινε το καλοκαίρι και τις διάφορες πλευρές της δουλειάς μας δίνει μία εικόνα που βρισκόμαστε σήμερα. Σημείωσε ότι το βάρος πρέπει να πέσει όχι στα σημεία που διαφωνούμε, αλλά σ’ αυτό που μας ενώνει και είναι το κύριο: Μας κόβουν από όλους δικαιώματά μας που τα ΄χουμε συγκεκριμένα πληρώσει και πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί και αυτό δεν το εμποδίζουν οι διαφορές μας, όπως αποδείχτηκε και με την εκδήλωση που κάναμε το Δεκέμβρη του ΄15.

Προχωρώντας στην εισήγηση στο θέμα της ημερήσιας διάταξης άρχισε με την επισήμανση ότι με την κινητοποίηση που κάναμε μέσα στις διακοπές μας και με την κοινοποίηση στους αρμόδιους και στο Μακέδο αυτής της κινητοποίησης και της προετοιμασίας της, κάνανε πίσω και αυτό είναι σημαντική νίκη. Και βέβαια αυτοί δεν θα σταματήσουν να επιμένουν στην εφαρμογή της πολιτικής τους και μας ειδοποίησε συνάδελφος πως σκέφτονται να τα πάρουν όλα από την επόμενη καταβολή σύνταξης, αλλά αυτή η «αναβολή» δείχνει την αποτελεσματικότητα που έχουν οι κινητοποιήσεις μας. Έχουμε σαφείς διαφορές ως προς την εκτίμηση για τα δικαστικά και τις νομικές ενέργειες, που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται προσοχή να μην παίξουμε στην περιοχή τη δική τους, στο πλαίσιο των σφαγέων μας, όπως πχ γίνεται με την αποδοχή του αισχρού επιχειρήματος αναλογίας εργαζομένων- συνταξιούχων και ότι οι εργαζόμενοι τρέφουν τους συνταξιούχους, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν διπλοπληρώσει την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (αφού περίσσευαν κι΄ έκαναν σπατάλες και πολυτελή κτήρια και αγόραζαν τράπεζες). Πρότεινε να συνεννοηθούμε στα κοινά σημεία που είναι η κινητοποίηση και η ενεργοποίηση των συναδέλφων.

Στη συνέχεια διάβασε τη γραπτή εισήγησή του που είχε ήδη αποσταλεί σε όλους:

Η αντιασφαλιστική λαίλαπα εφαρμόζεται με όλο και περισσότερο θράσος. Την εξαφάνιση του ταμείου μας και την αρπαγή των αποθεματικών του τη θεωρούν δεδομένη.  Ποτέ  δεν θα συναινέσουμε σε αυτό. Αυτή η στάση και πεποίθηση  εντάσσεται στη γενική διεκδίκησή μας για  συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που  καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Που ακολουθούν την παραγωγικότητα και την τεχνολογική  πρόοδο.

Σήμερα με αφορμή και την παράνομη επέκταση των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις μας, προέχει η άμεση μάξιμουμ δυνατή κινητοποίηση. Αυτή δεν μπορεί πάρα  να είναι αποτέλεσμα επίπονης και συνεχούς δουλειάς όλων μας με βάση συγκεκριμένοι σοβαρό  και ενοποιητικό μαζικό διεκδικητικό προσανατολισμό, που παραμερίζει τις προσωπικές εκτιμήσεις και εγωκεντρισμούς. Κορμός είναι η ενημέρωση – πρόσκληση στους 30.000 συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ που εξαρτάται από την παραχώρηση της κατάστασης των συνταξιούχων από το Μακέδο.

Η μη περικοπή της σύνταξης, όπως το λογάριαζαν το Σεπτέμβρη, αποτελεί σημαντική επιτυχία μας, με τη μεθόδευση που κάναμε. που είδαν ότι υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από τη μεριά μας (συνημμένο 1).

Προτείνουμε συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη. Σ΄ αύτη να έχουν κληθεί, αφού προηγηθεί πρόσκληση των ΔΣ των φορέων για συντονισμό, και δικηγόροι και γιατροί.  Συμβούλιο και την Πέμπτη 8 Σεπτ. με προσκαλεσμένα τα ΔΣ (κάποια μέλη- εκπροσώπους τους) γιατρών και δικηγόρων. Αν κάνει κινήσεις το ΤΕΕ να συμμετάσχουμε, αν έχουν θετικό  περιεχόμενο.

Η συγκέντρωση της Πέμπτης  να καταλήξει σε πορεία- παράσταση στο Κατρούγκαλο. Να βγάλει  ψήφισμα που να σταλεί σε ΠΣΟ και διεθνή  φόρα και την Κομισιόν.

Στη συγκέντρωση διαβάζεται κοινή εισήγηση. Ακολουθούν 5λεπτες τοποθετήσεις των παρατάξεων. Ακολουθούν παρεμβάσεις από συναδέλφους. Διαβάζεται το κοινό ψήφισμα.

Με το τέλος της ομιλίας του γ.γ. ο πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία. Πρόσθεσε ότι ανάλογα με τον αριθμό προσέλευσης μπορεί να γίνεται εκάστοτε χρήση της αίθουσας συγκεντρώσεων του ΤΣΜΕΔΕ ή του εξωτερικού χώρου του και του δρόμου.

Ο αντιπρόεδρος Καραπιστόλης συμφωνεί και με τις κινητοποιήσεις (το «δρόμο») και με τις άλλες τις ενέργειες που πρότεινε ο πρόεδρος.

Ο Τσιβεριώτης ανάφερε ότι από τους έξη πυλώνες του ταμείου μας, έχει μείνει σήμερα η κύρια σύνταξη, η επικουρική, το εφ΄ άπαξ και οι εγγυητικές, καταργήθηκε το ΚΥΤ και ο ειδικός λογαριασμός. Να αγωνιστούμε με όλες τους τρόπους για να σώσουμε τουλάχιστον την περιοχή των συντάξεων. Έθεσε και το θέμα του 1 € που θεωρεί πως είναι σπουδαίο και καθοριστικό για την αναβάθμιση της Ένωσης.

Ο Κατσούλης σημείωσε ότι αυτά που κάνουμε, οι δικηγόροι και οι δρόμοι, να γίνονται, αλλά είναι άλλοθι. Η ουσία είναι πως το κράτος μας πάει εκεί που πάει και χρειάζεται ανατροπή του συστήματος, αλλά όχι επανάσταση του τύπου που επιθυμεί η Πανεπιστημονική.

Ο Φιλιππίδης επικέντρωσε στις 6 Σεπτέμβρη τελική προθεσμία, κατ’ αυτόν, για προσφυγή ενάντια στις ΚΥΑ, δεν συμφωνεί με την πρόταση του γενικού γραμματέα, μόνο τα δικαστικά μετράνε, να μην πούμε τίποτα ενάντια στο Μακέδο. Ο Πρόεδρος αντέτεινε ότι ο δικηγόρος αλλιώς υπολόγισε την προθεσμία λόγω εξαίρεσης του διαστήματος διακοπών  στα ακυρωτικά δικαστήρια.

Ο πρόεδρος παρέμβηκε προβάλλοντας και την τρίτη πλευρά ενεργειών μας πέρα από τα δικαστήρια και το «δρόμο», την ΠΕΙΘΩ με τις ευφυείς ρεαλιστικές λύσεις που πρέπει να προτείνουμε. Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, το μόνο που ενδιαφέρει, γιατί βασίζονται στo κοινό όφελος (win – win).

Ο Τσουρουνάκης, παρέμβηκε σχετικά με τη σύγκληση παραρτήματος στην επαρχία και είπε πως θα φέρει σχετική πληροφόρηση από την ΕΠΕΣΕ που έχει παραρτήματα. Πρότεινε να συγκληθεί ειδικό ΔΣ που να εξετάσει τους τρόπους άμεσης δημιουργίας πολλών παραρτημάτων. Να πιέσουμε να πάρουμε τα e-mail. Η πολιτική αύτη θίγει όλο τον ελληνικό λαό, να συντονιστούμε με όσες δυνάμεις είναι ορθές και αντιστέκονται σήμερα. Στις 9 του Σεπτέμβρη γίνεται στην Ομόνοια διαδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική για συνταξιούχους και εργαζομένους. Προτείνει να συμμετέχουμε. Χαίρεται που άκουσε πολλά για συγκλίσεις στις διεκδικήσεις μας.

Ο Λεμπέσης ανάφερε ότι η πολιτική που υποστηρίζει η πλειοψηφία δεν είναι σωστή. Το κράτος μικραίνει και μεγαλώνουν οι όμιλοι. Να συμμετέχουν πολλοί στους αγώνες, η πολιτική είναι ενιαία, θα κερδίσουμε μόλις το καταλάβουμε ότι έχουμε δύναμη.

Ο αντιπρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο Μαρκάτος είπε να τα βρούμε, και πρέπει να τον ακούσουμε. Αν στη Γενική Συνέλευση του 2017 καταψηφιστούν τα πεπραγμένα τότε πρέπει να γίνουν εκλογές.

Ο Τσιβεριώτης τόνισε την ανάγκη να τρέξουμε για τις προθεσμίες για τις κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Ο Κατσούλης, να συμπεριλάβουμε στη διεκδίκησή μας το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Ο Κούγκας παρέμβηκε στο θέμα της απαραίτητης ομόνοιας στο ΔΣ.

Ο Κουμουνδούρος χάρηκε για το κάλεσμα που έκανε ο πρόεδρος κι ο γενικός γραμματέας και κατέθεσε τη σκέψη ότι μπορεί να μην προχωρήσουν στην περικοπή της σύνταξής μας, εφόσον έχουν υπόψη τις εκλογές του ΤΕΕ το Νοέμβρη. Θα κάνουν πίσω αν γίνουμε πολλοί και έρθουμε σε επαφή και με τους ενεργούς συνάδελφους.

Σόλων Γκουλιούμης : Έκανε λεπτομερή ανάλυση του ασφαλιστικού που έχει μελετήσει σε έκταση. Παίρνω προσωρινή σύνταξη. Σε μερικά σημεία ο νόμος είναι καλύτερος. Παίρνω εφάπαξ που τώρα είναι κάπως καλύτερα από προηγούμενα. Βέβαια από τις 25.000 μας κατέβασαν στις 4, αλλά τώρα έγινε 6000. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι προσβάλλουμε, να παλέψουμε να ξαναδουλέψει ο κοινωνικός πόρος. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο 4387/16 επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους. Τώρα ισχύει η προσωπική αναπλήρωση αλλά μετά το 2018 θα γίνει επανυπολογισμός από το 2002. Ο Πρόεδρος του πρότεινε να γίνει μέλος στην ομάδα για τα δικαστικά κι αυτός αποδέχτηκε.

Μποζίκης Γιάννης: Συμφωνώ με τις προσφυγές, να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα, κέρδισα κι εγώ στα δικαστήρια που είχα, θα πληρώσουν τα παιδιά μας τις συντάξεις μας, η ειδική προσαύξηση δεν είναι σύνταξη.

Μανωλίτσης: Χρειάζεται συναινετικότητα. Ο,τι κατακτήθηκε κατακτήθηκε με αγώνες. Ενωμένοι να κάνουμε κάτι.

Σταματάτου: Συγχαρητήρια για τη συνεργασία προέδρου και γ.γ. Να γίνει σύγκλιση των εισηγήσεων. Να πάμε σαν ΕΣΤΑΜΕΔΕ στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Να τυπώσουμε σημαίες ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Να προσέχουμε τι γράφουμε στο ίντερνετ.

Κύρης Κωνσταντίνος. Συμφωνώ με την κυρία. Παράκληση : λιγότερες πολιτικός λόγος. Ο Ειδικός Λογαριασμός αφορά το μετοχικό μας Ταμείο δεν πρέπει να επιβληθεί 6% σε αυτόν υπέρ ΕΟΠΥΥ (πρβλ στρατιωτικούς).

Ο Φιλιππίδης κάνει πρόταση να έρθει ο Πετράτος. Δεν δέχεται αρχικά να μπει στην επιτροπή ο Γκουλιούμης διότι είναι νέος συνταξιούχος, αλλά μετά συγκατένευσε. Να πάμε με τον Πετράτο και να δούμε τον Πολίτη, μπορεί τη Δευτέρα. Να πληρωθούν τα εισιτήρια του Πετράτου.

 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν και δεκάδες «αρωγά μέλη»

 

Οι Παρόντες:

Ο πρόεδρος Δούκας

Ο γενικός γραμματέας Τζατζάνης

Ο αντιπρόεδρος Καραπιστόλης

Ο ταμίας Τσιβεριώτης,

Ο γραμματέας Λυγιαζής

Ο κοσμήτορας Λεμπέσης

Τα μέλη Κατσούλης, Τσουρουνάκης, Φιλιππίδης

 

 

 

 

 

 

Συνημμένο 1

 

ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Ένωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων

Κολοκοτρώνη 4, Αθήνα 105 61 & Π.Π.Γερμανού 3-5 (πλατεία Κλαυθμώνος), Αθήνα 105 61,

6977253957, 6956546076, acrocosmos@gmail.com, kostas.tzatzanis@gmail.com

25.8.2016

 

Προς το σύνολο των συναδέλφων μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και όλους τους συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ

Κοινοποίηση: κ. Μακέδο, πρόεδρο ΤΣΜΕΔΕ και κ. Πλιάκη πρόεδρο ΕΤΑΑ

 

 

Συναδέλφισα, συνάδελφε                              

 

Καλέσαμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Πέμπτη 1 9 16 στις 11.30΄ στον 6ο όροφο του ΤΣΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος, με θέμα:

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ & ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ.

 

Και καλούμε στο συμβούλιο αυτό να παρευρεθούν και να πουν τη γνώμη τους όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι συνταξιούχοι μηχανικοί.

 

Η απόφασή μας γι΄ αυτή την ενέργεια υπαγορεύεται από την ανάγκη άμεσης αντίδρασης στην περικοπή από 40 ως 70 ευρό από τις συντάξεις μας, που θα καταβληθούν τέλος Αυγούστου. Το Υπουργείο, πάρα τη ρητή διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων, έστειλε εγκύκλιο γι΄ αυτή την περικοπή και η Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να εφαρμόσει μια παράνομη ουσιαστικά εγκύκλιο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, την ώρα που σου κόβουν δικαιώματα και το μαθαίνεις, δεν χωράνε δισταγμοί, δείχνεις όσο μπορείς την αντίστασή σου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, γιατί αν δεν το κάνεις, το μέτρο περνά εύκολα, και ενισχύεται η όρεξή για νέα μέτρα.

Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες για μια τέτοια κινητοποίηση αυτή την περίοδο και σ΄ ένα τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όπως τις καταλαβαίνουν και οι σφαγείς μας. Η επιτυχία της κινητοποίησης αυτής, σαν πρώτη αντίδραση, είναι δυνατόν να καταστεί σημαντική, αν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε, ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν να έρθουν, ότι έχουν και λόγο και ρόλο. Π.χ. η αποστολή ιμέιλ συμπαράστασης, έκφρασης αγανάκτησης και θέλησης για αντίδραση θα είναι χρήσιμη.

Κυρίως κάντε προσπάθεια να έρθετε σε αυτό το ΔΣ όσοι μπορείτε, είναι τεράστιας σημασίας η παρουσία σας, μπορεί να κάνει πολλούς να το σκεφτούν, και γενικότερα θα αποτρέψει, περιορίσει τη όρεξή τους για τις παραπέρα περικοπές που σχεδιάζουν. Αυτό μπορούμε σήμερα, ας το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τουλάχιστον να μειώσουμε τους ρυθμούς σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας, ώσπου ένα ρωμαλέο κίνημα που κτίζεται και με τις σημερινές κινητοποιήσεις, να τους αναγκάσει να συνετισθούν και να σταματήσουν τις περικοπές σε βάρος μας.

 

Μαζί θα συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι γίνεται σήμερα, θα ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για τις ενέργειες και κινητοποιήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την περίοδο, και που αυτές κυρίως λογαριάζουν οι καταστροφείς μας.

 

Για το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Ο Πρόεδρος ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ

(6977253957 acrocosmos@gmail.com)

Ο Γενικός Γραμματέας ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ

(6956546076 kostas.tzatzanis@gmail.com)

 

 

Ως πότε η η Διοικούσα Επιτροπή ΤΣΜΕΔΕ θα μας στερεί τη στέγασή μας και τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους 30.000 συνταξιούχους του;                                                           

 

 

 

Συνημμένο 2

 

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Καταστατικό 70 ετών, άρθρο 10.7, νέο καταστατικό, Ένωση προσώπων χωρίς ΑΦΜ

Λίστα Ημέιλς

30000 – 3000 – 434

ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ τέλος

ΤΜΕΔΕ ελπίς

Βαλκανιοποίηση

Εξανδραποδισμός κ εισφορές, 5-6000/έτος φεύγουν

—————-

Μνημονιακές περικοπές αγωγές Σ. Παυλάτος

Περικοπές συντάξεων, επικουρικών προσφυγές Χ. Πολίτης ΠΙΣ

6% ΕΟΠΥΥ στον ΕΛ

Προσωπική αναπλήρωση αλλά νέοι ? κόφτης ? 2018 ?

ΤΜΕΔΕ και επιδότηση εισφορών, συντάξεων, εφάπαξ ίσως ως επαγγελματικό Ταμείο

Εξωδικαστικοί συμβιβασμοί 2288/15 ΣΤΕ

—————-

Κυβέρνηση

Πολιτικοί

Πρόεδροι

Επιστήμονες

Συνταξιούχοι

Πανελληνιοποίηση (κ νέο Σύνταγμα)

Α/Δ

Δρόμος, λειτουργικές καταλήψεις (π.χ. πτωχευσάντων), απεργίες χωρίς λήξη

—————-

Εναλλακτικές (αλλαγή σχέσης) :

14 δις

PSI + τριμερής + υπάρχοντα è τεκμηριωμένα δημόσια περιουσία ανά Δήμο εντός διετίας βάσει 4046/12 : ΣΟΚ

Φιλέτα / Δήμο για ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι συνελεύσεις προτείνουν – με Ηψηφοφορίες όλοι αποφασίζουν – ανακλητοί εκτελούν

Μικρομελέτες σκοπιμότητας

Επίβλεψη διαφάνειας

Όχι υποκλοπή από ενεργούς

Αειφόρος Ανάπτυξη

Αξελός γηροκομείο

Τράπεζα : Ελληνική (Σκλαβενίτης), Αναπτυξιακή, Ηθική (Καρδίτσα, Μ.Unus), 100%

—————–

Πρώτο παράρτημα / πιλοτικό / πρωτοβουλίες

Εγγραφή μητρώο

Οι συνταξιούχοι μέγα κεφάλαιο : χρόνος, κάποια αυτάρκεια, εμπειρία, διάθεση προσφοράς : Σε προτάσεις, μικρομελέτες, έλεγχο διαφάνειας, επίβλεψη, παραλαβή για μη κακοτεχνίες, κοινωνική ανταπόδοση π.χ. ώθηση για αυτοδιαχείριση όσων πτωχεύουν

Νεοκοινοτική ανάπτυξη : τουριστικά χωριά, εναλλακτικός τουρισμός (εκπαίδευση, υγεία), silicon valley, κατασκευή πρωτοτύπων. Συστήματα προκατ. Πρβλ. Μάρδα, Δούκα, …

————————————————————————————————