ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 21 ΜΑΗ 10.30 ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ—————————–ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ως ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Συνταξιούχων πρωτοστατήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια μαζικοποίησης της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Για την κατάκτηση αγωνιστικού ταξικού προσανατολισμού στη δράση της, με βάση τα δικαιώματα και τις ανάγκες των συνταξιούχων. Για τη συμμαχία με τους εργαζόμενους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ στο δρόμο του αγώνα συνταξιούχων και εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική άρχουσας τάξης –Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους. Επιγραμματικά και μόνο:

– Με την παρέμβασή μας, από σύλλογο-σφραγίδα, που κρατούσε την Ένωση η διοίκηση Φιλιππίδη, μπορέσαμε να τον ανοίξουμε σε περισσότερους συναδέλφους. Προσπαθούμε γι΄ ακόμη περισσότερους, που θέλουν το σύλλογο ενεργό κομμάτι του αγωνιζόμενου συνταξιουχικού κινήματος.

– Οι Γενικές μας Συνελεύσεις δεν αποτελούν πια μια συνοπτική τυπική διαδικασία έγκρισης πεπραγμένων, μετατρέπονται σε βήμα προβληματισμού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την ανάκτηση όσων κατακτήσεων μας έχουν αφαιρέσει.

– Με πρωτοβουλία μας διαμορφώθηκε η πρώτη ιστοσελίδα της Ένωσης ώστε να ανοίξει δρόμος αγωνιστικής επικοινωνίας με όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους, παλεύουμε τώρα να πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο, να απαλλαγεί από μισαλλόδοξες αναρτήσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν, αντίθετα αντιστρατεύονται τους στόχους και τα οράματα των συνταξιούχων, του λαού μας συνολικότερα.

– Σπάσαμε την κωλυσιεργία της πλειοψηφίας του ΔΣ σχετικά με την εκπόνηση πρότασης για ένα νέο καταστατικό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των συναδέλφων μας, αναρτήσαμε τις μέρες αυτές την ολοκληρωμένη πρότασή μας.

– Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να μη καταντήσουν τα γραφεία της Ένωσής μας, ως συνδικαλιστικού φορέα, προθάλαμος δικηγορικών γραφείων για την προώθηση δικαστικών αγωγών, αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια διαδικασία.

– Μα πάνω απ’ όλα, και κόντρα στις θέσεις της πλειοψηφίας – των δύο άλλων παρατάξεων που προεκλογικά βρίσκονταν δήθεν στα μαχαίρια – συνεχίσαμε να δείχνουμε το δρόμο του αγώνα τόσο μέσα από τα κείμενά μας όσο και με τη συμμετοχή μας, ως Πανεπιστημονική συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, στις κινητοποιήσεις όχι μόνο των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων αλλά και του αγωνιζόμενου τμήματος των εργαζόμενων μηχανικών.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Κοινή είναι η επίθεση που δεχόμαστε σε κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, κοινός και ο αντίπαλος μας: η άρχουσα τάξη της χώρας και οι διεθνείς της σύμμαχοι, «εταίροι –δανειστές». Κοινός είναι και ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε για να κερδίσουμε πίσω όσα μας στέρησαν, για τη μοναδική διέξοδο που ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη σήμερα: να γίνει ο κύριος του πλούτου που παράγει, καταργώντας την εκμετάλλευση και τα παράσιτα που ζουν από το μόχθο του.

Η «αντι-Πανεπιστημονική» συμμαχία, της πλειοψηφίας του ΔΣ, που  συγκροτούν η δεύτερη και τρίτη σε ψήφους παρατάξεις στις τελευταίες αρχαιρεσίες της  ΕΣΤΑΜΕΔΕ, συγκροτήθηκε στη βάση της ουσιαστικής τους ταύτισης, όπως και οι ίδιες επαίρονται, στην  αποδοχή και προώθηση της αντιλαϊκής-αντιασφαλιστικής πολιτικής. Ταύτιση  που εκφράζεται στο σύνολο των αποφάσεων του ΔΣ για σημαντικά ζητήματα. Η συμφωνία τους αυτή εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή και στην επιλογή να μην εκλεγεί κομμουνιστής πρόεδρος, στη βάση ενός  αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου, παρότι η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, με 35%. Ήταν λοιπόν φυσικό η συμμαχία αυτή να συνεχίσει με συνέπεια τη στήριξη και προώθηση της  καταστροφικής πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση της περιόδου που εξετάζουμε. Ακόμα και οι 3 ανακοινώσεις,  που κάτω από την πίεσή μας συμφώνησε να εκδοθούν για συμπαράσταση στις Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις των  συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, έγιναν για «τα μάτια του  κόσμου», χωρίς να πάρει κανένα μέτρο για ενημέρωση και κινητοποίηση των  συναδέλφων. Άλλωστε ούτε λέξη δεν αναφέρει γι΄ αυτές στον  απολογισμό της. Κι ο λόγος είναι απλός: Η πλειοψηφία του ΔΣ της  ΕΣΤΑΜΕΔΕ δε μπορεί να κρύψει την αποστροφή της για τις κινητοποιήσεις  εργαζομένων και συνταξιούχων, όταν δεν τις καταγγέλλει. Όπως κατήγγειλε  τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με τη  συμμετοχή του Ταμείου στις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της  Τράπεζας Αττικής.

 

Τα μόνα που έκανε η συμμαχία που συγκρότησε το προεδρείο του Δ.Σ., και με περισσή αυτοϊκανοποίηση προβάλλει, ήταν:

 

–    Η προσπάθεια παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των συναδέλφων για ακόμα μια φορά, με την ανάληψη της συνδικαλιστικής ευθύνης από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ για τις ομαδικές αγωγές–προσφυγές στα δικαστήρια. Η ουσία είναι πως δεν λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική με δικαστικές προσφυγές στη δήθεν «ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Η «δικαστική εξουσία» αποτελεί τμήμα της ίδιας εξουσίας που προωθεί αυτή την πολιτική. Είναι το ΣτΕ που πριν λίγους μήνες, σε σχέση με την προσφυγή του ΤΕΕ, έκρινε συνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου του 2011, για το ΤΣΜΕΔΕ. Ήδη, με απόφαση του τέλους 2012 και με έξοδα πληρωμένα από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 4000 ευρώ (!), κατάφυγαν πιλοτικά στα δικαστήρια με αγωγές και χάσανε τη δίκη. Κι΄ αυτό ξεχνούν να το αναφέρουν, όπως οφείλουν, παρακινώντας αντίθετα τους συναδέλφους να κάνουν αγωγές. Σήμερα επικαλούνται μια μη «καθαρογραμμένη» απόφαση του ΣτΕ, σαν φερέφωνα των επώνυμων μεγαλοδικηγόρων που πλουτίζουν από τη «δικαστική απόκρουση» πολιτικών αποφάσεων, τις οποίες κατά τα άλλα προωθούν και υπηρετούν ως οπαδοί της Ε.Ε. και του μονόδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μαζί και της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας στο ασφαλιστικό σύστημα! Αποκρύπτουν σκόπιμα, στην περίπτωση μερικής δικαστικής «δικαίωσης», το γεγονός, όπως έχει αποδείξει όλη η προηγούμενη εμπειρία, ότι το όποιο αποτέλεσμα θα εξουδετερωθεί με νέες πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις από τους πολυποίκιλους μηχανισμούς καταλήστευσής μας. Έχουμε πλέον πλούσια πείρα από την αναστολή εφαρμογής οποιασδήποτε κατ’ εξαίρεση «θετικής» για τους εργαζόμενους απόφασης δικαστηρίων. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς δε μπορεί να μετατρέπονται σε μηχανισμούς δικαστικών προσφυγών και πελατείας στα γραφεία «εργολάβων» μεγαλοδικηγόρων, αντίθετα πρέπει να οργανώνουν τη δική μας αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης.

 

–    Ο μηχανισμός αυτόματης είσπραξης της συνδρομής στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που επιχειρεί να θεσπίσει η πλειοψηφία της Διοίκησης, σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση Γαμβρίλη, στοχεύει στο να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη μάζα των συνταξιούχων από τη συνδικαλιστική δράση και δίνει δυνατότητες στον εργατοπατερισμό για κατασπατάληση των χρημάτων που ευελπιστούν ότι θα εισρεύσουν στο ταμείο της Ένωσης, σε ανούσιες εκδηλώσεις και «δραστηριότητες» ενεργητικής στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής και αντιδραστικής ιδεολογίας και, στο πλαίσιο αυτό, για διορισμό υπαλλήλου/ων, όπως έχει ήδη εκφραστεί.  Η αυτόματη εγγραφή στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, διαδικασία απόλυτα ξένη με τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού, παρουσιάστηκε μάλιστα στην ανακοίνωση του ΔΣ με τέτοιο τρόπο, που αποσιωπά, αν δεν απαγορεύει, τη δυνατότητα πληρωμής των συνδρομών με τον κλασσικό τρόπο στον Ταμία. Με δεδομένη, μάλιστα, τη διάταξη του καταστατικού ως προς την επίτευξη απαρτίας για την τροποποίησή του, η θέσπιση της αυτόματης είσπραξης των εισφορών δένει χειροπόδαρα την ΕΣΤΑΜΕΔΕ με τις αλυσίδες του ισχύοντος παρωχημένου καταστατικού με πλήθος ασαφών αλλά και αντικρουόμενων μεταξύ τους διατάξεων.

 

Η συνεργασία τύπου «δύο σε ένα» της παράταξης των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «μάχιμων» (ειρωνεία κι αυτή) συνταξιούχων μηχανικών με την παράταξη Φιλιππίδη, που διοικεί σήμερα την  ΕΣΤΑΜΕΔΕ, συναινεί στην  προώθηση της καταλήστευσης του Ταμείου και κατάργησης των δικαιωμάτων μας:

 

 • Στήριξε και στηρίζει τη διαρκή αιμορραγία των αποθεματικών μέσω της «επένδυσης» στην Τράπεζα Αττικής με συνεχόμενες τοποθετήσεις αποθεματικών εκατοντάδων εκ. ευρώ στο άπατο βαρέλι της.
 • Στήριξε όλες τις καταστροφικές νομοθετικές ρυθμίσεις εφαρμογής της ανταποδοτικότητας στη κοινωνική ασφάλιση των προηγουμένων ετών για το Ταμείο μας.
 • Δεν αντέδρασε όταν στέρησαν το ταμείο μας από τις εισφορές των μεγαλοεργολάβων
 • Διαφημίζει και σπρώχνει την ιδιωτικοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ, ως «Αυτοδιοίκητο Ασφαλιστικό Οργανισμό», την απαλλαγή του Κράτους που καταλήστευσε τα Ταμεία, από τις υποχρεώσεις του για παροχή σύνταξης και ασφάλισης σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες
 • Συναινεί στη συνεχιζόμενη αντιασφαλιστική πολιτική, προωθώντας αυτούσια την πολιτική της διοίκησης Φιλιππίδη. Άλλωστε τον ίδιο επέλεξε και διόρισε στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ η για «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση, μαζί με την υπόλοιπη «νέα» διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ (βλέπε Γαμβρίλη) και τον «αριστερό» πρόεδρο του ΕΤΑΑ, που σε μια από τις πρώτες πράξεις του υπέγραψε τη νέα κλοπή 200 εκ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ, σαν πρώτη δόση στήριξης της «εθνικής διαπραγμάτευσης».
 • Αποστρέφεται τις κινητοποιήσεις και την αγωνιστική οργάνωση των συνταξιούχων. Ανέβαλε αντικαταστατικά, επί σχεδόν ένα εξάμηνο τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Ματαίωσε αποφασισμένη αρχικά, με αγωνιστικό προσανατολισμό ημερίδα που πρότεινε η Πανεπιστημονική. Άμα δει κανείς τα πρακτικά θα εντυπωσιασθεί από τη μεθόδευση της ματαίωσης. Νέκρωσε τις Επιτροπές ουσίας, όπως του Καταστατικού, του μηχανογραφικού κλπ εξοπλισμού, διεκδίκησης χώρου στο νέο κτήριο, βελτίωσης παροχής υπηρεσιών από ΤΣΜΕΔΕ, (συντάξεων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ), που και σαν τίτλους τις έπνιξε σε πληθώρα ανούσιων και αμετροεπών επιτροπών που δεν συνήλθαν ποτέ.
 • Καμιά εναντίωση στην «καταπάτηση» του κληροδοτήματος Αξελού.
 • Δεν τόλμησαν να εκδώσουν ούτε μια καταγγελία για τη στάση του Γαμβρίλη που κωλυσιεργεί, στην πράξη αρνείται, ως πρόεδρος να δώσει στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας και ενημέρωσης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ με παροχή καταλόγου των εν δυνάμει μελών μας.
 • φτιαξαν αυθαίρετα λογαριασμό φέις μπουκ, χωρίς απόφαση έγκρισης του Δ.Σ. τον οποίο μέλη του ΔΣ και άλλοι κατακλύζουν με αντιδραστικού χαρακτήρα αναρτήσεις. Κατέκλυσαν το σάιτ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ με παρόμοιες απαράδεκτες αναρτήσεις ρατσιστικού – αντικομμουνιστικού περιεχομένου. Έφτασαν να αναρτούν βίντεο για τα ούφο (!). Μέχρι και διαφήμιση για τον όμιλο του «Υγεία» είχαν αναρτήσει και την κατέβασαν ύστερα από δική μας διαμαρτυρία. Από τη συγκέντρωση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ του περασμένου Δεκέμβρη που τα επισημάναμε, αρνούνται την   πρόταση μας για συζήτηση σχετικά με το σάιτ, κάτι που απέφυγαν να συζητήσουν στο ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και μετά την προ δυο μηνών κατατεθειμένη ολοκληρωμένη πρότασή μας

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η Γενική Συνέλευση, παράλληλα με την καταψήφιση των πεπραγμένων, οφείλει να δώσει σημαντικό μήνυμα διόρθωσης αυτής της καταστροφικής πορείας, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, λαμβάνοντας αγωνιστικές αποφάσεις και δίνοντας σχετικές κατευθύνσεις προώθησης όλων των παραπάνω θεμάτων στη θετική κατεύθυνση που δίνεται στο παρόν, με κύριο βάρος:

– Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ. Όχι στη διαδοχική αφαίμαξη των πόρων και των αποθεματικών του.

– Συντονισμός με τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, ενεργητική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους και σε κάθε άλλη συλλογική μαζική αγωνιστική εκδήλωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

– Τέρμα στην κωλυσιεργία της πλειοψηφίας για την τροποποίηση του καταστατικού, να οριστεί καταστατική συνέλευση μέσα στον προσεχή Οκτώβρη το αργότερο.

– Επαναφορά του ιδιωτικού χαρακτήρα των αγωγών-προσφυγών, χωρίς ανάμιξη του ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

– Να σταματήσει η διαδικασία θέσπισης της αυτόματης είσπραξης των εισφορών, που δεν προβλέπεται, αντίθετα αντιστρατεύεται το καταστατικό.

– Να αναβαθμιστεί το σάιτ σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση της Πανεπιστημονικής έτσι που να καταστεί ζωντανός καθρέφτης των δραστηριοτήτων μας, βήμα εποικοδομητικών ιδεών απέναντι στο μυστικισμό και τη μισαλλοδοξία. Ιδεών αντάξιων των επιστημόνων μηχανικών που φιλοδοξούν να προσφέρουν στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας. Ανάπτυξη που έχει ως προϋπόθεση την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τη  μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής στα πλαίσια της δικής μας, όλων εμάς, Λαϊκής Εξουσίας.

Να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα με τον αγώνα μας:

 • Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι απο το 1992 μέχρι σήμερα.
 • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην ασφάλιση.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία–πρόνοια.
 • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες
 • Άμεση αύξηση των συντάξεών μας στο ύψος που προσδιορίστηκε με τις δικαστικές αποφάσεις
 • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά.
 • Επιστροφή των κλεμμένων με το psi και κάθε άλλη μορφή υφαρπαγής τους (Χρηματιστήριο, Ομόλογα, άτοκη κατάθεση επί δεκαετίες στην Τράπεζα της Ελλάδος).
 • Ακύρωση της συμμετοχής του Ταμείου στη νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.
 • Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής, με πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού του από τη συμμετοχή του σ’ αυτή.
 • Άμεση κατάργηση του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις –ακύρωση της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών στην εφορία!
 • Άμεση και δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών –δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα απο χρέη προς τα ταμεία!