Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

Οι φίλοι μας οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

10850225_1529059420686685_340403171592428402_n
Οι φίλοι μας οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.
Μέρος πρώτο

 

Εάν λοιπόν πιστεύει κάποιος πως οι Γερμανοί τα έχουν μαζί μας από το 1940 κάνουν λάθος.
Θα έλεγα πως δεν τα έχουν καθόλου με κανέναν και το μόνο που επιδιώκουν είναι να έχουν μια θέση με ισχυρή παρουσία για να μην εξοντωθούν από τις δυνάμεις γύρω τους.
Είναι εύκολο και συνηθισμένο να ρίχνουμε το φταίξιμο στον άλλον όταν δεν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Για τούτο κι έχω γράψει πως δεν έχει σημασία αυτό που σου προτείνει ο άλλος να κάνεις, όσο έχει σημασία αυτό που θα επιλέξεις εσύ τελικά να πράξεις.
Το ερώτημα είναι τί επιλογές έχεις;
Τί σου επιτρέπουν , τί σου απαγορεύουν και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πώς κατορθώνουν τελικά και σ’ εμποδίζουν να έχεις περισσότερες επιλογές.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή (όσο μας επιτρέπει ο χώρος)και ας μου συγχωρέσετε αυτή την ιστορική αναδρομή που θα κάνω, αλλά πάντα έχει σημασία αυτό που συνέβη χθες για αυτό που θα ακολουθήσει αύριο.
Είναι δύσκολο να τοποθετήσεις την αρχή καθώς για την Ελλάδα υπάρχουν πολλά σημεία αρχής και τέλους της Ιστορίας της.
Υπάρχει μια αρχή της Ιστορίας των Ελλήνων από τότε που γνωρίζουμε την ύπαρξη τους έως το τέλος, το οποίο ξεκινά ως νέα αρχή, με μια άλλη εικόνα των Ελλήνων έχοντας πλέον εκπρόσωπους τους Αλεξανδρινούς.
Οι Αλεξανδρινοί ως αρχή έχουν ένα παράξενο τέλος με την δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1821 και από εκεί ξεκινά μια άλλη νέα αρχή των Ελλήνων μη γνωρίζοντας ακόμα πότε θα έχουν τέλος και αυτοί.

Για να μην σπαταληθεί όμως ο χώρος θα ξεκινήσουμε από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα από την Επανάσταση του 1821.
Τι υπήρχε όμως λίγο πιο πριν απ’ το 1821;
Ένα ερώτημα που έχουν δοθεί πολλές απαντήσεις, άλλες ατεκμηρίωτες, άλλες ως υποψίες κι άλλες βάση των κακογραμμένων (ίσως εσκεμμένα) ιστορικών γεγονότων. Βάση όμως αυτού που υπήρχε (με την όποια μορφή το γνωρίζουμε) θα μπορέσουμε να δούμε, που βασίστηκε αυτό τελικά που δημιουργήθηκε.

Η επίσημη Ελληνική Ιστορία μας παρουσιάζει πως η Ελλάδα πριν την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς ήταν το Βυζάντιο το οποίο ονομάζει ο κάθε Έλληνας και Ελληνικό.
Δεν μας εξηγεί όμως κανένας γιατί ονομάστηκε (κι έχει ακόμα την ονομασία) Νέα Ρώμη η Κωνσταντινούπολη κι όχι Νέα Αθήνα, όπως θα ήταν το σωστό εάν ήταν κάτι με Ελληνικές ρίζες ή προοπτικές.
Δεν εξηγεί κανένας την ύπαρξη Αυτοκρατόρων στο Βυζάντιο με καταγωγή από οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα, στο μεγαλύτερο ποσοστό και γιατί ο στρατός του Βυζαντίου ήταν πολυεθνικός και μισθοφόροι σε αντίθεση με τον Ελληνικό στρατό όπου αποτελείτο από Έλληνες μόνο.
Δεν εξηγεί την ύπαρξη των Βησιγότθων στα στρατεύματα του Βυζαντίου και να, που υπάρχει από τότε η ύπαρξη των Γερμανών στην σχέση τους με τους «Έλληνες» (εάν πράγματι ήταν Έλληνες οι Βυζαντινοί) .
Δεν μας εξηγεί εάν ευσταθεί πως το Βυζάντιο είναι μια έμπνευση του Γερμανού Ιερώνυμου Βόλφ από το 1557 με την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Corpus Historiae Byzantinae σε 34 τόμους. Αυτό που υιοθετήθηκε αργότερα (τον 17ο αιώνα) από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ ‘της Γαλλίας και το προώθησε ποιός ξέρει για ποιό λόγο και ποιά συμφέροντα.

Εάν όμως δεν ήταν το Βυζάντιο η Ελλάδα, τότε διαπιστώνει κάποιος ένα τεράστιο κενό ύπαρξης Ελλήνων στο Ελληνικό έδαφος ή την ύπαρξη ελάχιστων σκλαβωμένων Ελλήνων χωρίς κανένας να μας εξηγεί από ποιούς ήμασταν σκλαβωμένοι πριν από την ύπαρξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θα διαβάσουμε βέβαια για την ύπαρξη της Φραγκοκρατίας, αλλά κανένας δεν θα αναφέρει πως η επίσημη γλώσσα και γραφή εκείνη την εποχή, ήταν η Γαλλική εδώ στην Ελλάδα.
Κανένας δεν θα αναφέρει πως ήταν τα λατινικά ως γραφή και γλώσσα νωρίτερα για πολλούς αιώνες ως η επικρατέστερη.
Κανένας δεν θα αναφέρει τον ρόλο που έπαιξε ο Ολλανδός Έρασμος σχετικά με την προφορά της Ελληνικής γλώσσας, λες και δεν μιλούσε κανένας Έλληνας τότε τα Ελληνικά για να τον διαψεύσει ή να επαλήθευση αυτή την προφορά των Ελληνικών που πρότεινε ο Έρασμος.
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του και εγώ ας παρουσιάσω την εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε πριν το 1821 για να δούμε σε ποιά βάση τοποθέτησαν το νέο Ελληνικό κράτος.

Η διαμάχη ανάμεσα σε Άγγλους και Γάλλους κρατούσε καλά και οι Γερμανοί είχαν τους Ρώσους από την άλλη πλευρά να επιδιώκουν την επαφή τους με την Ευρώπη αλλά και με το Αιγαίο.
Ο θρησκευτικός πόλεμος ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κρατούσε καλά και η διαφορά των τακτικών τους ήταν, πως οι Ανατολικοί κρατούσαν την εξουσία με Αυτοκράτορες ως ηγέτες, ενώ οι δυτικοί κράτησαν (μετά την απομάκρυνση της έδρας που είχε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την Ρώμη) μόνο την θρησκευτική ιδιότητα, συνυπάρχοντας με διάφορους Βασιλείς και μόνο όσους ανέχονταν τις Καθολικές θρησκευτικές τους επιρροές, στους λαούς τους.
Η εκδίκηση της δυτικής θρησκευτικής πλευράς (για την επίθεση εξόντωσής του Δυτικού τμήματος από τον Αλάριχο με την εύνοια του Ανατολικού τμήματος) δεν άργησε και εκδηλωθεί με την δημιουργία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η οποία είχε ως έναρξη το 962 και πτώση το 1806 από τον Ναπολέοντα.
Στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ενσωματωμένες η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Δημοκρατίας της Τσεχίας (Βοημίας), η Σλοβενία, το Βέλγιο και η Ολλανδία καθώς και μεγάλα τμήματα της σημερινής Πολωνίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Το χρονικό διάστημα της ύπαρξης της και πριν την δημιουργία της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, υπήρχε η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 όπου ήταν και η αρχή του τέλους για τους έχοντες πολύ αργότερα την ονομασία Βυζαντινοί.
Το 1450 (τρία χρόνια δηλαδή πριν την άλωση από τους Οθωμανούς) οι Βυζαντινοί διοικούσαν μόνο στο έδαφος της Κωνσταντινούπολης και σε αρκετά μεγάλη έκταση της Πελοποννήσου.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα επικρατούσε η κυριαρχία των Ενετικών κτήσεων (κάποια παράλια της Πελοποννήσου, την Κέρκυρα , την Κρήτη, την Εύβοια) , των Γενουατών κτήσεων (Λέσβος κλπ) , το Δουκάτο της Νάξου( Σύρος με άλλα γύρω νησιά), και των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη(Ρόδος κπλ), καθώς και κάποια άλλα κρατίδια σε Αττική ,Ήπειρο κλπ).

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε καταλάβει όλη την περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας και τον Θεσσαλικό κάμπο από την Ελληνική γη και είχε κυκλώσει την Κωνσταντινούπολη από βορά , νότο, δύση και ανατολή.
Αυτή ήταν η κατάσταση καταγεγραμμένη σε χάρτες τότε, οι οποίοι προδίδουν πολλά περισσότερα από τους ιστορικούς της εποχής.
Κι από την άλλη οι Οθωμανοί λειτούργησαν ως σύμμαχοι των Άγγλων, όσο και των Ρώσων για κάποια περίοδο.

Ο λόγος που η επανάσταση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο το 1821, ήταν μόνο επειδή είχαν εξαντληθεί τα στρατεύματα των Ενετών και των Οθωμανών (επτά Ενετό-Τουρκικοί πόλεμοι στην Πελοπόννησο) με τις αλλεπάλληλες μάχες για την διεκδίκηση της περιοχής αυτής, χωρίς να δώσουν ποτέ σημασία εάν υπήρχαν ντόπιοι Έλληνες ή όχι.
Εκείνο όμως που θα διαπιστώσει κάποιος μελετώντας την τότε ιστορία έστω και με την μορφή που ήταν καταγεγραμμένη, είναι η ύπαρξη μεγάλης ανοχής για θρησκευτικές ενέργειες του Πατριαρχείου.
Αντίθετα με όσα μας έμαθαν τα σχολικά βιβλία, υπήρχαν μεγάλες σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας παντού στην γη της Ελλάδας αλλά και στην σημερινή Τουρκία.
Στην Μεγάλη του Γένους Σχολή η οποία ιδρύθηκε μες την καρδιά τότε της Τουρκίας, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης (από το 1454) όσο και στην Ιερή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μαθήτευσαν όλες οι μεγάλες Φαναριώτικες οικογένειες αλλά και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Υψηλής Πύλης (ακόμη και Τούρκοι) μέχρι και πολιτικοί του Νέου Ελληνικού κράτους.
Από την άλλη στην Ελλάδα υπήρχε η Σχολή της Δημητσάνας και άλλες πολλές διάσπαρτες στην Ήπειρο στην Πελοπόννησο και γενικά στο Ελληνικό έδαφος.

Μια ρημαγμένη όμως γη από ντόπιους Έλληνες ήταν η Ελλάδα όταν αποφάσισαν κάποιοι να εμπνευστούν την Ελληνική επανάσταση.
Είχε ένα καλό όμως γι αυτούς αυτή η ερημιά. Μπορούσαν να καλέσουν από παντού κόσμο για να εγκατασταθούν σε αυτή την ερημωμένη γη.
Τους έδινες γη και τους ζητούσαν απλά να την υπερασπιστούν με όποιους ντόπιους είχαν απομείνει και με όσους μπορούσαν αυτοί να στρατολογήσουν απ’ όπου ήθελαν. Πρόσφερες στους μεν πλούτο και εξουσία και στους δε ελάχιστους ντόπιους, μια πατρίδα που την είχαν χάσει από χρόνια πριν.
Το αποτέλεσμα θα ήταν άριστο για τους εμπνευστές, εάν δεν υπήρχαν διάφορες παρενέργειες από αυτό το εγχείρημα.
Τα προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν από τον ντόπιο φτωχό λαό, αλλά από τις διαμάχες ανάμεσα στους προεστούς (υποτακτικούς στους Οθωμανούς νωρίτερα) και κάποιους εισαγόμενους, αυτούς όπου μετέπειτα ονόμασαν ήρωες της επανάστασης η ιστορία. Ακόμα και κάποιους άλλους που χρίστηκαν φιλέλληνες για τους ιστορικούς της εποχής.

Σημασία έχει πως απώτερος σκοπός των εμπνευστών ήταν η δημιουργία ενός κράτους που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα αυτών που θα βοηθούσαν περισσότερο να στηθεί το Ελληνικό κράτος.
Οι φανεροί διεκδικητές εκείνης της εποχής ήταν τρεις.
Ρώσοι, Γάλλοι και Άγγλοι.
Εκπρόσωποί τους ήταν ο Μαυροκορδάτος για το Αγγλικό κόμμα, ο Κωλέττης για το Γαλλικό κόμμα και ο Καποδίστριας για το Ρώσικο κόμμα.
Οι Άγγλοι ως πιο μακρινοί αλλά και σύμμαχοι με τους Οθωμανούς στο παρελθόν, δημιουργούσαν εμπόδια και δεν αναγνώριζαν το Ελληνικό κράτος έως και το 1829, μέχρι να κατορθώσουν αυτό που ήθελαν.
Είναι γεγονός πως χρηματοδότησαν τον Μαυροκορδάτο (μέσο του Λόρδου Βύρωνα) για να συγκροτήσει στρατό και να επιβάλει την τάξη στο εσωτερικό της επαναστατημένης γης.
Τα δάνεια και από τις τρεις πλευρές έπεφταν βροχή με την μορφή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είχαν ληστέψει την Ελληνική γη με ότι αρχαίο έβρισκαν ή υπήρχε.
Παράδειγμα η Αφροδίτη της Μήλου το 1820 βρέθηκε και μεταφέρθηκε στην Γαλλία, επιτρέποντάς μας αργότερα να έχουμε στο δικό μας τοπικό Μουσείο ένα πιστό αντίγραφο μόνο.
Δέκα χρόνια νωρίτερα από την επανάσταση του 1821 στην Ακρόπολη είχε συμβεί μια άλλη ληστρική ενέργεια από τους Άγγλους, αποσπώντας με δόλιο τρόπο, όλα τα εκθέματα που υπάρχουν σήμερα σε δικό τους Μουσείο, αρνούμενοι την επιστροφή τους – έως και σήμερα – στα πάτρια εδάφη.
Οι Γερμανοί λειτουργούσαν τότε υπόγεια, χωρίς να διαφέρουν οι προθέσεις τους από τους υπόλοιπους σημερινούς συμμάχους και φίλους μας.
Η πρώτη τους παρουσία θα είναι ορατή με την ανάληψη της Βασιλείας στην Ελλάδα το 1832 , στέλνοντάς μας τον Αυστριακό Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος ή αλλιώς Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ.
Η επιτροπή Αντιβασιλείας που τον ακολούθησε για να εκτελεί τα χρέη του μέχρι να ενηλικιωθεί ήταν από τους Βαυαρούς Άρμανσπεργκ (πρόεδρο), Μάουρερ, Έιντεκ, Γκρένερ και Άμπελ. Αυτοί είχαν όμως και την πραγματική διακυβέρνηση των Ελλήνων, δημιουργώντας δυο εσωτερικές επαναστάσεις με το αποτέλεσμα της φυλάκισης πολλών Ελλήνων οπλαρχηγών μεταξύ αυτών και του Κολοκοτρώνη.

Συνεχίζεται …

Συντάκτης
Χαράλαμπος Μπάστας

About Γιάννης Κατσούλης

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ : Προέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2013 - 2016 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2017 (6972820575) ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (estamede.gr), 2013 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ε.Μ.Π.) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ (Μ.Ι.Τ.) MASTER OF SCIENCE IN CIVIL ENGINEERING (NORTHEASTERN) MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING MANAGEMENT (NORTHEASTERN)