Δευτέρα, Οκτώβριος 15, 2018

«Οι δικαστικές αποφάσεις ξεκίνησαν να διορθώνουν τις ακρότητες

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 3/6/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Οι δικαστικές αποφάσεις ξεκίνησαν να διορθώνουν τις ακρότητες
των Μνημονίων
».

Μεγάλη απήχηση στην κοινωνία και ειδικότερα στους συν/χους του ΤΣΜΕΔΕ της χώρας, έχουν οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου ΣτΕ του κ. Ρίζου, ο οποίος ρητά δήλωσε ότι, «οι δικαστικές αποφάσεις να διορθώσουν τις ακρότητες των Μνημονίων». Δριμεία κριτική για τον τρόπο που έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ισχυρούς να κινούν τα νήματα, καθιστώντας κενό γράμμα τις διακηρύξεις περί ισότητος και αλληλεγγύης, προχώρησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στα πλαίσια δημόσιας παρέμβασής του.

Είναι γνωστό, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο που συνεστήθη την 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνικού συστήματος Δικαστικού ελέγχου της Διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της νομιμότητος των Διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί στην κοινωνία ως ο ισχυρός προστάτης, τόσο του πολίτη, όσο και του Δημοσίου. Είναι για πρώτη φορά ο Ανώτατος Δικαστικός που διαπιστώνει ότι το κοινωνικό κράτος δέχεται βαρειά πλήγματα, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στο όνομα της κρίσης. Δέχεται ότι η Δικαιοσύνη εμφανίζεται δέσμια του θεσμικού πλαισίου και της επίκλησης του «Δημοσιονομικού Δημοσίου συμφέροντος». Πρακτικώς, όπως είπε, λαμβάνονται αποφάσεις με την επίκληση της Κυβέρνησης περί άδειου Δημόσιου Ταμείου. Έτσι αναφέρει, ότι ο ισχυρισμός αυτός το Δημοσίου δυσκολεύει την βούληση του Δικαστού να απονείμει το Δίκαιο.

Ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Σωτ. Ρίζος ότι ο Δικαστής δεν παροπλίζεται, αλλά έχει την δυνατότητα να διορθώνει τις ακρότητες της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με βάση το ποσοτικό κριτήριο. ΄Εχει τη δυνατότητα να απονέμει δικαιοσύνη στις υπερβολικές επεμβάσεις στους μισθούς, στις συντάξεις κ.ά.

Ο Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός, αναφερόμενος στην περίοδο που διανύουμε, την οποία χαρακτηρίζει «βάναυση» από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, δεν δίστασε να μιλήσει για τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Ε.Ε., αλλά και στον τρόπο που τα κεντρικά Ευρωπαϊκά Κράτη αντιμετωπίζουν την Ελλάδα.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΣτΕ, περιέγραψε με εύστοχο τρόπο τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν για το ποία πρέπει να είναι η στάση του Δικαστή, ο οποίος εγκλωβισμένος στις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών της, προσπαθεί σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης, να κρίνει την συνταγματικότητα νομοθετικών επιλογών που συναρτώνται στενά με κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Αναφέρει ότι ο Δικαστής βρίσκεται προ διλλήματος όταν ο νομοθέτης πιστοποιεί και ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο Ταμείο είναι άδειο και πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα τα οποία βεβαίως είναι υπαρκτά και έχουν εμφανισθεί με τις υπογραφές των μνημονίων ότι είναι υποχρεωμένο το Κράτος να τα νομοθετήσει.

Είναι προς τιμήν του κ. Σωτ. Ρίζου που δήλωσε δημοσίως ότι, το Δικαστήριο δεν ακινητοποιείται και διατηρεί το δικαίωμα να κρίνει την συνταγματικότητα νομοθετημάτων και να ρυθμίσει τις ακρότητες της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής Εξουσίας. Καταλήγει δε ότι, εάν η Δικαστική κρίση περιοριστεί στα βασικά πεδία και εκτιμήσει ορθά το Δίκαιο και τις πραγματικές συνθήκες, τότε και μόνο τότε, θ’ ασκεί πραγματική επιρροή στην κοινωνικοοικονομική εξέλιξη και θα αποκαθιστά τα ρήγματα στους συνταγματικούς θεσμούς του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ρωτάμε όλες τις Κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, εάν πράγματι ήσαν νόμιμες οι διατάξεις των Νόμων, βάσει των οποίων μείωσαν τις συντάξεις του Ν.Π.Δ.Δ. που λέγεται ΤΣΜΕΔΕ, το οποίον ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα από τότε που ιδρύθηκε από το 1940 μέχρι σήμερα σε όλες τις Κυβερνήσεις της χώρα, αφού επί σειρά πολλών ετών είχε τεράστια πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του και την μεγαλύτερη περιουσία όλων των Ταμείων της χώρας, με το σπουδαίο Δείκτη 7:1 συν/χο προς εργαζόμενο.

Επειδή εξ’ άλλου, καμία Κυβέρνηση δεν επιχορήγησε το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι σήμερα (όπως κάνει με άλλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς), είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε ο νομοθέτης να εξαιρέσει το ΤΣΜΕΔΕ από τις περικοπές των συντάξεων των συνταξιούχων του. Είναι εξ’ άλλου γνωστό ότι ουδέποτε η Τρόϊκα ζήτησε από την Κυβέρνηση να εκδώσει νόμους που να μειώνουνε ειδικά τις συντάξεις μας, μάλιστα δε έμεινε έκπληκτη, όταν επισκεφθήκαμε την Διοίκηση του ΕΤΑΑ στα γραφεία του, όπου διαπίστωσε ότι η περιουσία των τριών Ταμείων (Μηχανικών, Υγειονομικών και Δικηγόρων) είχαν όλοι μαζί περιουσία της τάξεως των 6 δισ. Ευρώ και μάλιστα πρότεινε στην Δ.Ε. να αποχωρήσουν από την εποπτεία του Υπουργείου και να είναι αυτόνομοι.

Για όλους αυτούς τους Λόγους

Εμείς οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ ήδη καταφύγαμε στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζητάμε ότι, όλοι οι Νόμοι που εφαρμόστηκαν για την μείωση των συντάξεών μας από το 2010 μέχρι σήμερα είναι αντισυνταγματικοί, διότι τα ποσά των μειώσεων των συντάξεών μας σύμφωνα με τους Νόμους, παρέμειναν στον Φορέα μας και επομένως δεν ωφελήθηκε το Δημοσιονομικό έλλειμμα, ο δε Φορέας μας έχει λάβει απόφαση ότι, δεν θα εναντιωθεί στις αγωγές μας, διότι αφ’ ενός δεν είναι ορθό να αυξάνεται η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ κατά 50 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως από το 2010 από τις περικοπές των συν/χων του, και αφ’ ετέρου είναι αντίθετο με τις πολλαπλές περικοπές των συντάξεων του Ταμείου, με δεδομένο ότι δεν έχει πάρει ποτέ ενίσχυση από το Κράτος.

Επομένως θα περιμένουμε να δούμε εάν οι Δικαστές που θα εκδώσουν τις αποφάσεις επί των αγωγών μας, θα μας δικαιώσουν και θα κρίνουν τις ακρότητες του μνημονίου που μας μείωσαν τις συντάξεις μας.

Σημειώνω ότι το ανωτέρω δημοσίευσα πριν ένα (1) χρόνο στην Ελευθεροτυπία που δημοσίευσε πολλά άρθρα μου. Σήμερα επαληθεύθηκαν οι ισχυρισμοί μου διότι πράγματι ξεκίνησε το ΣτΕ και εξέδωσε απόφαση ότι ο μνημονιακός νόμος 4093/2012 είναι αντισυνταγματικός. Τούτο σημαίνει ότι μετά από δύο – τρεις μήνες θα παίρνουμε μεγαλύτερη σύνταξη κατά 300 Ευρώ περίπου. Εξ΄ άλλου και το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε σχετική απόφαση ότι οι νόμοι για εισφορά αλληλεγγύης είναι αντισυνταγματικοί.

Εμείς στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ είμαστε υπερήφανοι που ανοίγουμε αγωγές κατά ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ για να μας χορηγήσουν όλα τα αναδρομικά μειώσεων των συντάξεών μας.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης