Τρίτη, Οκτώβριος 16, 2018

«Οι δεσμεύσεις της σημερινής Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων του ΤΣΜΕΔΕ».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 3/4/2015

 

Προς

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

 

 

ΘΕΜΑ: «Οι δεσμεύσεις της σημερινής Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου
Εργασίας, όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων του
ΤΣΜΕΔΕ»
.

 

 

Ακυρώνεται στην πράξη το τυφλό εισπρακτικό σχέδιο επιβολής και μάλιστα αναδρομικά, εξοντωτικών εισφορών και εξωπραγματικών προσαυξήσεων, εις βάρος των διπλωματούχων μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό προκύπτει από τις δεσμεύσεις που ανάλαβε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στη χθεσινή συνάντησή της με το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την επίλυση των θεμάτων του ασφαλιστικού των μηχανικών. Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εργασίας της Πέμπτης 26 Μαρτίου, η πρώτη συνάντηση με τους ίδιους συμμετέχοντες έγινε στις 18 Μαρτίου 2015, πήραν μέρος ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ, που ασκεί καθήκοντα Προέδρου ΤΕΕ Θόδωρος Σεραφίδης και ο Πρόεδρο της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος, ενώ το Υπουργείο Εργασίας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης έχουν ως εξής:

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεσμεύεται σε συνεργασία και διάλογο με το ΤΕΕ, να προωθήσει το συντομότερο δυνατόν νομοθετική ρύθμιση αναμόρφωσης του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα αντιμετωπίζει θετικά τόσο το αίτημα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, όσο και τον αριθμό των ασφαλιστικών κατηγοριών σε νέα φορολογική βάση. Το Υπουργείο Εργασίας δηλώνει απερίφραστα ότι κατανοεί το δίκαιο των σχετικών αιτημάτων του ΤΕΕ και των μηχανικών και δεσμεύεται να συνεργαστεί και να νομοθετήσει μία ασφαλιστικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ρεαλιστική, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες των μηχανικών, που πλήττονται βάναυσα από την κρίση όλα τα τελευταία χρονιά μέχρι σήμερα, αναμόρφωση του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών και κατηγοριών.

Το Υπουργεία Εργασίας δεσμεύεται παράλληλα ότι αναλαμβάνει αμέσως τις δέουσες πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδα, ώστε στην περίοδο μετάβασης στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλιστικών κατηγοριών του ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, να μην εφαρμοστούν και να ακυρωθούν στην πράξη τυχόν καταλογισμοί των εξωπραγματικών αναδρομικών αυξήσεων και εισφορών, των προηγούμενων ετών. Υπογραμμίζεται ότι ήδη η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ έλαβε απόφαση ότι τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν τον Μάϊο 2015 και θα είναι πληρωτέα μέχρι τις 30.6.2015, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι ανάγκη να δοθεί ικανός χρόνος για την ανεύρεση λύσης στο επίμαχο ζήτημα.

Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται επίσης ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την άμεση απονομή προσωρινής σύνταξης, ως ποσοστό της συνολικής σύνταξης, στους δικαιούχους Μηχανικούς, που καταθέτουν σχετική αίτηση. Μέχρι τώρα οι δικαιούχοι αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις, σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας τους.

Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται ότι επίσης με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν, εντός των προσεχών μερών για ψήφιση στη Βουλή θα ρυθμίσει το θέμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων Μηχανικών. Θέμα που αποτελεί τεράστια κοινωνική αδικία και «υγειονομική βόμβα»! Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι πολλοί Μηχανικοί σε ένα σύνολο 65.000 ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ, λόγω κρίσης και οικονομικής εξαθλίωσης και είναι ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους.

Το Υπουργείο Εργασίας επαναβεβαιώνει παράλληλα την δέσμευσή του για προστασία των Μηχανικών από την εισπρακτική έφοδο του ΕΤΑΑ μέσω Εφορίας. Ανακαλείται η λίστα οφειλετών, που μεταβίβασε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΤΑΑ στις Εφορίες, ώστε να εξαλειφτεί ο κίνδυνος κατασχέσεων και άλλων συνεπειών εις βάρος των Μηχανικών, οι οποίοι λόγω κρίσης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι είναι ζήτημα εικοσιτετράωρων να ικανοποιηθεί επιτέλους το αίτημα το ΤΕΕ των Μηχανικών, αλλά και των άλλων φορέων και κλάδων (Υγειονομικών και Νομικών) του ΕΤΑΑ για την τοποθέτηση νέας Διοίκησης, με απομάκρυνση από τη θέση του Προέδρου Δ.Σ. ΕΤΑΑ του περιβόητου κ. Σελλιανάκη, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί για την εφαρμογή αποτυχημένων και καταδικασμένων πολιτικών εις βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων του.

Το Υπουργείο Εργασίας επαναβεβαίωσε προς τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο κ. Γ. Ρωμανιάς προς τους Θ. Σεραφίδη και Γ. Κυριακόπουλο στην πρώτη τους συνάντηση, οι οποίες αφορούν: Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών παροχών του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ. Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας γνώση του σχετικού κανονισμού είπε ότι θα γίνει άμεση επικαιροποίηση του σχεδίου της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή. Το θέμα εκκρεμεί από το 2010 και αποτελεί πάγιο αίτημα του ΤΕΕ και των Μηχανικών.

Επίσης ο κ. Ρωμανιάς επανέλαβε τη θετική στάση του Υπουργείου στο αίτημα διατήρησης της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ. Δεσμεύτηκε ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα παραμείνει ανεξάρτητο στο ΕΤΑΑ και ότι δεν θα ενοποιηθεί με άλλα Ταμεία, διατηρώντας την οικονομική του αυτοτέλεια, προσθέτοντας ότι τυχόν επιμέρους θέματα θα αντιμετωπιστούν με μελέτη σε βάθος χρόνου.

Το ΤΕΕ όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης:

Εκφράζει κατ’ αρχήν την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας στα αιτήματα του ΤΕΕ και των Μηχανικών.

Τονίζει ότι η επίλυση των οξύτατων ασφαλιστικών θεμάτων των Μηχανικών θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η επιβίωση και η προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική αξιοπρέπεια, ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου.

Δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο να συμβάλλει στον διάλογο και στη συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας και της νέας Διοίκησης του ΕΤΑΑ για την προώθηση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, του Ταμείου και των διπλωματούχων Μηχανικών.

Υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί βρίσκονται ούτως ή άλλως σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προκειμένου να υπερασπιστούν τους αγώνες, το δίκιο τους και τον κεντρικό ρόλο τους στην ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το ΤΕΕ παράλληλα υπογραμμίζει και στέλνει καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Το τυφλό εισπρακτικό σχέδιο επιβολής και μάλιστα αναδρομικά, εξοντωτικών εισφορών και εξωπραγματικών προσαυξήσεων, εις βάρος των διπλωματούχων Μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

΄Εχει ήδη καταστεί ανενεργό και ανεφάρμοστο από τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις και τους αποτελεσματικούς αγώνες του ΤΕΕ και των Μηχανικών των τελευταίων ετών.

Οι προκλητικές μεθοδεύσεις από το 2011, οικονομικής και επαγγελματικής ισοπέδωσης των εξαθλιωμένων από την παρατεταμένη κρίση Μηχανικών και οι πολιτικές υπονόμευσης της βιωσιμότητας και των συμφερόντων του Ταμείου τους, μπορεί και πρέπει να ανατραπούν οριστικά.

Οι απόπειρες επικοινωνιακής αναβίωσής τους προδίδουν και κάνουν ακόμη πιο απεχθείς τις πολιτικές, τους πρωταγωνιστές και τους συνοδοιπόρους τους, που έδωσαν λυσσαλέα και έχασαν τη μάχη να τις επιβάλουν. Δηλαδή τον Υπουργό της προηγούμενης Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και τον εκτελεστή, απερχόμενο Πρόεδρο του Δ.Σ. ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν ήδη συντριβεί και αμετάκλητα καταδικαστεί στη συνείδηση του Κλάδου. Το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι στο μεταξύ έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη σταθερή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΤΕΕ και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την απόφυση – πρόταση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, για την αντιμετώπιση των επισωρευμένων θεμάτων, που συνθέτουν την επίλυση του ασφαλιστικού των Μηχανικών και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνει.

          Εμείς οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ, παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις που αφορούν το ΤΣΜΕΔΕ και περιμένουμε να δούμε εάν οι πιο πάνω δεσμεύσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου θα πραγματοποιηθούν προς όφελος τόσο των εν ενεργεία Μηχανικών, όσο και των συν/χων.

 

                                                                       Με Εκτίμηση

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ  

                                          

About Γιάννης Κατσούλης

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ : Προέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2013 - 2016 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2017 (6972820575) ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (estamede.gr), 2013 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ε.Μ.Π.) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ (Μ.Ι.Τ.) MASTER OF SCIENCE IN CIVIL ENGINEERING (NORTHEASTERN) MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING MANAGEMENT (NORTHEASTERN)