Δευτέρα, Νοέμβριος 19, 2018

Οι δανειστές θέλουν να βάλουν τέλος στις επιδοτήσεις του προϋπολογισμού για το συνταξιοδοτικό, διότι έτσι θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο έως το 2060.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 8/6/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι δανειστές θέλουν να βάλουν τέλος στις επιδοτήσεις του προϋπολογισμού για το συνταξιοδοτικό, διότι έτσι θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο έως το 2060.

Είναι γεγονός ότι τα Ταμεία έχασαν περίπου 25 δις Ευρώ από τα αποθεματικά των που ήταν σε κρατικά ομόλογα στο κορύφωμα της κρίσης το 2012 και δεν έχουν καταφέρει να τα αναπληρώσουν.

Οι εισφορές στο σύστημα μειώθηκαν αρκετά καθώς η ανεργία αυξήθηκε πάνω από 25%. Στο μεταξύ, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς πάνω από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι προτίμησαν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, φοβούμενοι ότι σύντομα οι θέσεις τους θα εξαλειφθούν.

Στους μήνες των αγωνιωδών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, ένα θέμα έχει αποδειχθεί μεγαλύτερο αγκάθι από τα υπόλοιπα, είναι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Λένε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ γενναιόδωρο σε σύγκριση με άλλα της Ευρώπης. Τώρα μετά από 8 περικοπές στα τελευταία 4 χρόνια η κατάσταση φαίνεται πολύ διαφορετική. Οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 46% από το 2010, ενώ περίπου το 45% των Ελλήνων συν/χων παίρνουν λιγότερα από 665 Ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας. Η Κυβέρνηση αντιστέκεται στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, διότι η αντίδραση από τις δυναμικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου τομέα αποθαρρύνουν τις Ελληνικές Κυβερνήσεις από την έναρξη μιας μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και πολύ κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, της αριστερής πλατφόρμας είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν το ισχύον σύστημα.

Εάν η Κυβέρνηση υλοποιήσει τις προθέσεις των δανειστών να μειώσουν τις επιδοτήσεις του προϋπολογισμού για το συνταξιοδοτικό, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι της τάξεως των 10 δις Ευρώ ετησίως (5% του ΑΕΠ), το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υψηλό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους συν/χους ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις των συντάξεών των και μάλιστα ότι θα ξεκινήσει σταδιακά να αποκαταστήσει την αδικία, ξεκινώντας από την 13η σύνταξη γι’ αυτούς που παίρνουνε μέχρι 700 Ευρώ σύνταξη.

Όμως από όλα τα από πάνω αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συμβιβασμού. Οι περικοπές στις συντάξεις είναι ουσιαστικά «κόκκινη γραμμή», που δεν μπορεί να παραβιαστεί σύμφωνα με την Ελληνική Κυβέρνηση. Όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι θέμα – κλειδί για τους θεσμούς.

Κατά την άποψή μας, εμείς οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ φυσικά δεν αγωνιούμε για την έκβαση του θέματος, διότι το Ταμείο μας παρά το PSI που εδέχθη έχει την δυνατότητα να χορηγεί έστω τις συντάξεις που παίρνουμε σήμερα, που είναι βέβαια μειωμένες με τους μνημονιακούς Νόμους του 2010 – 2012.

Εξ’ άλλου είμαστε από τους λίγους Συλλόγους συν/χων, ο οποίος Σύλλογος έχει αναλάβει να διεκπεραιώνει τις αγωγές των συν/χων που θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να πάρουν οι συν/χοι μας όλα τα αναδρομικά των περικοπών που κυμαίνονται από 30.000 έως 50.000 Ευρώ ανάλογα με την σύνταξη που έπαιρνε ο καθένας μας προ των μνημονιακών νόμων από το 2010 έως σήμερα.

Πάντως γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι ουδέποτε το Κράτος χρηματοδότησε το Ταμείο μας και ότι ήταν πάντα ένα υγιές Ταμείο που είχε περιουσία της τάξεως των 4 δις Ευρώ και που με τις σημερινές συνθήκες ανεργίας των μηχανικών εξακολουθεί να έχει ετήσια έσοδα της τάξεως των 600 εκ. Ευρώ, ενώ τα ετήσια έξοδά του είναι της τάξεως των 500 εκ. Ευρώ (400 εκ. Ευρώ συντάξεις και 100 εκ. Ευρώ ΕΟΠΥΥ). Αλλά και πέραν τούτου αυξάνεται κατ’ έτος και η περιουσία του κατά 80 εκ. Ευρώ από τους συν/χους, αφού οι περικοπές μας σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους παρέμειναν στο Ταμείο μας.

Βέβαια είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων και ευχόμαστε να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη και να δοθεί λύση στο συνταξιοδοτικό, που πράγματι εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις Κυβερνήσεις, οι οποίες κατά την γνώμη μας μετά την μεταπολίτευση έκαναν λαϊκισμό για να μπορούν να κυβερνήσουν την χώρα, αφού νομοθετούσαν κατόπιν μεγάλων πιέσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και έτσι έφθασαν να δανείζονται περίπου 10 δις Ευρώ ετησίως και να έχει ανέλθει το χρέος σήμερα σε 320 δις Ευρώ.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης