Δευτέρα, Οκτώβριος 22, 2018

« Ναι σε βιώσιμη συμφωνία, όχι σε περικοπές συντάξεων».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 19/6/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: « Ναι σε βιώσιμη συμφωνία, όχι σε περικοπές συντάξεων».

Η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Αθήνα θα αποδεχθεί μία συμφωνία μόνο εφόσον περιλαμβάνει το θέμα ενός βιώσιμου και εξυπηρετούμενου χρέους, όπως επίσης θέματα της χρηματοδότησης και επενδύσεων, τόνισε ο κύριος Τσακαλώτος. «Εάν τα έχουμε αυτά, τότε η Ελληνική Κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία», είπε ο ίδιος. «Εάν δεν υπάρξει αυτού του είδους η συμφωνία δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζετε ότι πρόκειται να αποτύχει».

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τις δηλώσεις περί Grexit από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δεν έχει τα χρήματα προκειμένου να πληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. Ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 30η Ιουνίου χωρίς να έχει προηγηθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές που θα ανοίγει το δρόμο της χρηματοδότησης. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρήματα», είπε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι η Αθήνα έχει «στραγγίξει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας» προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της έως σήμερα. «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε λάβει τα χρήματα που δεν έχουν καταβληθεί από το καλοκαίρι του 2014, επομένως προφανώς δεν θα μπορούμε να έχουμε τα χρήματα προκειμένου να πληρώσουμε τη δόση».

Ο ΄Ελληνας αξιωματούχος επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν προβεί σε υποχωρήσεις. «Οι διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία δούναι και λαβείν, όχι μια σύγκλιση προς την αρχική θέση της άλλης πλευράς», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «΄Εκαναν κάποιες παραχωρήσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο στους περισσότερους τομείς θα δυσκολευτείτε πολύ να διαχωρίσετε με μια κόλλα Α4 αυτά που έλεγαν το Φεβρουάριο και αυτά που λένε τον Ιούνιο. Φαίνεται λίγο παράξενο».

Ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών των συντάξεων. «Μας φαίνεται απόλυτα λογικό οι περικοπές στις συντάξεις να μη βρίσκονται στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα».

Η Ελληνική Κυβέρνηση επισημαίνει ότι ακόμα κι’ αν το σύστημα μεταρρυθμιστεί στο μέλλον, είναι παράλογο να υπάρξει μείωση των συντάξεων αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία πολλοί ΄Ελληνες έχουν ήδη υποστεί περικοπές και στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες με τα χρήματα αυτά, καθώς το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι εκτός της αγοράς εργασίας.

Ο ίδιος είπε πως η Αθήνα προτείνει μια ελάφρυνση χρέους μέσω της μεταφοράς των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). «Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να γίνει», τόνισε ο ίδιος.

«Εάν υπάρχει καλή θέληση, μπορώ να σκεφτώ 10 έως 15 λύσεις αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσε να γίνει. Εάν δεν υπάρχει καλή θέληση σε πολιτικό επίπεδο, οποιαδήποτε λύση θα έχει μειονεκτήματα».

Ερωτηθείς για το πόσο πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, ο Τσακαλώτος είπε: «Νομίζω ότι το ερώτημα αφορά κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους μας τώρα». Επαφίεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να «μάθει από τα λάθη της».

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης