Ικανοποίηση για το σχέδιο σωτηρίας της Attica Bank

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

9.10.2016

Σας κοινοποιώ από την Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της Κυριακής 9.10.2016, το άρθρο

«Ικανοποίηση για το σχέδιο σωτηρίας της Attica Bank

Ικανοποιημένοι από τη μεθοδικότητα και την ανταπόκριση της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) μετά τη συνάντηση που είχαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη και στελέχη της Attica Bank.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Πανταλάκης έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και για τα 36 «ύποπτα» ευρήματα που διαπίστωσε ο έλεγχος της ΤτΕ -για λογαριασμό του SSM- στην Τράπεζα Αττικής και αφορούσε το διάστημα 2015 – πρώτο τρίμηνο 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα ευρήματα, δίνοντας για καθένα χωριστά συγκεκριμένο τρόπο «θεραπείας» καθώς και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν οι ενέργειες. Οπως είναι γνωστό, τα 36 ευρήματα αφορούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, αλλά και σε θέματα που άπτονται των μηχανογραφικών και πληροφοριακών συστημάτων της. Ο έλεγχος διαπίστωσε ελλιπείς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να μην τιμολογείται σωστά ο κίνδυνος και να μη λαμβάνονται επαρκείς εγγυήσεις αλλά και προβλέψεις για τα δάνεια που χορηγούσε η τράπεζα. ενημέρωση

Οι εκπρόσωποι του SSM έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν και για τα 36 ευρήματα. Παράλληλα η νέα διοίκηση της τράπεζας τους ενημέρωσε και για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που σχεδιάζει -και το οποίο θα αφορά περίπου 70 εργαζόμενους- καθώς και για τη σχεδιαζόμενη περιστολή του μισθολογικού κόστους. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «σωτηρίας» της Αττικής αναμένεται τις επόμενες μέρες να πάρει και την έγγραφη έγκριση από την επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, κ. Ντανιέλ Νουί. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες σταμάτησαν τελείως οι εκροές και παρατηρείται -μικρή προς το παρόν- επιστροφή καταθέσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τράπεζα βρίσκει και πάλι τον βηματισμό της.

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν και οι εγκρίσεις για την έκδοση ομολογιακού ύψους 380-400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι» ασφαλείας»

 

                                                          ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ