Το Όραμα


  
Δίδονται. 
Από το 2ο μνημόνιο κι εδώ επικρέμαται η απειλή οι συντάξεις να γίνουν αργά ή γρήγορα όπως των βαλκανικών χωρών (έτσι είναι γραμμένο αυτολεξεί). Ενώ αυτό ακούγεται απίθανο, αν σκεφτεί κάποιος ότι οι μισθοί τείνουν στο 500ρικο η λογική, ή μάλλον παράλογη, συνέπεια είναι να μιλάμε για συντάξεις 500 Χ 0,70 = 350. 
Οι νέοι ενεργοί δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη, δεν πληρώνουν εισφορές ή πληρώνουν πολύ λίγες, οπότε σε ένα νοητικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα όντως θα πάρουν ψυχία. 
Επίσης διεθνώς εκφράζονται οι φόβοι κατάρρευσης των ασφαλιστικών συστημάτων (βλ. «Οδύσσεια Ασφαλιστικού» των Ρομπόλη – Μπέτση κ.α. αναλυτών έργα). 
Εμείς δεν έχουμε ούτε αρμοδιότητα ούτε τις δυνάμεις να σώσουμε τους πάντες. Οφείλουμε όμως να αγωνιστούμε για τους δικούς μας, σημερινούς κι αυριανούς. 
Δύο τρόπους έχουμε βρει μέχρι στιγμής συμπλήρωσης συντάξεων. 
Α) Αναβάθμιση ΤΜΕΔΕ με επικουρικές και εφάπαξ, επιστροφή τότε του συνόλου της περιουσίας ΤΣΜΕΔΕ (εκκρεμεί προσφυγή μας στο ΣΤΕ) γιατί εκλείπει έτσι κάθε δικαιολογία άρνησης αυτού βάσει και της μελέτης GRANT NORTHON. Τα ομότιμα μέλη ΤΜΕΔΕ εκπροσωπούνται στο ΔΣ του. Καταβολή ετήσιου εφάπαξ / μερίσματος στους συνταξιούχους όταν το μαθηματικό απόθεμα υπερβαίνει το 103 % του απαιτούμενου για εγγυοδοσία – πιστοδοσία (πρόταση Ρομπόλη). 
Β) Οι συνταξιούχοι μηχανικοί και εργολήπτες ΔΕ αποτελούν όχι δεξαμενή αλλά, έναν ωκεανό σκέψης λόγω βιωματικής εμπειρίας. Προ ημερών π.χ. παρακολουθήσαμε τη διάλεξη του χημικού μηχανικού ομότιμου καθηγητή Πολυτεχνείου Πάτρας Ξενοφώντα Βερύκιου για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη και ενθουσιαστήκαμε με το παγκόσμιο βεληνεκές της εφεύρεσής του ως προς την παραγωγή ενέργειας με πρωτοποριακά συστήματα με μηδέν ρύπους, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοκαύσιμα. 
Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να εργάζονται, για να μη μειωθεί η σύνταξη, μπορούν όμως να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες «αμισθί σε εταιρείες ενεργών μηχανικών ως μικροκεφαλαιούχοι τους». 
Ζητείται. 
Το θέμα είναι όμως, σε τι δουλειές στην καθημαγμένη χώρα ; 
Κάθε δρόμος χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα. Σήμερα κάνουμε αυτό το βήμα. 
———————- 
  
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 4 
  Το μέγαρο Κολοκοτρώνη 4 ανήκει δικαιωματικά στους μηχανικούς από το 1937 που το χτίσανε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους το χαρίσουνε για να το καμαρώνουν. Ιδιοκτήτης είναι ο ΕΦΚΑ που έχει χρέος να μεριμνά για τους συνταξιούχους, άρα συν Αθηνά και χείρα κίνει. 
Ο ΕΦΚΑ θέλησε να το δώσει στο Συνήγορο του πολίτη που επιτελεί σπουδαίο έργο, αλλά τους είναι ολοφάνερα ανεπαρκές. 
Μέσα σε ελάχιστες μέρες κάναμε τη μελέτη και υποβάλαμε την ακόλουθη πρόταση. 
Βάσει του Νόμου 1331 / 1949 μπορεί ο ΕΦΚΑ να παραχωρήσει στο σωματείο μας το ακίνητο. Εμείς δεν θέλουμε εσαεί, γνωρίζοντας τη δύσκολη ιδιοκτησιακή κατάσταση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας έναντι των δανειστών και των εγγυήσεων που απαιτούν. Μιλάμε μόνο για 20ετή εκμετάλλευση (με δικαίωμα παράτασης). Για τι όμως χρήση ; 
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» 
Πρόκειται για 4στερο υπερπολυτελές ξενοδοχείο 100 κλινών σε 3 τυπικούς ορόφους και έναν 4ο σε εσοχή, απολύτως λειτουργικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΕΟΤ, τη μελέτη του οποίου προσέφερε ο συνάδελφός μας αρχιτέκτων Θωμάς Παξινός. 
Στο ισόγειο προτείνονται χώροι υποδοχής 4στερου και εστιατόριο προς την Ανθίμου Γαζή 140 τμ με κουζίνα κλπ 120 τμ, ανοιχτό και στους Αθηναίους, στο υπόλοιπο δε να γίνουν 1 ή 2 καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος (γούνες, χρυσαφικά, αντίγραφα αγαλμάτων μουσείων, αντίκες κλπ), επίσης ανοιχτά στους περιπατητές Κολοκοτρώνη και Καρύτση. Εναλλακτικά μόνο εστιατόριο 270 τμ με εξασφαλισμένη πελατεία. 
Στο πατάρι του κτηρίου μπορούν να φιλοξενηθούν αποθήκες, κλιματισμός, κεντρική θέρμανση, βοηθητικοί χώροι κ.ά. Στο υπόγειο μεγάλος χώρος πολλαπλών χρήσεων. 
Προβλέπονται επίσης spa, massage, γυμναστήριο. 
Στο μέλλον θα επιδιωχθεί να γίνει η Ανθίμου Γαζή πεζόδρομος πράγμα που θα αναβαθμίσει έτι πλέον το ακίνητο. 
Τον 5ο σε εσοχή τον ζητάμε για γραφεία του σωματείου μας με επί πλέον αίθουσα αυξομειούμενη, μέσω πτυσσόμενου χωρίσματος, 120 ατόμων με φουαγιέ ή μέχρι 220 ατόμων χωρίς, με εξυπηρέτηση στο ισόγειο. Στην αίθουσα εκδηλώσεων μπορούν να γίνονται διαλέξεις, σεμινάρια, συνελεύσεις, εκθέσεις, δημοπρασίες κλπ,  όλα προσφερόμενα με λογικές τιμές και στο κοινό, πέραν των συναδέλφων. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε πατώντας τον 2ο όροφο και τον 5ο όροφο
Για τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης λύσης συντάχθηκε από οικονομολόγο και υποβλήθηκε επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που δείχνει το εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον της επιχείρησης. 
Οι πελάτες θα είναι κυρίως Ευρωπαίοι Μηχανικοί καθώς και Έλληνες της περιφέρειας (με μειωμένες τιμές). 
Μεταξύ άλλων ο Ταμίας μας Γρ. Τσιβεριώτης ως π. διευθυντής ΤΥ Εθνικής Τραπέζης μας συνέδεσε με το σύλλογο των συνταξιούχων της. Κατόπιν πρόσκλησής μας το μέλος ΔΣ ΣΣΕΤΕ κ. Μυλωνάς ανέλυσε με λεπτομέρειες τη δράση της ΟΣΤΟΕ ως  μέλους της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων- F.E.R.P.A. Είναι προφανής η δυνατότητα πιέσεων επί των εθνικών κυβερνήσεων για επίτευξη στόχων υπέρ των συνταξιούχων, δεδομένου ότι η F.E.R.P.A. με έδρα τις Βρυξέλλες εκπροσωπεί 95 εκ και έχει ενεργούς 10 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η συμμετοχή του σωματείου μας, αν αποφασιστεί, χρειάζεται σύσταση ήδη μέλους, πράγμα που ο κ. Μυλωνάς υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει μέσω της ΟΣΤΟΕ. 
Με τέτοιες κινήσεις υπολογίζουμε «Το σπίτι του Μηχανικού» να δουλεύει 12 μήνες. 
Για τη χρηματοδότηση μετασκευής του υπάρχουν οι εξής δυνατότητες, και συνδυαστικά:
  1. Μέσω fund με τη βοήθεια και του γραμματέα μας Δημ. Καραπιστόλη,
  2. Τραπεζικού δανείου λόγω ισχυρού business plan  
  3. Δια της συμμετοχής του ΤΜΕΔΕ, αν το αποφασίσει
  4. Ευκταία, αν υπάρξει ενδιαφέρον, είναι και η πολυμετοχική συμμετοχή πάρα πολλών συναδέλφων με λίγα χρήματα έκαστος.
  5. Της διάθεσης για 20ετή διαμονή 4 σουιτών (πρβλ «πώληση»)
Τα κέρδη της επιχείρησης, μετά αφαίρεση δανειακών υποχρεώσεων, μπορούν να είναι η μαγιά για να ιδρυθεί Κοινό Ταμείο για τους συναδέλφους με έναν αλγόριθμο κατανομής και με κοινωνικά κριτήρια (ηλικία, τυχόν αρρώστια, ύπαρξη ή μη οικογένειας, οικονομική κατάσταση, κόκκινα δάνεια κλπ). 
Η πιλοτική αυτή μονάδα μπορεί να επεκταθεί πολλαπλασιαστικά και το Κοινό Ταμείο να αβγατίσει, παρέχοντας ολοένα μεγαλύτερο «μέρισμα». 
Στο Κοινό Ταμείο θα οφείλουν να συνεισφέρουν μελλοντικά, π.χ. 1% του τζίρου, όποιες εταιρείες αναλαμβάνουν έργα οιουδήποτε είδους εμπνευσμένα, ως μελέτη σκοπιμότητας, από τον αστείρευτο θησαυρό των Ελλήνων συνταξιούχων μηχανικών. Θυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι ο μεγαλομέτοχος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι οι συνταξιούχοι Καναδά. 

=================================================== 
  
ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΓΩΓΩΝ (1) 

Καταθέτουμε στον κύριο Πρόεδρο Διοικητικού Πρωτοδικείου τμήμα  : 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε Διοικητικών Πρωτοδικών, 
Με την ΑΓ  / 14 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας δικαιώθηκαν 50 συνάδελφοί μας που είχαν ασκήσει ομαδικά αγωγές από το 2014. 
Είμαστε συνταξιούχοι μηχανικοί και εργολήπτες δημοσίων έργων. Οι πιο πολλοί από μας εξερχόμαστε της ενεργού άσκησης του επαγγέλματος υπερβαίνοντες την 40ετία. Ως εκ τούτου είμαστε άπαντες υπερήλικες μαστιζόμενοι από καρκίνους, καρδιές, νεφρά, προβλήματα κινητικότητας και τα τούτοις όμοια. 
Αφού ο ΕΦΚΑ συμμορφώθηκε με την ως άνω απόφαση όλα είναι έτοιμα για την έκδοση οριστικής απόφασης μετά την ευνοϊκή για μας προδικαστική. 
Αιτούμαστε να την προσδιορίσετε κατά προτεραιότητα, ως και τις αντίστοιχες επικαιροποιημένες, για να προλάβουμε να δούμε το χαμόγελο από τα δωράκια στα εγγόνια μας. 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 

=========================================== 
  
ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΓΩΓΩΝ (2) 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε Διοικητικών Πρωτοδικών τμ 
Στις ………..   εκδόθηκαν οι υπ’ αριθ.   …………………………………………………………. αποφάσεις  του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για 49 και 50 αγωγές αντίστοιχα, άπασες ευνοϊκές για τους αιτούντες. 
Έχουν προσδιοριστεί και οι ακόλουθες 14 : 
………………………………………………………………………….. 
…………………………………………………………………………… 
με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, εκκρεμεί δε ο προσδιορισμός των εξής 10 : 
………………………………………………………………………… 
………………………………………………………………………… 
Στερούμεθα νομικής κατάρτισης, η απλή όμως λογική μας, λέει ότι άπασες θα έχουν το αυτό αποτέλεσμα αφού βασίζονται σε 4 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κράτους ήτοι του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287 – 2288 – 2289 – 2290 / 15), μη επιδεχόμενες προσβολή, που παραπέμφθηκαν κατ’ ουσία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για εκτέλεση. 
Αιτούμαστε να μας πληροφορήσετε αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη του Νόμου που να επιταχύνει με κάποια ομαδοποίηση την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και αν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ενέργεια από εμάς είτε συλλογικά ως σωματείο είτε ατομικά από τους ενάγοντες μέλη μας, για την ενεργοποίηση αυτής της πρόνοιας. 
Ως γνωστόν είμαστε συνταξιούχοι μηχανικοί και εργολήπτες δημοσίων έργων. Οι πιο πολλοί από μας εξερχόμαστε της ενεργού άσκησης του επαγγέλματος υπερβαίνοντες την 40ετία. Ως εκ τούτου είμαστε άπαντες υπερήλικες, μαστιζόμενοι από καρκίνους, καρδιές, νεφρά, προβλήματα κινητικότητας και τα τούτοις όμοια. 
Με όλως ιδιαίτερη εκτίμηση, 

========================================= 
  
Ο ΓΚΑΦΑΤΖΗΣ 

Η μόνη θετική υπηρεσία που μας έχει προσφέρει ο γνωστός διαστρεβλωτής της πραγματικότητας είναι η ιλαρότητα με τις γκάφες του. Όλες οι άλλες ζήμιωσαν τα μέλη μας αφάνταστα. 
Θυμίζω ότι, μη ξέροντας τι θα πει προσωπική διαφορά, όταν παινευτήκαμε που την κατεβάσαμε στο 24% από 45% το εξέλαβε ότι εμείς χαρήκαμε με την απειληθείσα επιβολή του πρώτου μέρους της (18%) και έκτοτε δολίως το αναμασά. Ποιος χαίρεται όταν φτωχαίνει και ποιος νομοθετεί ; 
Έπειτα μας διασκέδασε όταν, μη καταλαβαίνοντας περί τίνος πρόκειται, έσπρωξε μοναχοφάη συνάδελφο να μας κατηγορήσει γιατί αγωνισθήκαμε νομικομαθηματικά υπέρ του 90% και των μισθωτών και των ελευθέρων επαγγελματιών συναδέλφων, και όχι υπέρ του 10% κάποιων υψηλόμισθων συγκεκριμένης περιόδου, που άλλωστε τους παροτρύναμε να διεκδικήσουν το νομιζόμενο δίκιο τους δικαστικά. 
Ακόμα ξεκαρδιζόμαστε που παρασύρανε και 4 σοβαρούς βουλευτές του ΚΚΕ να προσπαθήσουν με πύρινη Ερώτησή τους στη Βουλή να μας κόψουν πάνω από 50 € το μήνα με λάθος υπολογισμό ΕΑΣ. 
Το τελευταίο κατόρθωμα του εργατοπατέρα με τη βούλα και των συν αυτώ : Καθήσανε κι αραδιάσανε, ποιος ξέρει με πόσα ξενύχτια, αρκετά από όσα καταφέραμε με τους αγώνες μας, προσπαθώντας να τ’ αναιρέσουν με ψέματα. Έτσι όμως μας διευκολύνουν πάρα πολύ γιατί εμείς προσφέρουμε συνεχώς δίχως μέτρο κι άντε να βρεις κουράγιο να θυμηθείς και να καταγράψεις τόσα για τον Απολογισμό. 
Δεν φτάνει το μυαλό του εφευρέτη ότι, όσο πιο μακρύς είναι ο κατάλογος κατά του οποίου βάλλει με φασιστική – γκαιμπελική διαστροφή και παραποίηση, τόσα αντίστοιχα και πολύ περισσότερα είναι τα έργα που κάναμε, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας. 
Ενώ αυτοί τρέχουν δήθεν στο δρόμο, ώστε να ξεφουσκώνει η οργή των εργαζομένων, υπηρετώντας με το αζημίωτο το σύστημα. Επαναστατική γυμναστική. Αποτέλεσμα μηδέν, μόνο επιστολές χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ παρά τα παρακάλια τους προς τους κατ’ αυτούς «σφαγείς» μας. 
Επαγγελματίες εργατοπατέρες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, πίνουν το αίμα και των εργατών και των εργοδοτών. 
  
============================================================
  
ΚΑΡΤΕΣ (2) 

Δόθηκε η εντολή για εκτύπωση των πρώτων 765 εκπτωτικών καρτών όσες και οι πρώτες εξουσιοδοτήσεις παρακράτησης του 1 € από τη σύνταξη (συνδρομή στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ με δόσεις αντί 12 € μονομιάς το χρόνο). Καταθέτουμε άλλες 450 και έπεται συνέχεια. 
Πέραν των όρων που ήδη γνωρίσατε πατώντας εδώ, σας παρουσιάζουμε και το προσχέδιο κάρτας του Τσιβεριώτη που θα τελειοποιηθεί με διόρθωση του ΤΤ στο ορθό 10561 και με προσθήκη άνω αριστερά σε μικρογραφία της σφραγίδας μας δίκην logo. Μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ και να διατυπώσετε τυχόν παρατηρήσεις σας (αμεσοδημοκρατία για πάντα) 

======================================= 
  
ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ : ΠΑΡΟΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Η «φυσικό αέριο» 

Ξεκινήσαμε. Βάλαμε τα μεγάλα μέσα ενεργοποιώντας τον γιγάντιο θησαυρό των συναδέλφων. 
Ο π. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΡ και νυν πρόεδρος της «φυσικό αέριο»λαμπρός συνάδελφος Αντώνης Λαμπρόπουλος πρότεινε στη Διεύθυνση Πωλήσεων να κάνει στα μέλη μας την καλύτερη δυνατή τιμή. Ο Διευθυντής Πωλήσεων συνάδελφος Γιώργος Παλαιολόγος το πέτυχε προσφέροντάς μας τιμή που γίνεται σε εργαζόμενους Μεγάλων Πελατών ακόμα και αν 40 μόνο από εμάς γίνουν πελάτες (έναρξη ταχύτατα δηλαδή). 
“Συμπληρωματικά οι αιτήσεις ρεύματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 10 Μαΐου 2019. Στο επισυναπτόμενο φαίνονται και οι πρόσθετες υπηρεσίες που δίδονται στους πελάτες της Φυσικό Αέριο- Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας οι οποίες είναι δωρεάν και αρκετά σημαντικές. 
Ζητείται η ενημέρωση το ταχύτερο για το ενδιαφέρον εκάστου για την συγκεκριμένη προσφορά, προκειμένου να προχωρήσουμε και να αποστείλουμε τα προσωπικά σας δεδομένα (ονοματεπώνυμο, τηλεφώνα επικοινωνίας και Διεύθυνση ακινήτου) για περαιτέρω ενέργειες από την Φυσικό Αέριο.” 
  
 Την προσφορά βλέπετε πατώντας εδώ (διαφάνεια για πάντα). 

========================================= 
  
ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11/4 ΑΠΌ 9.00 Royal Olympic 
EKΛΟΓΕΣ 12 ΚΑΙ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ 9.00 ΣΤΟ ΤΜΕΔΕ Πλ. Κλαυθμώνος 
ΙΒΑΝ (για αποφυγή ουράς 12 €) : GR44 0171 7490 0067 4913 9252 708       
  
Σημ. Η ενημερότητα των εξουσιοδοτήσεων 1 € θα ισχύει από του χρόνου όταν θα έχει συμπληρωθεί η κατάθεση των 12 € με μηνιαίες κρατήσεις. Φέτος υποχρεωτικά καταθέτουμε 12 € για το 2018