Σάββατο, Οκτώβριος 20, 2018

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΣΤΙΣ 20.10.2015, ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ :

 

  1. ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΪΟΥ 2015 ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ, ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

 

  1. ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΕΣ, ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ.

 

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ:

 

2.1. ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ = ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΟ1950 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

 

2.2. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑ ΑΤΟΜΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

 

2.3. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

 

2.4. ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ.

 

2.5. ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΧΩΡΟΥ (150 – 200 τμ,) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ, ΤΗΣ ΔΕΗ, ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ.

 

2.6. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ.

 

 

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ,

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

 

  1. ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

 

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΟΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ , ΕΙΣΑΣΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ.

 

  1. ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΧΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

 

Ι. Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ

e-mail: john.a.katsoulis@gmail.com

ΚΙΝΗΤΟ: 6972820575

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΪΟΥ 2015

 

                                                ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 έγιναν επαναληπτικές εκλογές γιατί από τις προηγούμενες υπήρξε αδυναμία συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. και έτσι οδηγηθήκαμε στις εκλογές αυτές.

Βρεθήκαμε μπροστά στο ίδιο αποτέλεσμα. Τρείς συνδυασμοί εκλέγουν από τρείς έδρες ο καθένας . Παρόλα αυτά και ευτυχώς για τις κρίσιμες καταστάσεις που υπήρχαν, μέσα σε δύο επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις στις 18 και 20 Νοεμβρίου 2013, καταφέραμε τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. με την σύμπραξη των δύο από τους τρείς ισοψηφήσαντες συνδυασμούς των ΜΑΧΙΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ και της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Η παράταξη της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ παρόλο που της προτάθηκε, να συμμετέχει σε ένα αντιπροσωπευτικό Προεδρείο του συλλόγου, δεν αποδέχτηκε την πρόταση, θέλοντας να έχει η ίδια την θέση του Προέδρου και έτσι αρκέστηκε στον ρόλο της αντιπολίτευσης, πράγμα που έκανε καθ΄όλη την μέχρι σήμερα διάρκεια του Δ.Σ. με συνέπεια, λέγοντας σε όλα όχι.          Οι δύο συνδυασμοί που συμπράξαμε ήταν εύκολο, για να προχωρήσουμε, να καταλήξουμε σε μία προγραμματική συμφωνία μιας και οι προεκλογικές δεσμεύσεις και των δυο, ήταν σχεδόν ταυτόσημες.                                                                                     Έτσι συμφωνήσαμε στο Πρόγραμμα Δράσης του Δ.Σ. και συγκροτήσαμε τις Επιτροπές και Ομάδες εργασίας με πρωτοβουλία του Προέδρου για επί μέρους θέματα.                                                                                                                    Παραθέτουμε ολόκληρο το Πρόγραμμα Δράσης και τις Επιτροπές.    Παράλληλα παρουσιάζουμε τον απολογισμό μας ως προς την υλοποίηση ενός εκάστου των σημείων του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι σήμερα.                                                                                                                                                                                                                                Σημειώνεται ότι στο υπό κρίση διάστημα (18 μήνες) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ συνεδρίασε 25 φορές, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: Αρχικά το 2013 στις 18 και 20 Νοεμβρίου που συγκροτήθηκε σε σώμα και στις 4 και 18 Δεκεμβρίου , το 2014 στις 15 Ιανουαρίου, 5 και 12 Φεβρουαρίου, 12 και 19 Μαρτίου, 2 Απριλίου, 7 και 14 Μαΐου, 4 Ιουνίου, 6 Αυγούστου, 8 και 10 Σεπτεμβρίου, 10 Οκτωβρίου, 19 και 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου και το 2015 στις 20 Ιανουαρίου, 25 Φεβρουαρίου, 18 Μαρτίου, 22 Απριλίου και 13 Μαΐου.                                                                                                                    Για κάθε μια από τις παραπάνω συνεδριάσεις έχουν τηρηθεί πλήρη πρακτικά και υπάρχει επίσης συνοπτική καταγραφή των αντίστοιχων αποφάσεων με ευθύνη της γενικής γραμματείας του Συλλόγου.

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

Καταρχήν το Προεδρείο καθ’ όλη αυτή την περίοδο τήρησε τον βασικό αυτοπροσδιορισμό των δύο συνδυασμών που συνέπραξαν για την επίτευξη του Προγράμματος Δράσης: Την ελευθερία σκέψεων και ενεργειών χωρίς κηδεμονίες, εξαρτήσεις και σκοπιμότητες από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς ή κόμματα, αλλά και χωρίς πολιτικές και στοχεύσεις ατομικές .

            Και επειδή μέχρι τώρα το Ταμείο μας ήταν ο εγγυητής των συντάξεων, από τις οποίες ζούμε, θεωρήσαμε πρωταρχική ανάγκη την διαφύλαξη της οικονομικής ευρωστίας του και ειδικότερα προσπαθήσαμε με κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, στα οποία επενδύονταν, χωρίς να απαιτείται η έγκριση από τον Φορέα μας, από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αναγκαστικές εισφορές όλων μας.

Αλλά και την διεκδίκηση του οφειλόμενου ποσού των 800 εκ. ευρώ χωρίς τους τόκους από την υποχρέωση του Κράτους λόγω της τριμερούς χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Φορέων που για το ΤΣΜΕΔΕ δεν υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Έτσι προσφύγαμε με γνωριμίες, λόγω των περιορισμένων οικονομικών μας δυνατοτήτων, σε έγκριτους νομικούς συμβούλους και επειδή εκ των πραγμάτων δεν έχει ο Σύλλογος άμεσο νομικό συμφέρον, αλλά το ίδιο το Ταμείο, η Ένωση για να τονίσει τις ευθύνες του ΤΣΜΕΔΕ του επέδωσε εξώδικο που συνέταξε ο διαπρεπής Νομικός μας φίλος κ. Κοντοθανάσης .

Παράλληλα διερευνήσαμε και για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, να κάνουμε και εμείς μια πλαγιαστική αγωγή, όπως νομικά αποκαλείται, παράλληλα με το ΤΣΜΕΔΕ.

Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε την σχετική απόφαση της Γ.Σ. ότι είναι απολύτως αναγκαίο, να προχωρήσουμε σε αγωγές για τους μνημονιακούς νόμους από το 2010 έως το 2012 που μας μείωσαν τις συντάξεις.                                                                                                                                                                                                                                                                                   Για το σκοπό αυτό επί καθημερινής βάσης , ανοίγαμε το γραφείο της Ένωσης, με την προσφορά εθελοντών από τα απλά μέλη μας και βοηθούσαμε τα μέλη μας, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, για να τα στείλουμε στον δικηγόρο μας κ. Σπύρο Παυλάτο.                                                                                                                                                                                        Πράγματι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας μεγάλος αριθμός συν/χων και είμαστε περήφανοι, διότι η τελευταία απόφαση του ΣτΕ έκρινε, ότι ο ν. 4093/12 είναι αντισυνταγματικός και έτσι ένα μέρος των απαιτήσεων των συν/χων έγινε αποδεκτό και σε μερικούς μήνες θα υλοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ προς όφελος των συν/χων μας.

Παρακολουθήσαμε με συνέχεια και συνέπεια τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που αφορούν το ΤΣΜΕΔΕ. Συμμετείχαμε στην Γ.Σ. της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με θέμα το ασφαλιστικό του ΤΣΜΕΔΕ, όπου ελήφθησαν βασικές αποφάσεις, και με τις αγορεύσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ένωσης μας στο μέτρο που μας αναλογεί βέβαια, όπως μεταξύ άλλων: «Η μετεξέλιξη του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα Αυτοδιοίκητο Ασφαλιστικό Οργανισμό εντός του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα διοικείται από τους ασφαλισμένους του, θα διαχειρίζεται αυτοτελώς τα αποθεματικά και τα περιουσιακά του στοιχεία και θα χαράζει και θα υλοποιεί αυτόνομα την ασφαλιστική του πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων του και την βιωσιμότητα του, αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για όλο τον τεχνικό κόσμο». Αυτό τονίζεται στην απόφαση, που έλαβε η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, η λεγόμενη « Βουλή των μηχανικών», με τη συμμετοχή των 200 μελών της, εκλεγμένων από τις κάλπες των 110.000 μηχανικών της χώρας.

Μέσα στις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, οι αντιδράσεις μας όσον αφορά στις εξελίξεις που αφορούν την υγειονομική μας κάλυψη μέσω ΕΟΠΥΥ ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έχουν αποτέλεσμα.

Οι προσπάθειές μας για την δραστική μεταβολή του τρόπου λειτουργίας του ΤΣΜΕΔΕ, που ταλαιπωρεί δραματικά του συναλλασσόμενους με αυτό, προωθώντας και τις δυνατότητες Ηλεκτρονικού ΤΣΜΕΔΕ για την απλούστευση των διαδικασιών, συνέπεσε με την θητεία του απαράδεκτου από όλους γενικά Προέδρου του ΕΤΑΑ του οποίου την απομάκρυνση ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας το ΤΕΕ με απόφασή του κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Αντιπροσωπίας του τον Δεκέμβριο του 2014 στην όποια λάβαμε μέρος. Ήταν βαλτός για να διαλύσει το Ταμείο μας. Ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γαμβρίλης σε συνάντηση που είχαμε μας παρουσίασε την μελέτη λογισμικού για την μηχανογράφηση του ΤΣΜΕΔΕ ώστε με τους υπάρχοντες υπαλλήλους να δίνει συντάξεις ακόμα και μέσα σε ένα μήνα, όμως δεν του το επέτρεπαν.                                                                                                                                                                                  Ευτυχώς η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ έχει διορισμένο νέο Πρόεδρο με απόφαση της καινούριας Βουλής τον κ. Στυλιανό Πλειάκη , ο οποίος είναι μηχανικός σαν και εμάς συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ και μας δήλωσε, ότι διάκειται ευμενώς για την επίλυση των προβλημάτων μας, διότι και αυτός, ως συνταξιούχος έχει υποστεί τις μειώσεις των συντάξεών του από τα μνημόνια   και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία.                                                                                                                                                                                                                                                 Σας πληροφορούμε επίσης, ότι εγκρίθηκε από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης η εκπροσώπηση των συνταξιούχων τόσο στην Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, όσο και στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ από τρία μέλη του προεδρείου του δικού μας Συλλόγου και ένα από τον Σύλλογο των Υγειονομικών. Έτσι ο Αντιπρόεδρος κ. Φιλιππίδης μετέχει ως τακτικό μέλος στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ με αναπληρωματικό τον Πρόεδρο κ. Κατσούλη και στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ μετέχει ο Γ.Γ. κ. Τσιβεριώτης ως αναπληρωματικό μέλος.

Επιδιώξαμε την ανάπτυξη διαδραστικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και γενικότερα με το σύνολο των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ. Έτσι φτιάξαμε την ιστοσελίδα της ΕΣΤΑΜΕΔΕ ( estamede.gr) και ενημερώνουμε τα μέλη μας σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε προς όφελός μας. Να μπαίνετε σε τακτά διαστήματα στο blog μας, για να βλέπετε τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και των πράξεών μας. Έτσι θα μπορείτε να ενημερώνεστε πλέον ηλεκτρονικά επί όλων σχεδόν των αποφάσεών μας, που σας ενδιαφέρουν άμεσα και κυρίως για τη βελτίωση των οικονομικών σας, που θα γίνει προσπάθεια να επιτύχουμε με τις αγωγές που καταθέτουμε στα Διοικητικά Δικαστήρια και τις ευνοϊκές αποφάσεις που ήδη άρχισαν να εκδίδονται από το ΣτΕ .

Πέραν των αποφάσεων πού ελήφθησαν από την Κεντρική Αντιπροσωπία του ΤΕΕ για ένα Αυτοδιοίκητο Ασφαλιστικό Οργανισμό, εντός του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, στην οποία συμμετείχαμε, κινήσαμε και θέματα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου μας, όπως το ακίνητο Αξελού στον Πειραιά με επιστολές μας προς το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και εκεί συναντήσαμε την διαλυτική στάση του προηγούμενου Προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκη.

Για την ίδια τη λειτουργία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ που βασίζεται κατ’ αρχήν στην οικονομική της υπόσταση, ύστερα από απόφαση της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ μετά από εισήγησή μας, πετύχαμε με σχετική υπεύθυνη δήλωση των μελών της Ένωσης, να εισπράττεται η εισφορά για το Σύλλογο 12 ευρώ ετησίως απευθείας από την σύνταξη με την πληρωμή του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ το μήνα. Αυτό το ελάχιστο ποσό επιβάρυνσης του κάθε μέλους μπροστά στο σύνολο των 30.000 περίπου συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, που εκπροσωπεί η Ένωση, με την προσχώρησή τους σε αυτήν λίγο- λίγο θα υπάρχει ένα ετήσιο έσοδο που θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα για την επίτευξη των επόμενων πυλώνων που βασίζεται η λειτουργία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, όπως είναι η στελέχωση του γραφείου, που δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο εθελοντισμό συναδέλφων για να είναι καθημερινά ανοιχτό και να εξυπηρετούνται οι γραφειακές του ανάγκες, όπως επίσης η Νομική κάλυψη του Συλλόγου για την διασφάλιση των συμφερόντων και αναγκών μας, αλλά και ο άλλος μεγάλος και αναγκαίος στόχος που είναι, μέσα από τις απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές, να οργανώσουμε σε νέο πανελλαδικό μοντέλο το σύνολο των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, υιοθετώντας την καλύτερη δυνατή περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.                                                                                                                                                                       Ήδη έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην κατάρτιση ενός νέου καταστατικού που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες και να προβλέπει βουλευτικό όργανο με πρότυπο και το καταστατικό του ΤΕΕ.

Δυστυχώς το αίτημά μας για το δικαίωμα των συνταξιούχων στο εκλέγειν και εκλέγεσθε στο σύνολο των οργάνων του ΤΕΕ που ήταν επιδίωξή μας δεν υπερψηφίσθηκε από το ΤΕΕ, αλλά θα επιμείνουμε.

Ήμαστε σε επαφή με τους δύο άλλους συλλόγους των συνταξιούχων του ΕΤΑΑ υγειονομικούς και δικηγόρους για τον κοινό μας στόχο την δημιουργία μιας μορφής συντονιστικού οργάνου για κοινή δράση ή και ένα δευτεροβάθμιο οργανισμό που θα περιλαμβάνει και τους τρείς συλλόγους.

Θα συνεχισθεί η προσπάθειά μας να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, όχι μόνο για την ενδυνάμωση της οργανωμένης φωνής μας, αλλά και για την ανάδειξη νέων στελεχών για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας.

Τέλος δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την επιδίωξη της κατά το δυνατόν παρέμβασής μας:                                    * Στην ανάταξη της πραγματικής οικονομίας της Χώρας.

*Την διαμόρφωση του επιπέδου και του περιεχομένου της Δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.                                *Την διαφύλαξη και ανάδειξη της Ελληνικής κληρονομιάς και του Ελληνικού πολιτισμού.                                                      *Τον σχεδιασμό Έργων Υποδομής και Ανάπτυξης της Χώρας.

 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

Η συνέχιση της πορείας μας και για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να βασίζεται στο πρόγραμμα δράσης που έχουμε συμφωνήσει και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την βελτίωση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και την επίτευξη των στόχων της και ειδικότερα:

1.Να κοινοποιήσουμε με δικαστικό επιμελητή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ στο ΤΣΜΕΔΕ (μόλις καθαρογραφεί), η οποία έκρινε τον ν. 4093/12 ως αντισυνταγματικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα πάρουμε από εδώ και πέρα συντάξεις περίπου 250 ευρώ μεγαλύτερες, όπως και τα μειωμένα δώρα των 200 , 200 και 400 ευρώ ,που καταργήθηκαν με τον νόμο αυτό. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΤΣΜΕΔΕ να πάρουμε αυτά τα 250 ευρώ αναδρομικά και τα δώρα σε όσους έχουν κάνει αγωγές κατά του ΤΣΜΕΔΕ, αφού έρθουμε σε συμβιβασμό με αυτό και χαρίσουμε τους τόκους. Για περισσότερες πληροφορίες θα σας ενημερώνουμε τακτικά και ηλεκτρονικά μέσα από το site της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, όπως παραπάνω αναφέραμε.

2.Να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση της απώλειας αποθεματικών λόγω κουρέματος ομολόγων με το PSI, μέσω επιχορήγησης ή μεταβίβασης ακινήτων ( μεταβίβαση ακινήτων έχει όμως σχέση με το είδος των ακινήτων, την εμπορική τους αξία, την αξία εκμετάλλευσης και απόδοσης του, καθώς και την δυνατότητα ρευστοποίησης τους). Αλλά βασικά σας ενημερώνουμε, ότι ήδη το ΕΤΑΑ έχει αναλάβει το θέμα να ανοίξει αγωγή κατά του Δημοσίου και για τον λόγο αυτό προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση σε κατάλληλο Δικηγορικό γραφείο ( ο κ. Κουτσολάμπρος Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΤΑΑ, επιμελείται του θέματος).

3.Να συνεχίσουμε την διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων μας, με τους νόμους 3845/2010, 3863/2010, 3986/2010, 4024/2011, και 4093/2012 με άνοιγμα αγωγών, που να προσβάλλονται ως αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις. Γι’ αυτό και πήραμε σχετική απόφαση στο Δ.Σ. να στείλουμε πιλοτικά για πρώτη δόση, 5000 επιστολές σε συνταξιούχους της περιοχής Αττικής και να τους καλέσουμε να προσέλθουν στα γραφεία του Συλλόγου μας, διότι ασφαλώς δεν το γνωρίζουν, έτσι ώστε για να τους εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για να κάνουν και εκείνοι την αγωγή τους κατά του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ, όπως έχουν κάνει ήδη περίπου 300 συνταξιούχοι.

4.Να διεκδικήσουμε την επανάκτηση του αυτοδιοίκητου του ΤΣΜΕΔΕ, πράγμα που είναι και απόφαση του ΤΕΕ.

5.Να διεκδικήσουμε την διατήρηση των εσόδων από πόρους έργων και μελετών με παύση θεώρησης τους ως κοινωνικούς, αφού προέρχονται από την εργασία των μηχανικών και με την κατάργησή τους παραμένουν μόνο οι πάγιες εισφορές των μηχανικών . Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εξομοιώνουν εργαζόμενους και άνεργους μηχανικούς, με αναγκαστικές μόνο τις πάγιες εισφορές είτε έχουν είτε δεν έχουν δουλειές. Λίγο δύσκολο αλλά δίκαιο.

6.Να απαιτήσουμε την ενίσχυση της υπάρχουσας δομής του ΤΣΜΕΔΕ με ανθρώπινο δυναμικό, με συνέπεια την αύξηση του επιπέδου υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και παράλληλη συγκρότηση τμήματος καταπολέμησης της δόλιας εισφοροδιαφυγής δια προσλήψεως προσωπικού ή ανάθεσης έργου σε τρίτους (Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα).

7.Να απαιτήσουμε από την νέα Κυβέρνηση να καταργήσει σιγά-σιγά τους μνημονιακούς νόμους που μας μείωσαν τις συντάξεις.

8.Να απαιτήσουμε από την πολιτεία επίσπευσης διαδικασιών ορισμού χρηματοοικονομικού συμβούλου στο ΤΣΜΕΔΕ για την ορθή εκμετάλλευση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

9.Να απαιτήσουμε την αναβάθμιση της οικονομίας του κλάδου μας, που αυξάνει τους πόρους του Ταμείου μας και δεν οδηγεί τους μηχανικούς στην πρόωρη σύνταξη λόγω ανεργίας.

10.Να διαφυλάξουμε την αυτοτέλεια και να ισχυροποιήσουμε την Τράπεζα Αττικής, ώστε να αρχίσει, να είναι κερδοφόρος προς όφελος των μελών του ΤΣΜΕΔΕ.

11.Να ζητήσουμε να χορηγούνται οι συντάξεις στους συν/χους του ΤΣΜΕΔΕ όπως ο Νόμος 3518/2006 όριζε χωρίς τις περικοπές των μνημονιακών Νόμων, με τον ιδιαίτερο ισχυρισμό μας ότι οι περικοπές παρέμειναν στον φορέα και δεν ωφελείται το Δημοσιονομικό έλλειμμα. Υπάρχει εξ’ άλλου η 1094/13 απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ για τον λόγο αυτόν και θα παρακαλέσουμε την Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ να την προωθήσει στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

12.Να επιδιώξουμε να προωθηθεί η απόφαση της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ να μας χορηγήσει μία έκτακτη σύνταξη δώρο εντός του έτους 2015.

13.Εξ’ άλλου είμαστε υποχρεωμένοι να σας πληροφορήσουμε, ότι η Πανεπιστημονική ήταν σχεδόν αρνητική στις πιο πάνω αποφάσεις μας και ποτέ δεν εμφανίστηκε να ανοίξει το γραφείο του Συλλόγου ούτε μια ημέρα. Εκείνο που σας συνιστούμε είναι να κλείνετε τ’ αυτιά σας στα λεγόμενα τους, διότι δεν επιθυμούν να εγείρουμε αγωγές, διότι αυτές είναι οι εντολές, που παίρνουν από τον Περισσό και σύμφωνα με τα μανιφέστα του Κ.Κ.Ε.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Συνάδελφοι, τα δεδομένα της ΕΣΤΑΜΕΔΕ είναι τα ακόλουθα:

  1. Λειτουργεί σε ένα δωμάτιο 12 τ.μ. μαζί με την Ένωση συνταξιούχων Μηχανικών την ΠΕΤΟΜ.

2.Δεν διαθέτει τους χώρους, την υλικοτεχνική υποδομή, τα μόνιμα στελέχη μιας γραμματείας και τα οικονομικά μέσα για μια στοιχειώδη οργάνωση λειτουργίας.

3.Στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, κάθε τρία χρόνια από τους περίπου 30.000 συνταξιούχους, έρχονται 450 άτομα (δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 1,5%) για να ψηφίσουν και μετά αδιαφορούν, εξαιρουμένων των παρόντων, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν εθελοντικά στα δρώμενα και τις ενέργειες της πλειοψηφίας του Δ.Σ. 4 με 5 απλά μέλη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 0,01%).

4.Η μειοψηφία στο Δ.Σ. αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση αυτή της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ασχολείται μόνο με πολιτικές πορείες διαμαρτυρίας, κάνοντας στείρα αντιπολίτευση στην πλειοψηφία του Δ.Σ.

Συνάδελφοι, λόγω του υπάρχοντος Καταστατικού και της αδιαφορίας των περισσότερων συνάδελφων, η ΕΣΤΑΜΕΔΕ είναι σαν ένα μωρό στην θερμοκοιτίδα.

Για να επιβιώσει χρειάζεται φροντίδα, πραγματικό ενδιαφέρον, αγάπη και κυρίως ομόνοια μεταξύ αυτών, που το φροντίζουν και μεταξύ των μελών της.

Ας φροντίσουμε να επιβιώσει και να βγει σύντομα από την θερμοκοιτίδα για να χαρούμε την παιδική του ηλικία.

Πολλοί από εμάς δεν θα γνωρίσουν την εφηβεία του, οι περισσότεροι δεν θα το δούμε στην νεότητα του και όλοι θα χάσουμε την ωριμότητά του.

Αξίζει όμως η προσπάθεια να φτιάξουμε έναν γνήσιο απόγονο των Προγόνων μας, αντάξιο της Ελληνικής Κληρονομιάς και του Ελληνικού Πολιτισμού και αντάξιο των έμπειρων Ελλήνων Μηχανικών.

 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

 

 

 

 

About Γιάννης Κατσούλης

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ : Προέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2013 - 2016 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2017 (6972820575) ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (estamede.gr), 2013 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ε.Μ.Π.) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ (Μ.Ι.Τ.) MASTER OF SCIENCE IN CIVIL ENGINEERING (NORTHEASTERN) MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING MANAGEMENT (NORTHEASTERN)