Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

«Εγκρίθηκαν από την Βουλή οι νέοι Διοικητές ΕΤΕΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΝΑΤ».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 8/4/2015

 

Προς

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Εγκρίθηκαν από την Βουλή οι νέοι Διοικητές ΕΤΕΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και
ΝΑΤ»
.

 

 

 

Για Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ η Βουλή ενέκρινε τον κ. Στυλιανό Πλιάκη. Ο κ. Στυλιανός Πλιάκης είναι μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, πρώην Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και με μεγάλη δράση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το Ταμείο είναι μεν πλεονασματικό – με εξαίρεση τον κλάδο των Νομικών – αλλά έχει σημαντικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Πλιάκης, εξηγώντας ότι με τον νόμο του 2011 επιβλήθηκε ένα σύστημα επιλογής ασφαλιστικών κλιμάκων που αύξησε σημαντικότατα τις ασφαλιστικές κρατήσεις. ΄Ετσι σήμερα υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 926 εκατομμυρίων Ευρώ για τον κλάδο των Μηχανικών, 330 εκατομμυρίων Ευρώ για τον κλάδο των Υγειονομικών και 110 εκατομμυρίων Ευρώ για το Ταμείο των Νομικών και λόγω της παρατεταμένης ανεργίας είναι δύσκολη ακόμα και η αξιοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, με τις θετικές ψήφους των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τις αρνητικές του ΚΚΕ και τις λευκές των υπόλοιπων κομμάτων, ενέκρινε η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής τον διορισμό του κ. Αθανασίου Καποτά στη θέση του Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), του κ. Στυλιανού Πλιάκη στη θέση του Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), του κ. Αναστασίου Πετρόπουλου στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του κ. Ανδρέα Κομματά για τη θέση του Προέδρου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν με λευκή ψήφο για τους προτεινόμενους από την Κυβέρνηση νέους επικεφαλής των Ταμείων και ευχήθηκαν καλή θητεία στο έργο τους, με μόνη εξαίρεση αυτή του ΚΚΕ, το οποίο δια του κ. Χρήστου Κατσώτη δήλωσε πως καταψηφίζει, καταδικάζοντας την Κυβερνητική πολιτική που «χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα για την αποπληρωμή χρεών, και οι άνεργοι να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο αρμόδιος Υπουργός για την Κοινωνική Ασφάλιση, κ. Δ. Στρατούλης, ανέφερε πως παρατηρείται μεγάλη ανταπόκριση στη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και στα Ασφαλιστικά Ταμεία να έχουν έσοδα και κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι να επανεκκινήσει η οικονομία», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Στρατούλης επαναβεβαίωσε τη διάθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σε ό,τι αφορά τις ενοποιήσεις Ταμείων, δήλωσε πως η Κυβέρνηση είναι υπέρ, υπό την προϋπόθεση να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες που θα καταδείξουν την ωφέλεια από κάθε μία ενοποίηση, να έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς των εργαζομένων και να μην υπάρξει συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των συντάξεων προς τα κάτω. «Απόφαση της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να επανέλθει και το 3% επί των δημοσίων συμβάσεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων», δήλωσε ο Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να προχωρήσει τώρα ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ σε εκείνες τις αποφάσεις που απαιτούνται, τουλάχιστον για το ΤΣΜΕΔΕ, ώστε το Ταμείο μας να μπορέσει να έχει την οικονομική αυτοτέλεια την οποία έχασε επί Προεδρίας του κ. Αντωνίου Σαλλιανάκη. Η επιλογή του κ. Στυλιανού Πλιάκη κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλή.

Επίσης νομίζω ότι μόλις εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις για την σύσταση σε σώμα τόσο της νέας Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ όσο και του νέου Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, θα πρέπει για λόγους εθιμοτυπίας το Προεδρείο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ να ζητήσει συνάντηση με τις αντίστοιχους Προέδρους του ΕΤΑΑ και του ΤΣΜΕΔΕ.

                                                                       Με Εκτίμηση

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ  

                                          

About Γιάννης Κατσούλης

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ : Προέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2013 - 2016 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 2017 (6972820575) ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (estamede.gr), 2013 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ε.Μ.Π.) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ (Μ.Ι.Τ.) MASTER OF SCIENCE IN CIVIL ENGINEERING (NORTHEASTERN) MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING MANAGEMENT (NORTHEASTERN)