Διοικητικός Απολογισμός 2019

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστά όλα σε όλους μέσω ομαδικών Ημέιλς, facebook «Μάχιμοι Μηχανικοί» και ιστοσελίδας «εσταμεδε». Οπότε περιττεύει η επανάληψη και απλά με τίτλους θα θυμηθούμε τους οδοδείκτες μας.

Στις εκλογές επικρατήσαμε της Πανεπιστημονικής με 51% έναντι 42%

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ 3/6/2016     2588 συνάδελφοι

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ 11/4/2019  4479  συνάδελφοι   (173%)

Το περιβάλλον, όταν αναλάβαμε, δυσμενές : από υγιές Ταμείο με 4,5 : 1 μπαίναμε στον ΕΦΚΑ με 1,3 : 1 σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους και από αναδιανεμητικό σύστημα σε νοητικό κεφαλαιοποιητικό που δεν μας συνέφερε.

Ετοιμασθήκαμε με σοβαρούς νομικούς και με δική μας ικανή Ομάδα Μελετών για συνεχείς αγώνες ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.

Συμμετοχή σε όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις. Προσφυγές και αγωγές με άξονα την τετράδα αποφάσεων ολομελείας ΣΤΕ 2287 – 88 – 89 – 90 / 2015. Καταιγισμός μελετών και υποβολή δεκάδων υπομνημάτων με νομικομαθηματική τεκμηρίωση.

Ανοιχτά ΔΣ και ανοιχτές ΓΣ με ισότιμη συμμετοχή όλων όσοι το επιθυμούν, ηλεκτρονικές λήψεις αποφάσεων, ομάδες δράσεων με ανακλητά μέλη.

Διεκδικητικές αλλά και ενημερωτικές ανοιχτές συνελεύσεις (δελτία τύπου).

Ευαισθησία στα βάσανα του κοινωνικού περίγυρου και μάλιστα των νέων που εξανδραποδίζονται, ώθηση προς λύσεις αειφόρου ανάπτυξης.

Α ΕΤΟΣ : μείωση προσωπικής διαφοράς από 45 % σε 24 %. Κατοχύρωση κατά τον επανυπολογισμό ως συντάξιμων αποδοχών των 1150 € για την κύρια σύνταξη και 1525 € για την Ειδική Προσαύξηση. Για τα εφάπαξ ανατρέψαμε στο Υπουργείο ληφθείσα απόφαση του ΕΤΑΑ και αντί 2960 € (όπως οι γιατροί) πετύχαμε αύξηση σε ~ 10500 (μισθωτοί περισσότερα).

Β ΚΑΙ Γ ΕΤΟΣ : Προσφορά καθημερινής εργασίας στο ΕΤΕΑΕΠ για επιτάχυνση απονομής των εφάπαξ επί τρίμηνο από 6 εθελοντές μας, με αποτέλεσμα τον επταπλασιασμό του ρυθμού τους με τη βοήθεια και excel του Σολ. Γκουλιούμη. Κάτι ανάλογο θα ξεκινήσουμε μετά τις εκλογές και στις συντάξεις. Ένας συνάδελφος νέος συνταξιούχος ο Δημ. Τσακμάκας επεξεργάστηκε μάλιστα έναν τυφλοσούρτη της ηλεκτρονικής αίτησης σύνταξης στη συμπλήρωση της οποίας γίνονται πολλά λάθη με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις αντί να δοθεί άμεσα το 0,80, όπως σας αποστείλαμε πρόσφατα.

Καταβολή της ετήσιας συνδρομής των 12 € με παρακράτηση 1 € το μήνα από τη σύνταξη όσων υπέγραψαν σχετική εξουσιοδότηση. Έτσι τυπώσαμε μια πρότυπη εκπτωτική κάρτα μέλους που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Με τη διακριτική βοήθεια μέλους μας είχαμε την πρώτη επιτυχία αφού η «φυσικό αέριο» μας έκανε τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα εργαζομένων Μεγάλων Πελατών της. Έγκριση της ενίσχυσης του σωματείου με παρακράτηση 0,20 € το μήνα (2,40 € το έτος) από τη σύνταξη όλων των εκπροσωπούμενων ασφαλισμένων π. ΤΣΜΕΔΕ βάσει άρ. 102 Ν4387/16 (Κατρούγκαλου). Μεταμορφώθηκε το Γραφείο με την πρόσληψη αόκνου Γραμματέως που εξασφαλίζει για πρώτη φορά τη συνεχή καθημερινή εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού και πρόσκτηση αίθουσας συγκεντρώσεων κατάλληλα διαμορφωθείσας.

Έναρξη συμμετοχής και δημιουργίας εκδηλώσεων πολιτισμού και συναδελφοσύνης, διαλέξεις «Φιλόσοφου Μηχανικού» Θ. Τάσιου, γιορτή Χριστουγέννων, πίτες συλλογικοτήτων συναδέλφων (Πολυτεχνικός Σύλλογος, απόφοιτοι ’71 στο Μουσείο Αυτοκινήτου συναδέλφου, κλπ) και έπεται λαμπρή συνέχεια.

Δημιουργία πυρήνων εν σπέρματι σε όλη την επικράτεια (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Τρίπολη, Κρήτη, Λαμία, Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα κλπ). Προσπάθεια οργάνωσης Αντιπροσωπειών και προβολής από την ιστοσελίδα μας.

Δημιουργία Τομέα Nέων Συνταξιούχων Μηχανικών Ν. 4387/16 που στελεχώνουν μάλιστα την Ομάδα Μελετών μας και εστίαση με συγκεκριμένους τρόπους στη βελτίωση των συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ τους. Δημιουργία στην ιστοσελίδα ιδιαίτερου τόπου γι’ αυτούς.

Έναρξη ενεργειών αξιοποίησης του κληροδοτήματος Αξελού, συμμετοχή στην Επιτροπή Εκτελεστών, αναζήτηση με δημόσια διαβούλευση τρόπων χρηματοδότησης, προσφορά μελέτης εξασφάλισης ορίων και μάλιστα από πυρόπληκτο συνάδελφο.

Κατάθεση πρότασης παραχώρησης για 20ετή εκμετάλλευση στο σωματείο του μεγάρου Κολοκοτρώνη 4, προς δημιουργία τετράστερου ξενοδοχείου «Το Σπίτι του Μηχανικού», μελέτη αρχιτεκτονικών, κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και έναρξη ενεργειών σύνδεσης με τον κολοσσιαίο Οργανισμό Ευρωπαίων Συνταξιούχων F.E.R.P.A. (95 εκ) με τη βοήθεια της ΟΣΤΟΕ. Διπλή η στόχευση, αφενός εξασφάλιση πελατείας 12 μήνες για το μέγαρο και αφετέρου πίεση για καθιέρωση πανευρωπαϊκά ενιαίου ελαχίστου συντάξεων (πρόταση Μυλωνά). Η μελέτη προβλέπει στον 5ο εν εσοχή όροφο γραφεία και αίθουσα συγκεντρώσεων 220 ατόμων για το σωματείο μας. Τούτο δικαιούνται οι συνταξιούχοι μηχανικοί έναντι της τριμερούς χρηαματοδότησης που ουδέποτε εισέπραξαν αλλά και βάσει του Νόμου 4046/12 έναντι της απίστευτης θυσίας του PSI. Με αυτόν τον τρόπο ή μαγιά για ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Ελήφθη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το σύννομο του να λάβουμε από τον ΕΦΚΑ τα στοιχεία επικοινωνίας των 35.000 συνταξιούχων που εκπροσωπούμε. Αυτό θα μας επιτρέψει να γιγαντωθεί το σωματείο προς όφελος όχι μόνο των μελών του αλλά και του κοινωνικού περίγυρου. Η απόφαση παραπέμφθηκε και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που γνωμοδότησε ομόφωνα να μας δοθούν.

Αυτό θα μας δώσει πλέον των άλλων τη δυνατότητα να συλλέξουμε τον απαιτούμενο αριθμό εκδηλώσεων ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική φόρμα που αναρτήσαμε για ομαδική συμπληρωματική προαιρετική ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης με ένα πενηνταράκι την ημέρα (βλ. ιστοσελίδα ΕΣΤΑΜΕΔΕ). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά με τεράστια ασφαλιστική εταιρεία και στη συνέχεια υπό τη σκέπη ενδεχομένως του ΕΟΠΥΥ μετά αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Για τα υπόλοιπα που επιτύχαμε σας παραπέμπουμε στην ανακοίνωση για τις εκλογές της Πανεπιστημονικής. Είχαν την υπομονή να καταγράψουν κατεβατά ολόκληρα δράσεών μας για να τις πολεμήσουν, πράγμα αδύνατο παρά τη διαστροφή τους. Εμείς δεν είχαμε δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο, γιατί δεν έπραξαν απολύτως τίποτα πέραν των αναρίθμητων επιστολών προς τη Διοίκηση, που όμως μέχρι τώρα δεν έτυχαν ούτε καν μιας απάντησης.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ : σε συμπλήρωση της μειωθείσας σύνταξής μας από τις μνημονικές περικοπές με δημιουργία Κοινού Ταμείου βάσει αλγόριθμου που αξιολογεί κοινωνικά χαρακτηριστικά (φτώχεια, ασθένεια, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, κλπ). Για τη χρηματοδότησή του παροχή από όσους μπορούν συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Εταιρείες ενεργών με τη συμμετοχή τους ως μικρομετόχων. Παρακράτηση ποσοστού 1% επί της αξίας έργων όταν παράγονται από αυτές με προμελέτες σκοπιμότητας πάσης φύσεως εμπνευσμένες από τον ανεκτίμητο θησαυρό της βιωματικής εμπειρίας των συνταξιούχων. Ενίσχυση του Κοινού Ταμείου από την υπεραπόδοση του ήδη από χέρι κερδοφόρου ΤΜΕΔΕ που μάλιστα πρωτοπορεί διεθνώς σε υψηλή μηχανοργάνωση.

Άμεσα θα καθιερωθεί η Ηλεκτρονική ψηφοφορία επί παντός θέματος και φυσικά και των εκλογών. Και φέτος έγινε πρόταση από τον έμπειρο συνδικαλιστή συνάδελφο Δημ. Γραικιώτη  οι εκλογές μας να γίνουν με δύο Η/Υ κι ένα πρόγραμμα excel αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία στο ΔΣ και αναβλήθηκε η εφαρμογή για την απολογιστική ΓΣ του χρόνου. Σημειωτέον ότι το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι από μακρού εξασφαλισμένο (σύστημα Δίας κλπ). Αν μας δώσετε τη δυνατότητα θα ψηφίζουν ισότιμα επί παντός και οι Πανέλληνες της αλλοδαπής. Γι’ αυτούς θα είναι δυνατό άλλωστε να συμμετέχουν στις συνεδρίες μας με live streaming.

Θα προβαίνουμε σε εκδόσεις βιβλίων και προώθηση βιβλίων μελών με αντίδωρο δωρεά στο σωματείο και το Κοινό Ταμείο του ανά τεύχος. Το ίδιο και με τη διοργάνωση εκθέσεων έργων τέχνης μελών μας.

Τελειώνουμε με το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ. Ναι κερδίσαμε τις δυο πρώτες 50άδες αγωγών επιστροφής των μνημονικών περικοπών και χρέος μας είναι να επιταχύνουμε την έκδοση και των υπολοίπων αποφάσεων εκτός σειράς κατ’ απόλυτη προτεραιότητα αφού όλες βασίζονται στο ίδιο σκεπτικό. Με την πρόσφατη κερδισμένη έφεση που σας κοινοποιήσαμε, και μάλιστα για δυο χρόνια μετά το Ν Κατρούγκαλου, μας δίνεται το όπλο να ματαιώσουμε κάθε τέτοια σκέψη του ΕΦΚΑ αφού έτσι θα ζήμιωνε πολλαπλά το δημόσιο συμφέρον. Για τον επανυπολογισμό σχεδιάζουμε να φερθούμε ακόμη πιο έξυπνα, με υποδειγματική προσφυγή πολλαπλασιαζόμενη στο διηνεκές. Προλάβαμε και κάναμε αυθημερόν έναν απίστευτο αριθμό Αιτήσεων που απέδειξε συνάμα και την εμπιστοσύνη που μας περιβάλλετε.

Εμείς πράξαμε το χρέος μας, τώρα είναι η σειρά σας.

ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ.