Τρίτη, Σεπτέμβριος 25, 2018

«Δικαιώνεται η ΕΣΤΑΜΕΔΕ».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 6/6/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Δικαιώνεται η ΕΣΤΑΜΕΔΕ».

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «΄Εθνους», στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων. Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της απόφασης, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον κατά 2, 8 δις. Ευρώ ετησίως. Κι’ αυτό γιατί οι συντάξεις θα πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα προ περικοπών, επομένως η επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έτσι κι’ αλλιώς καταρρέουν. ΄Οσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει, που είναι γύρω στους 15, θα δικαιωθούν και μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα προ του 2012, επίπεδα. Αναδρομική θα είναι και ισχύ γι όσους έχουν προσφύγει σε Διοικητικά Δικαστήρια σε χαμηλότερο βαθμό και περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα δημιουργήσει δεδικασμένο. Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν μεν, αλλά θα δουν από εδώ και πέρα τις συντάξεις τους να αυξάνονται, δεν θα ισχύει δηλαδή γι’ αυτούς η αναδρομικότητα. Πρόκειται για τον νόμο 4093/2012 που προέβλεπε περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 Ευρώ 5% έως 15%, κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, κάτι που τότε είχε όφελος στα Ασφαλιστικά Ταμεία 2,8 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει και «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό «αγκάθι» για να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του Απριλίου, είναι ότι οι εταίροι απαιτούν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ένα τέτοιο σενάριο ήρθε στο φως και μετά τη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την Κρ. Λαγκάρντ όπου ειπώθηκε ότι το ΔΝΤ απαιτεί μειώσεις συντάξεων και αλλαγές στον ΦΠΑ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών την Μ. Παρασκευή διέψευσε σενάρια περί αιτήματος του ΔΝΤ για μειώσεις μισθών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, που κυκλοφόρησε, ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τον Υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκον». Παρά ταύτα μόλις χθες ο Δ. Στρατούλης είπε στο Mega ότι ζητήθηκαν εκ νέου μειώσεις στις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση – βόμβα του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο της Ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Διότι θα μπορεί να επικαλεστεί αδυναμία να εφαρμόσει νέες μειώσεις όταν και οι παλιές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Όμως, τα δύσκολα για την Κυβέρνηση θα αρχίσουν από την στιγμή που θα πρέπει να καλύψει την «τρύπα» των 2,8 δις Ευρώ.

Κατά την γνώμη μου κατ’ αρχάς μόλις εκδοθεί η απόφαση, η ΄Ενωση θα την κοινοποιήσει με Δικαστικό Επιμελητή στο ΤΣΜΕΔΕ, οπότε οι συντάξεις μας θα είναι αυξημένες στα ποσά των προ περικοπών του ν. 4093/2012, δηλαδή ανάλογα με εκείνα που περιεκόπησαν ονομαστικά. Εν συνεχεία θα προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε με επιστολή της Ενώσεως και τους 25.000 συν/χους του ΤΣΜΕΔΕ, ότι είναι αναγκαίο να έλθουν από τα γραφείο μας για να συμπληρώσουν τα έγγραφα εκείνα που είναι απαραίτητα για να συνταχθεί η αγωγή των, ώστε να αποκτήσουν τις μειώσεις των συντάξεών των (τα αναδρομικά), ώστε με δικαστική απόφαση να εισπράξουν από το ΤΣΜΕΔΕ τα μέχρι σήμερα περικοπέντα ποσά.

Για περισσότερες πληροφορίες τουλάχιστον οι 10.000 συν/χοι της Αττικής πρέπει το συντομότερο να περάσουν από τα γραφεία του Συλλόγου μας που είναι ανοικτά κάθε μέρα από τις 11.00 π.μ. – 13.00 μ. για να ενημερωθούν ή να με παίρνετε στο τηλέφωνο: 6976 400698. Ωσαύτως να έρχονται για να υπογράφουν την σχετική δήλωση, ότι επιθυμούν να κρατείται από το ΤΣΜΕΔΕ ένα (1) Ευρώ μηνιαίως, για να μπορέσει ο Σύλλογος να αυξήσει σιγά – σιγά τα έσοδά του.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης