Δημοκρατία – Εκλογές

 

Συνάδελφοι,

Οι εκλογές για την ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, το σωματείο των Ομότιμων Μελών ΤΕΕ, ορίσθηκαν για 5/2/20 και αν δεν υπάρξει απαρτία τις 12/2/20. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.

Συμμετέχουν και εδώ οι «Ακομμάτιστοι Μαχόμενοι» και η Πανεπιστημονική. Μας δίνεται χρυσή ευκαιρία, με τη μαζική ενσυνείδητη παρουσία μας, να επουλώσουμε τα τραύματα από τη δια της βίας επιβληθείσα προσβολή στην ομαλή λειτουργία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Γραφτείτε λοιπόν στην ΠΕΤΟΜ !! Πώς ? Στέλνετε στο Ημέιλ μου ή στο dkarapistolis@gmail.com το Ημέιλ σας κι εμείς σας στέλνουμε τη φόρμα εγγραφής, την υπογράφετε και την προωθούμε στον γραμματέα ΠΕΤΟΜ παρακολουθώντας την πορεία της.

Η επιλογή στις εκλογές είναι απλή, εύκολη, κρυστάλλινη. Από τη μια οι εθελοντές με τη βαθιά νομικομαθηματική τεκμηρίωση και τις διεκδικήσεις ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ : πειθώ, δικαστικά, κινηματικά. Πληροφόρηση για το έργο μας στα Ομαδικά Ημέιλς, τον τόπο www.estamede.gr, το facebook «Μάχιμοι Μηχανικοί». Από την άλλη ο πυραμιδικός ανελαστικός σχηματισμός με επικεφαλής έμμισθους κομματικούς υπαλλήλους (βλ. https://tsiminiera.com/?p=3467&fbclid=IwAR2JPPruzUxsKMjXZ26e-INZUvZoIyz1GSwLQZcBBKq7Qtm8SUEwjC2vsU0 ) που προωθεί το πρόγραμμα ενός κόμματος, αιχμάλωτος στην ουτοπία του πριν και του μετά : «Να μας δώσετε τα παλιά που μας πήρατε» και «τα πράγματα θα γίνουν τέλεια όταν κάποτε αλλάξουμε το φιλελεύθερο σύστημα σε κρατισμό κομματικής νομενκλατούρας».

Εμείς ζούμε στο ΤΩΡΑ. Με σειρά ενημερώσεων θα σας γνωστοποιήσουμε τις θεμελιώδεις θέσεις μας, ικανές να διαμορφώσουν μια νέα συνδικαλιστική πραγματικότητα στο χώρο και στη χώρα ως προς τις απολαβές και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, την περίθαλψη, την ποιότητα ζωής (ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται), τη μία Δημοκρατία.

Από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ άρξασθαι.

Είχαμε εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Κώστα Χαμπίδη, Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, πάνω στο ακόλουθο ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας.

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σήμερα ασκείται ασφυκτικός έλεγχος  συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων από τις πάσης απόχρωσης μειοψηφίες μέσω στημένων ΓΣ.

Στον Περισσό π.χ. περνάνε από σεμινάρια ελέγχου συγκεντρώσεων. Στις ΓΣ μας διαπιστώσαμε ότι κάνουν σχέδιο αίθουσας, τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά δικούς τους, βάζουν παρατηρητές στα τραπέζια ταυτοποίησης των μελών ώστε να ξέρουν ανάα πάσα στιγμή πότε έχουν πλειοψηφία, εξουθενώνουν τους μετέχοντες με λόγους συνήθως εκτός θέματος και όταν μείνουν κατά πλειοψηφία οι δικοί τους τότε προχωρούν σε αποφάσεις και ψηφίσματα. Τελευταία εφαρμόστηκε και η μέθοδος της δια της φυσικής βίας κατάληψης των ΓΣ, στη ΓΣΕΕ και σε μας, κατά το : «Ότι δεν ελέγχεις, το διαλύεις».

Στους φοιτητικούς συλλόγους παρόμοια επικρατούν κι αυτό είναι ένας από τους παράγοντες που διώχνουν απογοητευμένα τα παιδιά μας στην ξενιτιά. Ο Υπουργός κ. Φορτσάκης επιχείρησε το 2014 να προωθήσει την Η-ψηφοφορία. Του προσήψαν ότι θέλει να καταργήσει τις Συνελεύσεις και το θέμα δεν προχώρησε.

Εμείς έχουμε επεξεργαστεί ένα σύστημα που, όχι μόνο δεν καταργεί τις Συνελεύσεις αλλά, αντίθετα, τις θεωρεί απαραίτητο στοιχείο της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας του σωματείου. Η κεφαλαιώδης διαφορά όμως είναι ότι νοούμε τις Συνελεύσεις ως δεξαμενές σκέψης (think tank) συγκαλούμενες για συγκεκριμένα θέματα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τους ταμιακά εντάξει. Εκλέγεται Συντονιστής της Συνέλευσης και πρακτικογράφος. Υπάρχει ισηγορία, καταιγισμός ιδεών (brain storming) και κατάληξη κατόπιν ψηφοφορίας σε 3-4 λύσεις για το προταθέν θέμα, που προκύπτουν μετά κυκλική διαβούλευση ισοτίμων μελών. Επίσης η Συνέλευση εκλέγει δια ψηφοφορίας ή δια κληρώσεως ομάδα εκτελεστών ανακλητών, πράγμα που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη σημασία της Συνέλευσης και είναι κίνητρο προσέλευσης μελών.

Οι 3-4 αυτές προτάσεις, που επικράτησαν μετά εμβάθυνση με τη διαβούλευση, τίθενται σε Η-ψηφοφορία στην οποία μετέχει το σύνολο των ταμιακά εντάξει μελών εντός και εκτός της χώρας. Κάθε πρόταση ακολουθείται με σύντομη υποστηρικτική ανάλυσή της ώστε ο ψηφοφόρος σε πολύ σύντομο χρόνο απασχόλησης (5′ – 10′) να είναι σε θέση να επιλέξει συνειδητά αυτή που προτιμά.

Ακολουθεί η εκτέλεση της απόφασης της πλειοψηφίας από τα ανακλητά μέλη της ομάδας δράσης που οφείλουν να απολογηθούν σε επόμενη Συνέλευση.

Μέγιστη σημασία έχει η εφαρμογή της Η-ψηφοφορίας για την εκλογή του ΔΣ του σωματείου ή του συλλόγου. Ειδικά για συνταξιουχικό σωματείο, που τα μέλη του μαστίζονται από ασθένειες και φυσική και οικονομική αδυναμία για μεγάλες μετακινήσεις, συνιστά επιβαλλόμενη δημοκρατική επιταγή.

Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από την αρχαιότητα όπου οι μερικές χιλιάδες πολίτες του Κλεισθένη θεμελίωσαν τη Δημοκρατία στην οποία σκύβουν το κεφάλι με σεβασμό και θαυμασμό όλοι οι σύγχρονοι μικροί και μεγάλοι.

Η λύση μας λοιπόν αποβλέπει στη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ των μελών που το επιθυμούν.

Συνοπτικά : «Οι Συνελεύσεις προτείνουν, το σύνολο των εγγεγραμμένων αποφασίζει με Η-ψηφοφορία, οι ανακλητοί εκπρόσωποι εκτελούν».

Το σωματείο μας εκπροσωπεί 30.000 – 33.000 συνταξιούχους μηχανικούς και εργολήπτες κάθε ειδικότητας, με έτος ίδρυσης το 1945. Είναι εγκατεσπαρμένοι σε όλη την επικράτεια. Αποτελούν θησαυρό για την χώρα μας λόγω τεράστιας βιωματικής εμπειρίας στην ολοκλήρωση έργων. Μπορούν λοιπόν να συντελέσουν στην ποθητή και επιχειρούμενη ανάπτυξη παρέχοντες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες των ενεργών συναδέλφων μας είτε προωθώντας καινοτομίες κατόπιν νοήμονος επιλογής.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

Έχομε ανάγκη βοήθειας για οργάνωση σε τόσο μεγάλο πλήθος της δυνατότητας αδάπανης ομαδικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Επίσης εξακριβωμένα αδιάβλητης Η-ψηφοφορίας.

Στη Συνεδρία ΔΣ και στη ΓΣ να μπορούν να μετέχουν ισότιμα μέλη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω δωρεάν live streaming για μεγάλο πλήθος.

Με το ισχύον καθεστώς η ακόμα και πανελλαδική ψηφοφορία δεν έχει χαρακτήρα γενικής συνέλευσης, άρα η όποια τεχνική διευθέτηση απαιτεί και νομοθετική ρύθμιση που να κατισχύει των καταστατικών των σωματείων.

Προτείνουμε το σωματείο μας να δημιουργήσει με τη δική σας βοήθεια αυτόν τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας πιλοτικά, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

—————————————————————————————-

 

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πνέει άλλος άνεμος. Νέοι άνθρωποι, επί τόπου λύσεις. Συμφωνήσαμε ότι η ιδανική επιλογή για Η-ψηφοφορίες είναι το δοκιμασμένο σύστημα ΖΕΥΣ με το οποίο έχουν ήδη στηθεί πάνω από 500 κάλπες με 170.000 ψηφοφόρους, όπως π.χ. οι αρχαιρεσίες πρυτάνεων. Κόστος για μας ΜΗΔΕΝ. Ήδη μας στάλθηκαν αναλυτικές πληροφορίες δίκην τυφλοσούρτη από τη σύμβουλο του Υπουργού κυρία Νάνσυ Ρουτζούνη, τις οποίες βλέπετε πατώντας εδώ. Υπάρχει ομάδα υποστήριξης που εξασφαλίζει εκάστοτε την ομαλή διεξαγωγή, το δε αδιάβλητο προστατεύεται όπως ακριβώς και οι οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.

Θέσαμε το θέμα ότι αρκετοί συνάδελφοι θα διστάσουν μπρος στη νέα τεχνολογική κατάκτηση και θα προτιμήσουν την κλασική ψηφοφορία με φυσική παρουσία. Βρέθηκε αμέσως η λύση για το μικτό αυτό σύστημα με σίγουρο αποκλεισμό διπλοψηφιών : η ψηφοφορία γίνεται σε δύο ημέρες, την πρώτη με φυσική παρουσία, χωρίς να γνωσθούν τα αποτελέσματα. Την επομένη η Ηλεκτρονική με τη λίστα ψηφοφόρων (ενήμερων μελών) από την οποία έχει αφαιρεθεί η λίστα των ήδη ψηφισάντων.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ. Καλούνται οι συνάδελφοι της Πανεπιστημονικής να αφουγκρασθούν τα σημεία των καιρών και να τολμήσουν. Πρόκειται για τον ορισμό της (αμεσο)δημοκρατίας όταν μετέχουν ΟΛΟΙ όσοι επιθυμούν στη λήψη των αποφάσεων και συμφέρει μακρόπνοα και σας (Συμβουλιακή Δημοκρατία). Αν εμβαθύνουμε λίγο, η σύγχρονη τεχνολογία εγγυάται ένα συνδυασμό δημοκρατίας των πολλών και δημοκρατίας των αρίστων που θα μεθούσε από χαρά τους τολμηρούς πολίτες του Κλεισθένη που άλλαξαν την κοινωνική ζωή της ανθρωπότητας. Η, αν προτιμάτε, τους αυθόρμητους πρωτοπόρους του Μάιου ’65 που ενέπνευσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης και πρόσφατα τις μυριάδες της διετίας του Συντάγματος της Αθήνας.

 

————————————————-

Συνάδελφοι, σας θυμίζουμε με χαρά τα υπομνήματά μας προς την Κυρία Σακελλαροπούλου (βλ. επιστολή μας ΣΤΕ ΝΕΑ της 10/10/19) που προς τιμή της τα έλαβε υπόψη της όπως γραπτώς μας απάντησε και όπως όλοι διαπιστώσαμε.

 

————————————————

Συνάδελφοι, είναι πολύ σπουδαίο να πραγματώνει κάποιος το νεανικό του όνειρο. Πέρυσι είχαμε προβάλει το απίστευτο Μουσείο Αυτοκινήτου του συνάδελφου Χαραγκιώνη. Φέτος σας προβάλλουμε το φανταστικό Εικονικό Μουσείο που κατάφερε να υλοποιήσει με το αρχείο του ο συμμαθητής στο Βαρβάκειο και συνάδελφος Παναγιώτης Κουνάδης σε ένα τελείως άλλο τομέα : το Ελληνικό Λαϊκό τραγούδι από τα βάθη των χρόνων. Χαρείτε το στο www.vmrebetiko.gr.

 

————————————————-

 

ΕΡΡΩΣΘΕ – ΜΑΧΕΣΤΕ – ΑΓΑΛΛΙΑΣΘΕ