Τρίτη, Οκτώβριος 24, 2017

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ 1ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ Ο ΕΦΚΑ, ΤΟ ΤΜΕΔΕ, ΤΟ ΤΕΕ, ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

 

 1. Η σημερινή κατάσταση και προβλήματα που αφορούν τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ, εντάσσονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο προβλημάτων που δημιουργεί για τους συνταξιούχους και τον ελληνικό Λαό η εφαρμογή της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας του καλοκαιριού, κομμάτι της γενικής αντιλαϊκής λαίλαπας που οι Κυβερνήσεις, οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και το «κουαρτέτο» των δανειστών προωθούν με συνεχείς νέους γύρους επίθεσης, με σειρά αντιλαϊκών μέτρων που «τσακίζουν» τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων. Χτίζουν τη μελλοντική ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων. Ο, τι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές,οι μεγαλοεργολάβοι, οι εργοδότες κάθε κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μνημόνια!

 

 1. Οι μηχανικοί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχουν διπλοπληρώσει για ένα επίπεδο περίθαλψης και αγοραστικής δυνατότητας συντάξεων. Η υποβάθμιση αυτού του επίπεδου αποτελεί καθαρή κλοπή. Τάση εξίσωσης με αλλά στρώματα εργαζομένων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή παρά μόνο προς τα πάνω. Το επίπεδο αυτό και τα αποθεματικά δεν σβήνουν με νόμους, θα τα διεκδικούμε όσος καιρός και να περάσει, μέσα στο γενικό πλαίσιο της διεκδίκησης: Συντάξεις και περίθαλψη που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Διαρκής βελτίωση παράλληλη με τη βελτίωση της παραγωγικής και τεχνολογικής προόδου. Άμεση επαναφορά στα επίπεδα του 2009 που έχουν κατέβει σήμερα περίπου κατά 40%.

 

 1. Ειδικά για τους μηχανικούς και τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ, μετά την κλοπή τεράστιων ποσών από τη δέσμευση αποθεματικών στην ΤτΕ και τελευταία με το PSI, καθώς και από την διαχρονική κακοδιαχείριση, την αφαίμαξη από την Τράπεζα Αττικής, τις επενδύσεις κλπ των εκάστοτε κυβερνητικών εντολέων, δημεύεται κυριολεκτικά η περιουσία του Ταμείου τους για να χρηματοδοτήσει, για λίγο, το ασφαλιστικό Υπερταμείο, που ξεκινά με ελλείμματα, ενώ στο σχηματισμό της περιουσίας ΤΣΜΕΔΕ το Κράτος είχε μηδενική συμβολή.

 

 1. Με το πρόσχημα της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού διαχείρισης, χειροτερεύει δραστικά το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Προφανής στόχος είναι η μείωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και η εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω.

 

 1. Οι εισφορές που επιβάλλονται για τους ενεργούς μηχανικούς η γενικότερη φορολογική και εισπρακτική πολιτική οδηγούν σε δραματικές καταστάσεις και σε ένα καταστρεπτικό brainexit που διώχνει 5000 μηχανικούς το χρόνο από το επάγγελμα ή και την χώρα.

 

 1. Προτείναμε και εμείς πλέγμα μέτρων, προς άρση εν μέρει της αδικίας, χωρίς να παραβλάπτεται το κοινωνικό σύνολο. Αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, στη δομή του ΕΦΚΑ, στη λειτουργία του ΤΜΕΔΕ, στον επανυπολογισμό συντάξεων και εφάπαξ.

 

 1. Διεκδικούμε και θα διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από την περίοδο Σιούφα (1993). Με χαμηλότερη από το μισό παραγωγικότητα τότε, το σύστημα λειτουργούσε περιέχοντας βέβαια τις τεράστιες ανισότητες και παραμορφώσεις του πελατειακού κράτους. ΟΙ παραμορφώσεις αυτές, αντί να αποτελέσουν αντικείμενο αντιμετώπισης για μια πιο δίκαιη κατανομή της ήδη καταληστευμένης πίτας των αποδοχών των εργαζομένων, χρησιμοποιούνται σαν δικαιολογία για τα μέτρα καταλήστευσης των εργαζομένων ενώ συγκαλύπτεται η τεράστια κλεψιά των μονοπωλιακών ομίλων που οδήγησε στην δημοσιονομική κρίση, κομμάτι της γενικότερης κρίσης του συστήματος της κερδοσκοπίας.

 

 1. Η εγγυοδοσία κατοχυρωνόταν με τις συντάξεις και γι αυτό δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις τους οι μικρομεσαίοι εργολάβοι-μελετητές Και ήταν σαφώς πλεονασματική από αυτούς. Οι απαλλαγές (βλ. κλεψιές) των τεράστιων ποσών των μεγαλοεργολάβων είτε απορροφούσε το πλεόνασμα είτε όχι, πρέπει να βγουν στο φως. Οφείλουν να εκθέσουν δημόσια τους σχετικούς απολογισμούς του ΤΣΜΕΔΕ και τις αποφάσεις των Δ. Επιτροπών. Πρόκειται για διεκδικήσεις μας πολλών χρόνων στις οποίες κωφεύουν, ενώ τα σκάνδαλα συνεχώς αποκαλύπτονται.

 

 1. Η διαφάνεια στην εγγυοδοσία θα διεκδικείται συνεχώς. Με το ΤΜΕΔΕ ενισχύεται η αδιαφάνεια (ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ και διατάξεις ομερτά), η δυνατότητα ρεμούλας των μεγαλοεργολάβων και άλλες σπατάλες, ρουσφετολογίας, προσλήψεων κλπ. Τι χρειάζονται οι 60 προσλήψεις όταν το υπάρχον προσωπικό έκανε μια χαρά τη δουλειά; Αν η εγγυοδοσία ήταν πλεονασματική τι τα θέλουν τα αποθεματικά; Οποιοδήποτε περίσσευμα της εγγυοδοσίας πρέπει να ενισχύσει την ασφάλιση.

 

 1. Η προγραμματιζόμενες ασφαλιστικές προσθήκες στη δραστηριότητα του ΤΜΕΔΕ (επικουρικό και εφ΄ άπαξ) και η δημιουργία επαγγελματικού ανταποδοτικού ταμείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που απαλλάσσει το κράτος από τις υποχρεώσεις του ασφάλισης και διαφύλαξης των εισφορών, αποτελεί πλέγμα ενεργειών και προσανατολισμού που προωθεί το κατεστημένο στο ΤΕΕ, ΤΜΕΔΕ Τράπεζα Αττικής, Υπουργείο υποδομών και  ενισχύουν τις παραπάνω διαπιστώσεις μας. Σε κάθε περίπτωση για τη λειτουργία αυτή του ΤΜΕΔΕ το εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει ήδη και δεν χρειάζεται καμιά πρόσληψη εκτός τις συνηθισμένες ανανεώσεις προσωπικού.

 

 1. Διεκδικούμε και θα διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους την κατοχύρωση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, αυτών που υπήρξαν πριν την αφαίμαξη του PSI, της εξηντάχρονης ληστείας από τις κρατικές τράπεζες, της αφαίμαξης σχεδόν ενός δις από την Τράπεζας Αττικής.

 

 1. Έχουμε ήδη δηλώσει σε κάθε κατεύθυνση ότι απαιτούμε: Καμιά άλλη χρήση του κτηρίου της Κλαυθμώνος, που κτίστηκε με το αίμα μας, εκτός από την ασφαλιστική εξυπηρέτηση των μηχανικών (περιλαμβανομένης της εγγυοδοσίας που υπήρχε και στο ΤΣΜΕΔΕ). Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθεί το σύστημα και οι υπηρεσίες ασφαλιστικής εξυπηρέτησης των μηχανικών στο κτήριό μας. Καλούμε συνταξιούχους και ενεργούς να συστρατευθούν σ΄ αυτό. Απαιτούμε διαβούλευση για κάθε αλλαγή μόνο σε πλαίσιο εκσυγχρονισμού (πχ ηλεκτρονική εξυπηρέτηση που η ΕΣΤΑΜΕΔΕ αρχίζει να επιβάλλει)

 

 1. Η ευθύνη και επαγρύπνηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για το κληροδότημα Αξελού (γηροκομική και ιατρική φροντίδα) και η υποχρέωση του ΕΦΚΑ, διαδόχου του ΤΣΜΕΔΕ, να το υλοποιήσει παραμένουν στο ακέραιο

 

 1. Δεν θα επιτρέψουν οι μηχανικοί ενεργοί και συνταξιούχοι καμιά άλλη απόπειρα έξωσης της ΕΣΤΑΜΕΔΕ από το κτήριο του ΤΣΜΕΔΕ ενώ συνυπήρχε δημιουργικά με αυτό επί 70 χρόνια. Κάτω τα χέρια από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

 

 1. Τα πρόβλημα των στοιχείων επικοινωνίας με τους 30.000 συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ παραμένει ακέραιο και οι ευθύνες μετατίθενται στο Μπακαλέξη και το ΔΣ του ΕΦΚΑ. Δεν πιστεύουμε να συνεχίσει την αισχρή αντιμετώπιση που την κράτησε με ζήλο ως το τέλος η ΔΕ και ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να προβάλλεται πολιτικάντικα αυτός και η παράταξή του.

 

 1. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με Σωματεία και υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους που πλήττει το νέο Ασφαλιστικό. Συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά μας μηχανικούς και άλλους εργαζόμενους στα δίκαια αιτήματά τους για απαλλαγή των ανέργων από τις τεράστιες εισφορές, για το σταμάτημα κατασχέσεων κλπ.

 

 

About kostas