Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

Ασφαλιστικό: και τότε και τώρα το μεγάλο «αγκάθι».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗΛ.: 6976 400698

Αθήνα 8/6/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ασφαλιστικό: και τότε και τώρα το μεγάλο «αγκάθι».

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η συμφωνία μεταξύ δανειστών και Κυβέρνησης, το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Και αυτό γιατί η δημόσια δαπάνη για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο και μάλιστα, όσο καμία άλλη, τον προϋπολογισμό της γενικής Κυβέρνησης και, έτσι, τη δυνατότητα της χώρας να αναχρηματοδοτεί το γιγάντιο δημόσιο χρέος της.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία φαίνεται να ξαναμπαίνει σε ύφεση κάνει τους δανειστές να επαναφέρουν με πρωτοφανή ωμότητα αιτιάσεις που είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά τον… Απρίλιο του 2013, οι οποίες όμως δεν είχαν συμπεριληφθεί σε κάποιο Μνημόνιο.

Μια τέτοια απαίτηση είναι η «εναρμόνιση εισφορών – παροχών» στα ταμεία κύριας ασφάλισης, εκτός από τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και τα ταμεία πρόνοιας. Κάτι τέτοιο θα έφερνε μειώσεις σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές άμεσα.

Παράλληλα οι δανειστές ζητούν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους από την… 1η Ιανουαρίου 2016, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν κατοχυρώσει ή έστω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2012. Εξάλλου, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53%.

Τέτοιες αιτιάσεις φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή να υιοθετούν από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση – με αβέβαιη και πάλι κατάληξη – τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που ετοιμάζει ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του συνταξιοδοτικού, μαζί και για τους τρόπους κάλυψής τους. Μέχρι τότε, η Κυβέρνηση ευελπιστεί η καταρχάς συμφωνία που θα κάνει με τους δανειστές το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου να περιλαμβάνει μόνο τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και στην παραπέρα διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούσε να αναστείλει τις μειώσεις τους τουλάχιστον για φέτος, ακόμα και αν γι’ αυτό «θυσιαζόταν» η προγραμματική δέσμευσή της για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με Εκτίμηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Τηλ.: 6976 400698

About Αθανάσιος Φιλιππίδης