ΑΠΟΦ. ΑΡΙΘ. 1620/2013. ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Το μέλος της Δ.Ε και Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Μηχανικών εισηγείται στα μέλη της Δ.Ε. τα εξής:

« 1. Μία από τις μορφές ανάπτυξης που θα μπορούσαν να δώσουν ρυθμούς επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας είναι η «οικοδομή », μέσω της οποίας θα ενεργοποιούνταν 800 επαγγέλματα.

Η παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής Οικονομίας όχι μόνο έχασε την δυναμική και την αίγλη της , αλλά έχει μεταβληθεί σε Αχίλλεια πτέρνα της. Το καμπανάκι για την οικοδομή χτυπά δυνατά πάνω από 5 χρόνια, αλλά δυστυχώς στα ώτα μη ακουόντων. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης η κατάσταση χειροτέρευσε αφού τα δάνεια μίκρυναν και έκλεισαν οι στρόφιγγες των Τραπεζών.

2.- Oι Τράπεζες δεν πρέπει να ζητούν από τον δανειολήπτη να έχει κατασκευάσει με δικά του κεφάλαια τον σκελετό της οικοδομής για να του χορηγήσει δάνειο, ούτε να ζητά κατά την αγορά διαμερισμάτων μεταξύ δανειολήπτου και κατασκευαστού να εμφανίζεται στο συμβόλαιο ότι έχει καταβληθεί το 20%. Θα πρέπει με διάταξη νόμου να καταργηθεί η διάταξη αυτή , ώστε να μπορέσουν να πωληθούν σιγά – σιγά τα 200.000 διαμερίσματα που μένουν απούλητα στη χώρα , ώστε σιγά -σιγά να γίνει από τους κατασκευαστές επανεκκίνηση και αναθεώρηση της δραστηριότητας των. Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες επαγγέλματα και κατηγορίες επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένες με την οικοδομή. Εξ’ άλλου χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν από την οικοδομή, ενώ περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από το χώρο.

             3.- Κατά   την περίοδο των τελευταίων ετών όπως έχει

το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας κατέγραψε νέα εντυπωσιακή μείωση κατά 45,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο. Η Κυβέρνηση κατεδάφισε τον Κλάδο περί την οικοδομή , που κράτησε επί σειρά ετών την Ελλάδα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μία «κατεδάφιση» που οδηγεί σήμερα σε διάλυση του κοινωνικού ιστού με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και την ύφεση που ως συνέπεια έχει , ο ένας στους τρεις Έλληνες να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας σύμφωνα με την EUROSTAT.

        4.- Η   περαιτέρω πτώση της αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για παραμονή της οικονομίας σε ύφεση και την άνοδο της ανεργίας .Εάν η Κυβέρνηση δεν πάρει γενναία μέτρα με νέο οικονομικό μοντέλο ειδικά για την οικοδομή , δυστυχώς πολύ σύντομα θα έχουμε νέα επιβάρυνση της Οικονομίας.

        Τα αργά αντανακλαστικά των προηγουμένων , αλλά και της σημερινής Κυβέρνησης και προπαντός η ανυπαρξία εκτάκτου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την οικοδομή θα συνεχίσει να δημιουργεί δυσάρεστες παραμέτρους.

        Αυτή τη στιγμή ,ημικρανία πιάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων , όταν σκέπτονται πόσα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα με το ΦΑΠ και το χαράτσι που επεβλήθη μέσω της Δ.Ε.Η. ΄Οσοι  διαθέτουν ακίνητη περιουσία και έχουν εισοδήματα απ’  αυτή βρίσκονται σε δεινή θέση. Το Κράτος κτύπησε και κτυπά την οικοδομή η οποία είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας. Η γνώμη μας είναι ότι η οικοδομή έχει πεθάνει.

        5.- Τώρα, όσον αφορά τους Μηχανικούς του Τ.Ε.Ε. που ασχολούνται με την οικοδομή, τα στατικά δεδομένα αναφέρουν ότι πλησιάζουν το 35% του συνόλου των Μηχανικών. Επομένως έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ο Κλάδος αυτός και κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει φως  στο τούνελ. Κάθε μήνα σχεδόν ομάδα Μηχανικών που πλήττεται από την οικοδομή κατακλύζουν τις αίθουσες των συνεδριάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ και του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, διαμαρτυρόμενοι αφ’ ενός για τον απαράδεκτο νόμο της Κυβέρνησης η οποία αύξησε απαράδεκτα τις εισφορές των εργαζομένων σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που πλήττεται το επάγγελμα και επομένως είναι δίκαιο και απαραίτητο η Κυβέρνηση να τροποποιήσει την σχετική διάταξη του Νόμου. Το πλήθος των Μηχανικών που πλήττεται δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει τις εισφορές των εξαμήνων στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε να θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και εξ’ αιτίας του ότι η Κυβέρνηση παραμέλησε και παραμελεί να λάβει μέτρα στο σπουδαίο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και χρειάζεται άμεσα η επίλυσή του.

         6.- Όπως γίνεται αντιληπτό , οι πιο πάνω παράμετροι πλήττουν και το ταμείο μας. Οι εισφορές των εργαζομένων είναι το μόνο κυρίως έσοδο του Ταμείου και τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά 30% τα έσοδα του Ταμείου σε αυτές τις περιόδους κρίσης της οικοδομής τα τελευταία κυρίως 2 χρόνια.

        Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής , διότι είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει το Ταμείο μας , όπως άλλωστε επιχορηγούσε άλλα Ταμεία , ως ΙΚΑ ,ΟΓΑ ,ΟΑΕΕ κ.α.

        Ήδη η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλάβει το πρόβλημα. ΄Ετσι ο φόρος μεταβιβάσεως μειώθηκε από 10% σε 3%. Μειώθηκε επίσης η αμοιβή του Συμβολαιογράφου κ.α. Θα πρέπει όμως να καταργήσει άμεσα όλους του νόμους και τα χαράτσια που επεβλήθησαν , διότι ουδείς  ‘Ελληνας πλέον αγοράζει διαμερίσματα όταν βλέπει όλους αυτούς τους νόμους με τα χαράτσια που δημιούργησαν απελπιστική κατάσταση και σταμάτησαν και έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις περί την οικοδομή, Μάλιστα πάρα πολλοί άρχισαν των πώλησή των. Γέμισαν οι πόλεις από πωλήσεις διαμερισμάτων.

        7.- Ερωτάμε την Κυβέρνηση ότι δεν βλέπει όλα τα ανωτέρω γεγονότα τα οποία δημιουργούν τέτοιες τρομερές καταστάσεις , που έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε όλη την οικονομία της χώρας: Δεν αντιλαμβάνονται το απλούστατο θέμα ότι οι κατασκευαστές που τοποθέτησαν τα κεφάλαιά των στην οικοδομή και που ανέρχονται περίπου σε 60 δις. Ευρώ έχουν παγώσει και νεκρώσει την οικονομία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η φράση  όλων των εμπόρων ότι «δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά» είναι εξ’ αιτίας των παραπάνω αναφερόμενων. Δηλαδή το χρήμα έγινε είτε διαμερίσματα απούλητα , είτε διαμερίσματα υπό ανέγερση που δεν επερατώθησαν και βρίσκονται σε καρα-γιαπί.

        8.- Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του Ταμείου εξ’ αιτίας του ότι το 35% των μελών του Ταμείου ασχολούνται με την οικοδομή και επομένως αφού πλήττονται δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές των.  Άρα κατά την γνώμη μου τα έσοδα του Ταμείου θα είναι μειωμένα κατά τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Άρα η καθοδική πτώση των εσόδων του Ταμείου πιθανόν να είναι καταστροφική , γι ‘ αυτό θα πρέπει άμεσα να στείλουμε έγγραφα προς την Πολιτική Ηγεσία της Κυβερνήσεως που να αφορά το δημιουργηθέν πρόβλημα και να εισηγηθούμε μέτρα που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση για να προστατεύσει το Ταμείο μας , που έχει αποκλειστικό σκοπό την χορήγηση συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μελών του . Έχουν τεράστια ευθύνη.

        Μεγάλο βαθμό ευθύνης νομίζω ότι φέρνει και η Διοίκηση του ΕΤΑΑ, διότι νομίζω ότι αδράνησε και αδρανεί στο θέμα αυτό. Αυτό είναι υπεύθυνο από το νόμο να παρακολουθεί την λογιστική κατάσταση ανά μήνα του Ταμείου , όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα του. Κι εμείς οι συνταξιούχοι φοβούμεθα ότι εκ της στερήσεως εσόδων στο Ταμείο , υπάρχει κίνδυνος να έλθει η στιγμή να μην μπορεί το Ταμείο να χορηγήσει τις συντάξεις μας. Θα πρέπει τόσο η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ , όσο και το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να προτείνουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

        Πάντως, την αποκλειστική ευθύνη για ότι πρόκειται να συμβεί, φέρει η Πολιτεία. Δημιούργησε τέτοιο κλίμα φόβου στον πολίτη , ώστε τον αποτρέπει ν’ αγοράσει και τοποθετήσει τις οικονομίες του στην οικοδομή , όπου είναι γνωστό ότι ο ‘Ελληνας εύρισκε στήριγμα σ’ αυτήν , είτε για ιδιοκατοίκηση , είτε για πρόσοδο από ενοίκια. Δημιούργησε τέτοιο πανικό , ώστε η Ελλάδα γέμισε από πωλητήρια.

‘Ολοι τρέχουν να τα πωλήσουν προκειμένου να απαλλαγούν από τους φόρους και τα χαράτσια.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ

Να λάβουμε απόφαση , ότι πράγματι πρέπει να ληφθούν τ’απαραίτητα μέτρα από την Πολιτεία ώστε να αναθερμανθεί η οικοδομή , διότι η σημερινή κατάσταση , πλήττει μέρος των εν ενεργεία Μηχανικών και παράλληλα πλήττεται και το Ταμείο , διότι αδυνατούν τα μέλη αυτά να πληρώσουν τις εισφορές των.Να προταθούν επίσης από εμάς , εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής. Η πρότασή μας και η τελική απόφαση να κοινοποιηθεί στο ΕΤΑΑ , διότι είναι ο υπεύθυνος φορέας για να εισηγηθεί στους αρμόδιους Υπουργούς και στη Κυβέρνηση .

Η απόφασή μας να είναι άμεσης επικύρωσης.»

Η Δ.Ε. μετά από συζήτηση των μελών της αποφασίζει να θέσει υπόψη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ την πιο πάνω εισήγηση.

Η απόφαση είναι άμεσης επικύρωσης.

        Ακριβές αντίγραφο

Εκ της Συνεδρ. 299/16-12-2013

        Αθήνα 17/12/2013

Ο Γραμματέας της Διοικ. Επιτρ.

          Γ. ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ

        (ΤΣ) υπογραφή»

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω κρίνω σκόπιμο να πάρουμε εκ νέου σήμερα απόφαση η οποία να τροποποιηθεί με τα σημερινά δεδομένα στον τρόπο διατύπωσης, αλλά με βασικό περίγραμμα την απόφαση 1620/11-12-2013, διότι με την νέα ηγεσία του ΕΤΑΑ, νομίζω ότι θα έχουμε εκείνα τα αποτελέσματα που θέλουμε.

 

                                                                       Με Εκτίμηση

 

\

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΤΗΛ.: 6976 400698